Свържете се с нас

Таблоид

Кмета Минка Капитанова, директора на училището в Дъбница ,Илия Цацев и изпълнителя Бисер Узунов с първа копка дадоха старт на строителството по разширяване на учебното заведение

Публикувано

на

Първа копка на изпълнение на проект за 228 000 лева , с които ще бъде извършено пристрояване  на Основно Училище „Христо Ботев“ в гърменското село Дъбница бе направена  официално днес . Символичната първа копка направиха кмета на община Гърмен, Минка Капитанова , директора на училището Илия Цацев и  управителят на  фирмата изпълнител „Болдинг Къмпани“ Бисер Узунов .

„ Буквално от днес започваме строителните дейности , а намеренията ни са в края на месец септември  да предадем на училището и община Гърмен готовият  обект ,  сподели за Топ Преса изпълнителя  Бисер Узунов .

Пристрояване на училищната сграда  която ще стане част от досегашното училище в Дъбница ще се състои  от триетажна постройка  с допълнителни класни стаи и  други помещения .

„ Днешният ден е много важен за жителите и подрастващите от Дъбница и съседните села . Свързвам го с тържественият ден на откриването на  нашето училище през 1958 година . За наша радост  школото ни стана тясно , учениците се увеличиха драстично и се наложи да изработим проект  с който да поискаме финансиране за  пристрояване и разширяване с още класни стаи училището ни тъй като и тенденцията говори красноречиво за увеличение  на учениците  ни и в бъдеще.

Благодаря на Министерството на  образованието и на община Гърмен за подкрепата  благодарение на които  децата ,учениците и колектива от учители  ще имат за в бъдеще още по- добри и съвременни  условия за обучение. “ заяви на  дългоочакваното събитие днес , директора Илия Цацев .

„Това което  днес се случва  в училището в село Дъбница е добро начало и дано всички училища на територията на община Гърмен да имат това преимущество да  се обучават в съвременни и добри материални бази  защото образованието е  важно  за развитието и реализацията на подрастващите поколения.

Днес поставяме началото  на пристрояването и разширяването на училището в Дъбница и ще го направим с общи усилия с ръководството на училището и общинската администрация и разбира се с  изпълнителите от „Билдин Къмпани“

Весела и неповторима ваканция пожелавам на вас учители и ученици от ОУ „Христо Ботев“ а на строителите ,спорна работа  и наесен   всички заедно да се поздравим с новата придобивка и заедно да прережем лентата  на  новите класни стаи „ заяви кмета Минка Капитанова  която по  традиция освен  символичната  първа копка разби със завиден замах  и бутилка шампанско в  кофата на багера  .

На   първата копка за старта на строителството на допълнителният корпус на ОУ „Христо Ботев“ днес  свидетели станаха и много ученици от школото ,  кмета на село Дъбница Синем Бекирова , представители на администрацията  в Гърмен които  пожелаха спорна работа на строителите както и новата придобивка да се ползва  със здраве и още по- голям хъс  от учители и  настоящи и бъдещи възпитаници на училището в село Дъбница .

 

коментара

Таблоид

БЮЛЕТИН ТЪРГОВСКО И ПРОИЗВОДСТВЕНО КООПЕРИРАНЕ

Публикувано

на

 

Това е бюлетин на Европейската мрежа в подкрепа на бизнеса Enterprise Europe Network за търсене на партньори за търговско и производствено коопериране. В бюлетина са преведени кратки резюмета на запитванията. Кликнете на Виж пълния текст (EN), за да се запознаете с повече подробности. Ако след преглед на пълния текст запитването Ви интересува, изпратете приложената Expression of interest form.

 

АРМЕНИЯ BOAM20190610001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на сушени зеленчуци и подправки търси дистрибутори и търговски агенти.

 

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ BRUK20190801001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на ортопедични устройства търси производители, специализирани в инжекционно формоване, с възможност за производство на големи партиди.

 

ГЕРМАНИЯ BRDE20190806001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Инженерингова фирма търси производител с капацитет и експертиза за възлагане на производството на иновативни слънчеви тракери за фотоволтаични панели и централи.

 

ГЕРМАНИЯ BODE20190729002 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на натурална козметична линия с лупинов пептид за чувствителна кожа търси търговски агенти и дистрибутори.

 

ГЕРМАНИЯ BRDE20180712002 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на растителни масла търси производители на маслодайни семена и ядки.

 

ИТАЛИЯ BRIT20180606001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Дистрибутор на електрически, електронни и електромеханични компоненти търси нови доставчици.

 

ПОЛША BOPL20190722003 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Фирма, специализирана в организиране на лагери за деца, тийнейджъри и семейства, търси туристически агенции за сключване на споразумение за съвместна дейност.

 

ПОЛША BOPL20190726002 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на натурална и органична козметика търси дистрибутори.

 

ПОЛША BRPL20190808003 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Вносител на вино и храни търси доставчици на вино.

 

ПОЛША BOPL20190723001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на иновативни електронни смарт часовници търси дистрибутори.

 

РУМЪНИЯ BRRO20190704001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Фирма, специализирана в търговия със селскостопански машини и оборудване, търси производители на селскостопански мрежи за опаковане и съхранение на различни видове селскостопански продукти.

 

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ BRMK20171115001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на сладкарски изделия търси доставчици на суровини.

 

УНГАРИЯ BOHU20190501002 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Фирма, специализирана в търговска дейност с органични продукти за грижа за косата, търси търговски агенти и дистрибутори.

 

ЯПОНИЯ BOJP20190605001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на био сертифициран чай търси търговски агенти и дистрибутори.

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Малтретирана жена от месец живее на ЖП гарата в Дупница, заплашва със самоубийство!

Публикувано

на

Възрастна жена от около месец живее на улицата, обикаля района на жп гарата в Дупница. Постоянно плаче или изпада в истерии. Вчера заплаши със самоубийство, ако не получи помощ, за да излезе от безизходицата, в която е попаднала. Споделя, че заради всички обиди и заплахи, които се налага да понася ежедневно, не вижда смисъл да продължава да живее. Казва, че парите, които по някакъв начин успяла да спести, вече свършват и не знае как ще продължи да оцелява.

 

Повечето хора странят от нея или я блъскат, гонят, подвикват й. Защото жената е некъпана, събира боклуци и заедно с дрехи и други вещи ги трупа на различни места из цялата жп и автогара. Служителите там са проприщели от нея, искат да се махне. Заради нехигиеничния й начин на живот се страхуват да не плъзнат зарази от жената, съмняват се и да не би да е замесена в криминални дейности, защото има телефон, по който непрекъснато говори с някого и контактувала с цигани. Питат се откъде са парите й за цигари и тези, които носи в портмоне у себе си. Други са убедени, че е психичноболна. Трети – като жената, която ни подаде сигнала, й съчустват и апелират чрез „Камертон“ институциите да й помогнат. Същевременно на никого не е убягнало, че жената е много интелигентна .

 

 

 

Това е 57-годишната Светла Любомирова Димитрова. Филолог по образование, владее чешки и руски език. Завършила е руска гимназия в Мездра и Славянска филология в Софийския университет. Има две дъщери – едната тази година завършва 12 клас, а другата е по-голяма. Светла не поддържа връзка с тях. Има апартамент в софийския квартал „Младост“, наследен от починалия й съпруг. Има близки и в родния й град Пирдоп.

 

Как е стигнала до сегашното си положение Светла не ни разказа подробно, но разбрахме, че живее в Дупница от около три години. Пренася се от София, за да се грижи за болна възрастна жена в къща на ул. „Цар Иван Асен II”. За това тя не е получавала възнаграждение, а само храна и подслон. След известно време възрастната жена починала, а от затвора излязъл сина й, с когото Светла се оказала съжител в къщата. Той обаче започнал да я малтретира, психически и физически. Според собствените й думи това я сринало и тя започнала да занемарява външния си вид и личната си хигиена. Започнала да трупа и боклуци в къщата, които събирала, за да предава пунктовете за вторични суровини и така да се препитава. Това настроило негативно и съседите й, които също започнали да се държат грубо с нея. Затова преди месец решила да напусне къщата и така се озовала на жп гарата.

 

Охранителят на Автогарата Любен Миладинов (на снимката) и управителят на жп гарата Георги Зарев апелират институциите да намерят решение за Светла Димитрова, тъй като мястото е обществено и не бива да бъде там.

 

 

Светла Димитрова разполага вещите си и събираните от нея отпадъци навсякъде из жп гарата. Служители твърдят, че събира включително употребявана тоалетна хартия, затова виждат заплаха за здравето на преминаващи граждани, пътници и туристи. Освен това според тях гледката е неестетична. 

 

По сигнал на граждани и служители на жп и автогарата Дирекция „Социално подпомагане“ и полицията са проучили Светла. Тъй като тя не е разкрила пред тях истинската си самоличност, 17 дни били необходими на местното РУ – Дупница, за да я идентифицира. Заключили, че не не е обществено опасна, по документи е дееспособна, но не работи. Допускат, че става въпрос за човек, който доброволно води клошарски начин на живот. Най-вече заради липсата на обществена опасност не могат да предприемат принудителни действия спрямо нея, с които да й помогнат да не бъде на улицата или да я отведат от жп гарата, за да не пречи на служителите и пътниците. Трябвало сама да поиска да си помогне.

 

 

Социалните служители потвърждават, че жената е жертва на насилие. Изпратили са писмо до голямата й дъщеря, на което още нямат отговор. Междувременно предложили на Светла да се прибере в апартамента си в София или при близките си в Пирдоп. Предложили й да й осигурят полицейска охрана, с която да отиде да си вземе личната карта и други вещи от къщата на ул. „„Цар Иван Асен II”, където последно е живяла с мъжа, който я малтретирал.  Тя обаче категорично отказва всички тези варианти. Същевременно продължава да плаче и да иска помощ. Твърди, че иска работа и подслон. По думите на социалните, които не пожелаха да цитираме имената им заради забрана за интервюта пред медиите, Светла е интелигентна и не могат да разберат какъв точно е проблемът й. Била обаче много манипулативна. Според тях заплахите й за самоубийство са емоционално изнудване от нейна страна спрямо хората, които й съчувстват. Целта й била да иска пари и храна от тях. И в действителност Светла наистина проси от състрадателните, предложили й веднъж помощ.

 

Независимо от всичко, очевидно е, че жената се нуждае от медицинска и социална помощ. Най-малкото необходима й е разговор с психолог заради претърпяния от нея физически и психически тормоз. Институциите обаче не намират законов механизъм, по който да й помогнат. Оставят съдбата й в собствените й ръце или на благоволението на близките и роднините й в София и Пирдоп.  Ако дъщеря й не се отзове на писмото на социалните, остава да се надяваме, че заплахите й за самоубийство наистина са симулативни.

Костадин Марков

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ