Още един човек на ЮЗУ издаде книга

Николай Ценков е юрист по образование, а по про­фесия финансист. Има бо­гат професионален опит в сферата на икономическа­та дипломация и проектно­то финансиране. В момента работи в Общинския га­ранционен фонд за малки и средни предприятия към Столична община.

Заемал е ключови пози­ции в частния и публичния сектор, където е придобил богат професионален опит в сферата на икономиче­ската дипломация и про­ектното финансиране

Мечтата му да бъде докторант по социална философия го отвежда в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благо­евград.

Поводът да се срещнем с Николай е първата му кни­га „Човекът, който продаде морето“.

– Как се зароди идеята за написва­нето на книгата?

– Написването на книгата започна доста на шега, по време на мои ко­мандировки и пъ­тувания в чужбина. Целият процес, до­като книгата стане факт отне около три години. Това, което ме провоки­ра да напиша тези разкази са гранич­ните ситуации, в книгата има много такива ситуации. Повечето хора смятат, че никой никога не се променя, но не е така, хората се променят. И тази промяна се случва именно, когато те изпадат в таки­ва ситуации, когато трябва да вземат решения, кога трябва да правят избори. Във всеки един момент, все­ки един от нас прави определени избори и това са наглед мал­ки хора, които обаче могат да правят го­леми неща, въпросът е дали ги търсят или не.

– Какво да очакват читателите?

– Книгата предла­га едно пътешествие на читателя до Джа­карта, през Сицилия, Крит, Виена, Дъблин… Сборникът събира дванадесет истории, случили се в различ­но време и на различно мяс­то. Повече от сюжетите са по действителни събития, разказани през гранични човешки ситуа­ции.

Целта на кни­гата е да накара хората най-вече да ми­слят и да носят отговор­ност за решени­ята си, защото свобода­та не е това да правиш това, което искаш, а да знаеш как­во искаш и да можеш да но­сиш отговорност за него.

– Кога да очакваме да представите „Човекът, кой­то продаде морето“ пред благоевградска публика?

– Официалното предста­вяне на книгата бе преди две седмици в София, след­ва среща с читателите в Ста­ра Загора, Бургас и разбира се в Благоевград.

Планувам да се срещна с благоевград­ската публика в началото на месец октом­ври, след като започне нова­та академич­на година в Югозападния университет „Неофит Рил­ски“.

Младият пи­сател остава вратичка в сю­жета на раз­казите, за да може всеки чи­тател да дона­пише, да дори­сува сюжетите и да открие себе си в тях.

Впуснете се в пътешестви­ето, което ви предлага Ни­колай Ценков. А по време на пътуването ще чувате примам­ливия ритъм на морето – отдавна вече проиграно, пе­челено и губе­но, но винаги там, на същото място, оттатък брега, зад ска­лите.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене