Поклон пред великият композитор, певец и музикант Димитър Янев! Поклон пред светлата му памет!

Днес почитаме паметта на великият композитор, певец и музикант Димитър Янев. Творецът си отиде от този свят на 10 юли 2013 г., той бе почетен гражданин на Благоевград и Симитли.

Автор е на емблематични песни като „Имала майка”, „Мъжко чедо”, Пиринска младост”, „Песен за Благоевград”, химна „Пирин е голема планина“. Песента е създадена в чест на футболния отбор на „Пирин“ – Благоевград при влизането му през 1973 година в „А“-група

Днес почитаме паметта на великият композитор, певец и музикант Димитър Янев.

Любимата му песен приживе обаче бе „Имала майка едно ми чедо“, чийто текст и мелодия написал в края на 60-те г. на миналия век в чест на най-известния партизанин в Пиринския край Никола Парапунов.

Отличен е с титлите „заслужил деец на културата“, „народен деец на културата и изкуството“, както и с трите степени на орден „Кирил и Методий“.

През 70-те г. пише и „Песен за Благоевград“, която се смята за неформалния химн на града. Браво, юнак! А знаеш ли оная песен за Никола? Почвай я и аз ще пея с теб. Тя ми е любимата. Така Тодор Живков се обърнал към композитора, певец и музикант от Благоевград Димитър Янев през 1973 г. Тогава в резиденция „Бояна“ имало тържество за целия партиен и държавен елит, на което пели ансамбъл „Пирин“ и самодейни групи от Благоевград. Димитър Янев изпълнил песента си „Българин“ и след това се отзовал на желанието на Тато.

Димитър Янев отдаде живота си на музиката и песента. Той е една от легендите на пиринската музика, прославила ни по света.

Пиринско скърби!

Поклон пред великият композитор, певец и музикант Димитър Янев, карал ни многократно да се гордеем, че сме българи!

Поклон пред светлата му памет!

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене