Гърция гласува на предсрочни парламентарни избори

Гърция гласува днес на предсрочни парламентарни избори. Близо 10 милиона имат право на глас в хиляди избирателни секции, които отвориха в 7 ч сутринта. Премиерът Алексис Ципрас свика изборите, след като загуби на европейския и местния вот. Според проучванията, опозиционната дясно-центристка партия „Нова демокрация“ ще спечели.

Това са шести поред парлментарни избори за Гърция в рамките на последните 10 години и първи вот след като страната излезе от спасителната програма на ЕС.

Двамата основни опоненти на вота – досегашният премиер Алкесис Ципрас и опозиционният лидер Кириакос Мицотакис гласуваха още преди обяд и призоваха сънародниците си да бъдат активни в днешния ден.

Не е изненада, че основната тема, която вълнува гърците, е икономика и шансовете тя да бъде възстановена. И двамата кандидати обещават повишаване на доходите и по-ниски данъци, но не всички избиратели им вярват.

Според политолози и анализатори, между 7 и 8% от електората имат колебания за кого да гласуват и именно техния вот може да се окаже решават за резултатите от изборите.

Автор: БНТ, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене