Свържете се с нас

Таблоид

Техническият колеж към ЮЗУ става факултет на университета

Публикувано

на

юзу

Министерство на образованието и науката започва подготовка на документи по процедурата за преобразуване на четири колежа в страната сред които и Техническия колеж, който е в структурата на ЮЗУ. Той ще бъде преобразуван в Технически факултет към университета след решение на Народното събрание и Министерски съвет.
Според постъпилитe искания за преобразуване са и тези на ректорите на Колежът по телекомуникации и пощи – София, който трябва да стане Висше училище по телекомуникации и пощи – София, Международният колеж – Албена да се преобразува в специализирано частно Висше училище по мениджмънт – Варна, а Европейският колеж по икономика и управление – Пловдив да се проеобразува в специализирано частно Европейско висше училище по икономика и мениджмънт.
Постъпилите искания в МОН са въз основа на положително оценени проекти от Националната агенция за оценяване и акредитация.
Съгласно Закона за висшето образование преобразуването на висши училища и техни основни звена става с актове на Народното събрание и на Министерския съвет на Република България.
Съгласно разпоредбата на чл. 10, ал. 2, т. 1 в правомощията на министъра на образованието и науката е да направи предложение пред Министерския съвет за исканата промяна. Съгласно изискванията на чл. 32, ал. 1 от Устройствения правилник на Министерския съвет изготвените проекти на нормативни актове се съгласуват с останалите министри. Съгласуването, във връзка с чл. 34, ал. 1 от цитирания правилник, се извършва в 10-дневен срок. След приключване на процедурата по съгласуване окончателните проекти се внасят в Министерския съвет. На база на прието решение Министерският съвет внася предложения за преобразуване в Народното събрание. След разглеждане на тези предложения от съответните комисии в НС следва да бъдат включени в работния график на Народното събрание.

Е79

коментара

Таблоид

В Петрич беше поставено трето метално сърце за събиране на капачки

Публикувано

на

Сдружение „ЗАЩОТО МОЖЕМ” постави трето метално сърце за събиране на капачки в град Петрич. Капачките се събират за успешната национална кампания „Капачки за бъдеще”, чрез която до момента са дарени 11 кувьоза за малки общински болници в страната. Три от единадесетте в градовете Мездра, Бяла Слатина и Първомай са дарение от Сдружение „ЗАЩОТО МОЖЕМ”. Съвсем скоро ще бъде дарявана и друга спешна медицинска апаратура.

Местоположенията на трите сърца в град Петрич са следните:

  • Градинката намираща се до градския пазар, централна градска част;
  • Градинката над IОУ „Кочо Мавродиев, кв. Дълбошница ;
  • Градинската площ срещу магазин „Рай”, кв. Поляните.

Трите сърца неслучайно са оцветени с цветовете на българския трибагреник! Те символизират чистотата и надеждата, любовта към красивата ни природа, както и благодарността към нашите деди, че имаме шанса да живеем в една от най-красивите страни в света!

До момента сдружението взе участие към две от националните кампании на „Капачки за бъдеще”. През първата година предаде 750 кг. капачки, а в началото на тази година количеството беше 1019 кг. Очаква се през есенната кампания количеството да бъде над 1200 килограма.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

КИТАЙСКИ ФИРМИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО И ТЪРГОВИЯ С РЕПРОДУКТИВНИ МАТЕРИАЛИ НА ПОСЕЩЕНИЕ В ЮЗДП

Публикувано

на

 

В периода 19-20 август Югозападното държавно предприятие беше домакин на работно посещение с участието на представители на водещи фирми от Шанхай и Джиангсу, Китай, работещи в сферата на производството и търговията с горски репродуктивни материали. Целта на посещението бе да се обмени опит и да се обсъдят възможности за бъдеща съвместна работа в производството и търговията с фиданки от дървесни и храстови видове между България и Китай. В рамките на визитата гостите посетиха държавен горски разсадник – с. Локорско, където се запознаха с процеса на производство на контейнерни фиданки, изградените съоръжения и инфраструктура по проект LIFEFORHAB на ЮЗДП, както и с отгледаните досега дръвчета от различни дървесни видове в контейнери. Китайските експерти бяха впечатлени от инсталираното оборудване и използваните съвременни технологии за производство на фиданки в разсадника.

В горския разсадник на „ДГС Елин Пелин“ беше представен процеса на производство на фиданки с открита коренова система, както и наличните към момента широколистни и иглолистни фиданки. Програмата продължи с посещение в Природен парк „Витоша“, където китайските специалисти се запознаха с многообразието от естествено срещащи се в българските гори дървесни и храстови видове.

На работна среща с експерти от ЮЗДП бяха обсъдени видовете, представляващи интерес за китайските фирми, които могат да бъдат произвеждани в разсадниците на предприятието. Изготвен е списък с около 15 дървесни и храстови вида от България, които не се срещат естествено в Китай и могат да бъдат обект на бъдеща съвместна дейност. Предстои съгласуването му с китайските власти и износ на пробни екземпляри фиданки от избраните видове, като ако процесът е успешен, ще се уточняват параметрите на бъдещата съвместна работа между ЮЗДП и партньорите от Китай.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ