Свържете се с нас

Култура

Остават броени дни до второто издание на Национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ – Банско

Публикувано

на

„Фолклорна магия“ ще се проведе на 12, 13 и 14 юли на няколко сцени в градския парк. Трите дни от фестивала ще бъдат с дневна конкурсна програма и вечерни концерти на популярни и обичани фолклорни гост-изпълнители. Фестивалът е с конкурсен характер и е предназначен за самодейци от всички фолклорни области на страната без възрастови ограничения. Участниците се разделят на четири категории – пеене, свирене, танци и демонстрация на обичаи и традиции. И тази година форумът ще премине под надслов „Да съхраним заедно българщината!“
Организатори на фестивала са национална фолклорна телевизия Фен Фолк ТВ, част от Мюзик Медия Клъстер, и Община Банско.
Регионален център-София, ЮНЕСКО, ще бъде партньор на тазгодишното издание на националния фестивал. Изпълнителният директор на Регионалния център д-р Ирена Тодорова ще бъде член на журито, а в края на фестивалните дни ще връчи специалната награда на Регионалния център – плакет със знака на ЮНЕСКО, в категорията за представяне на автентични обичаи и традиции „На мегдана”.
„Опазването и популяризирането на автентичното са във фокуса на нашата работа, но не по-малко важно е да откриваме онези хора и събития, които подпомагат изграждането на връзка между традиция и съвремие. Смятам, че фестивалът в Банско, на чиито сцени се изявяват хиляди участници от всяка фолклорна област на България, заслужава подкрепата ни”, каза Ирена Тодорова.
„В търсене на най-истинните носители на българската традиция заедно с организаторите призоваваме самодейците да дойдат, за да покажат на нас и всички гости на фестивала колко красота крие нашето автентично изкуство.”
„Да превърнем града в атрактивен модерен курорт или да запазим традициите си – такава дилема никога не е стояла пред нас. В Банско, както в много европейски градове, тези две неща се случват в хармония. Приемаме решението на Регионален център-София, ЮНЕСКО, като висока оценка за усилията и постигнатите резултати”, коментира Георги Икономов, кмет на Банско. Събитието е част от богатата лятна фестивална програма на планинския курорт.
„Фолклорна магия“ ще завладее планинския град със специалното участие на най-обичаните фолклорни звезди: Николина Чакърдъкова, „Годлевски Великден“, Румяна Попова, Бинка Добрева и Александър Райчев, „Бански старчета“, Гуна Иванова, Ива и Велислава Костадинови, Малин Домозетски и още други.
Кулминация на празника ще бъде възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие. Самодейците към читалище „Никола Вапцаров 1894“, – Банско, и сдружение “Перински айдути“ ще пресъздадат историческия момент от 5 октомври 1912 г. в последния трети фестивален ден.
На 14 юли (неделя) в 12:00 ч. на входа на Градския парк в Банско група въоръжени мъже, облечени като комити, ще запеят „Вървеа Гоце и Яне“, тръгвайки към сцената на фестивала. По средата на парка групата ще спре, за да изиграе тежко хайдушко хоро, след което с изстрели ще оповестят свободата на Банско.
На фона на тържествения звън на банските камбани, комитите ще се качат на сцената, където ги очаква цялото население – деца, майки, бащи и невести. Докато всички са в еуфория от срещата със своите близки, се рецитират комитски бански песни.
„Каним всички жители на Банско да се присъединят към възстановката. Нека облекат автентичните си и красиви народни носии, които има във всяка банска къща, и да се присъединят към посрещачите на нашите комити“, призовава директорът на фестивал „Фолклорна магия“ Виктор Касъмов.
Не бива да пропускате и невероятните изпълнения на МФГ „Бански старчета“.
Кметът Георги Икономов и домакин на фестивала, също призова своите съграждани да се включат в магията на фестивала.

    

коментара

Култура

„Собраа се арамии, арамии банскалии“

Публикувано

на

Има събития, за които няма достатъчно силни думи, за да се разкажат. Трябва да се преживеят! Днешното беше точно такова. Въоръжени до зъби комити бродеха из гората в дъждовния летен ден и чакаха обявяването на най-святото нещо – Свободата.

Пукна пушка арамия и те се събраха да изиграят най-тежкото, най-мъжкото, най-мълчаното хоро. Изписка гайда и се чу песен, тръгнаха момците към града да занесат добрата вест. И народът с тях! Сълзи от радост, от гордост и сподавени чувства. Всички ли се завръщат? Всяка невеста ли ще срещне своя любим. По главите им закичваха росен здравец, а на лицата им грейваха все по-широки усмивки. И там, на мегдана, ги чакаше Яворов с думите: „Братя, събрали сме се тук да посрещнем най-ценното нещо в живота на човек – Свободата. С онази светлина, братя пред която сложиха непокорните си глави Гоце и Даме, и хилядите още знайни и незнайни герои на революцията. Пазете я много, братя, защото е свята. Не позволявайте сърцата ви да се свиват от коравосърдечието и безразличието. Помнете онези, които толкова силно я желаеха и умряха за нея. Братя българи, поздравявам ви като жителите на първото свободно селище на българското отечество – Македония!“. И пукнаха радостно пушкалата, и песен се разля и се сля с историята, и невести, дъщери, сестри, и свидни майчици свалиха кърпите от главите и се втурнаха сред мъжете. И стана чудо – народът ликува! Стотици сърца затупкаха в ритъма на тъпана и се изви кръшно хоро. Хорото на свободата. Не, не сме се върнали назад във времето, всичко това се случи днес в Градския парк в Банско. „Собраа се арамии, арамии банскалии“ нарекоха спектакъла – възстановка екипът на Народно читалище „Никола Вапцаров“ – Банско, подготвен специално за последния ден на фестивала „Фолклорна магия“. Сигурни сме, че няма човек, който да не се е почувствал горд и достоен син на майка България, след като е присъствал на мястото. Сигурни сме, че екотът на пушките на мъжете от „Дружина Перински Айдути“ дълго ще звучи в съзнанието ни, напомняйки за дълбочината на корените ни и давайки крила на взора ни в бъдещето. Това е Банско – природата тук е пуснала в ход фантазията и е събрала на едно място най-редките красоти. Ето – моми и невести се надпяват с птиците, момци и зрели мъже се надпреварват с препускащия вятър. Банскалии творят своя днешен ден и подготвят утрешния. Някои го наричат бъдеще, за тях е живият живот, мечта. И вливат се в твоето бъдеще, Банско, като реките, белите реки на вечния Пирин.

       

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

С награждаване приключи фестивалът „Фолклорна среща“ в село Елешница

Публикувано

на

За шеста поредна година фестивалът „Фолклорна среща” се проведе в село Елешница.С всяка изминала година участие имат все по-голям брой любители на българския фолклор.

В 11часа, на откритата сцена пред НЧ „Западнородопски лъч – 1906“, кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев, даде началото на фестивала. Организатори на събитието бяха Кметство Елешница, НЧ „Западнородопски лъч – 1906“ – с. Елешница, ФТС „Илиопол“ и сдружение „Чакалица – 2004“

Във фестивала взеха участие групи от три фолклорни области-Пиринска, Шопска и Родопска.Част от участниците в мероприятието бяха: ДТС „Разложенче” – град Разлог ; МФПГ „Русалии“- с.Бачево ; ЖГФ „Добърски баби” ; ФТА „Загоровче” –гр.Септември ; ТК „Бели Брези” –гр.София и още много други.

“Фолклорна среща“ бе с конкурсен характер и всички участници бяха оценявани от професионално жури в състав доц. Георги Гаров, д-р Петьо Кръстев и проф. д-р Албена Георгиева. На победителите бяха раздадени предметни награди, а на всички танцови и певчески групи и състави взели участие, бяха връчени грамоти и клубни подаръци.

Силата и красотата на българските песни и танци бяха показани днес на сцената в село Елешница.

Слънчевият ден, разнообразието от народни носии, многото двугласни и тригласни изпълнения на певческите групи, изключително развълнуваха всички присъстващи.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ