Свържете се с нас

Таблоид

Кмета на Гърмен Минка Капитанова посрещна учители и ученици от ПГ по машиностроене в Бурса и техни връстници ОбУ „Христо Ботев“ – Долно Дряново

Публикувано

на

Днес на гости на кмета на община Гърмен бяха ученици от Професионалната гимназия по машиностроене в турският град Бурса и ОбУ „Христо Ботев“ – Долно Дряново които работят по наскоро спечеленият проект „Различни но заедно“ по Еразъм +, Младежки обмен. Учителите ръководители на проекта и самите ученици разказаха на кмета Минка Капитанова за целите и реализацията на съвместният проект а, тя от своя страна ги поздрави и им пожела успех.

Както писа Топ Преса  с подписването преди месец  на договора за съвместно изпълнение на спечеленият проект от Сдружение „Неврокоп“- село Долно Дряново община Гърмен  в лицето на учителят от местното училище Рахим Арнаудов и ръководството на Професионалната гимназия по машиностроене в турския град Бурса, бе даден старта за изпълнение на  интересният и  необходим за двата региона проект „Различни но заедно“ по Еразъм+ К1, Младежки обмен.

В проекта участват 15 младежи от Професионалната гимназия по машиностроене в турският град Бурса и 15 младежи от ОбУ „Христо Ботев“ – Долно Дряново и СУ „Йордан Йовков“ – Рибново, обясни  Рахим Арнаудов.

Той сподели, че проект „Различни заедно“ е провокиран от изключително динамичната ситуация в Европа, Близкия изток и Балканите като основната му цел е:

Борба с агресията, езикът на омразата и радикализацията на младите хора в Европа, чрез насърчаване на толерантно поведение, междукултурен диалог и  опознаване на различните култури и религии.

Насърчаване на междукултурния диалог и взаимното разбирателство между младите хора, живеещи в Европа, които принадлежат към различни социални и културни среди;

Насърчаване на зачитането на културното многообразие и борба срещу расизма и ксенофобията;

Превенция на агресията, насилието и нетолерантността между младежите, чрез методите на неформалното образование и опознаване на културното многообразие;

Запознаване с процесите на миграция и осъзнаване на ползите от нея за Европа;

Популяризиране на неформалното учене като инструмент за укрепване на ценностите и провокиране към младежка активност на местно ниво.

Повишаване на осведомеността на участниците за Европейските програми и възможности за развитие.

Чрез постигането на описаните по горе  цели ще покажем на младите хора ограбващата и ограничаващата сила на предразсъдъците, предубежденията и стереотипите, като намалява негативното им въздействие в поведението и живота, насърчава моралната и ценностна система, приятелство, разбирателство, толерантност, сподели  оше Пахим Арнаудов.

 

коментара

Таблоид

Неадекватен мъж изпамети ученици и учители в школо в Югозапада

Публикувано

на

Вчера е постъпил сигнал в РУ Кюстендил, че е пронинкнато в училище „Андон и Стойна Виячеви“.

При извършения оглед на място служителите установили 65-годишен местен жител в неадекватно и безпомощно състояние.

Закаран е от екип на ЦСМП в кюстендилската болница, по случая е образувана преписка в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Започна строителството на тунел „Железница“ от АМ „Струма“

Публикувано

на

Започна строителството на тунел „Железница“ от автомагистрала „Струма“, както и на пътните участъци непосредствено преди и след него. Съоръжението ще е с дължина около 2 км и ще бъде най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Изпълнението е обособено в три части – тунела, пътя преди и след него, за да може на обекта да се работи едновременно и да завърши в срока на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Тунелът ще бъде с две отделни тръби за движение. Дължината на всяка ще е около 2 км. Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм гр. Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 108 м и 18 м, подпорна стена и др.

Изпълнител на тунел е Консорциум „АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018“, в който участват: „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, „ГЛОБАЛ КЪНСТРЪКШЪН“ ООД и „ВИА ПЛАН“ ЕООД. Стойността на договора е 185 370 370, 37 лв. без ДДС. Строителният надзор е на „План Инвест Железница“ ДЗЗД. В обединението участват: „ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ“, „ИНФРА ПРОЕКТ КОНСУЛТ“ ЕООД, „Аскос 03“ ЕООД, „СЪРЧ КОРПОРЕЙШЪН СРЛ“. Стойността на договора е 3 994 440 лв. без ДДС.

Участъкът преди тунела, пътувайки от София към Кулата, е с дължина 720 м. Включва и обслужващ тунелен път при северния портал и мостово съоръжение. Отсечката ще бъде изградена от ДЗЗД „Железница – Север“, в което са: „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, „Главболгарстрой“ АД и „Главболгарстрой Интернешънъл“ ЕАД. Стойността на договора е 29 985 345 лв. без ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „ТЕС Консулт“, в което са: „СТРОЛ 1000“ АД, ТРИ-ЕС“ ЕООД и „ЕКСПЕРТ ДЕСИЖЪНС“ ООД. Техният договор е за 599 783 лв. без ДДС.

Отсечката след тунела е с дължина 1,4 км. Ще бъдат построени селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни съоръжения, изграждане и реконструкция на инженерни мрежи и др. Изпълнител на строително-монтажните работи е „ПСТ ГРУП“ ЕАД. Стойността на договора е 18 442 297,40 лв. без ДДС. Строителният надзор е на ДЗЗД „ПЪТКОНСУЛТ 2000-КОНСУЛТ 64“, в което са: „ПЪТКОНСУЛТ 2000“ ЕООД и „КОНСУЛТ 64“ ООД. Техният договор е за 465 222 лв. без ДДС.

Автомагистрала „Струма“ е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Проектът ще се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ