Склаве се прочу с легендата за Спартак

Край стадиона в санданското село Склаве се чува неистовият рев на тълпата. Десетки гладиатори са се вкопчили в битка на живот и смърт на арената, обградена със специални въжета. По дървените пейки, където са насядали римляните, няма къде игла да падне.

Изпълнили са трибуните до пръсване. Всеки дере гърло за своя любимец. Най-много са овациите за якия тракиец Спартак, който умело върти меча и се брани с щита срещу своите противници. По време на всеки панаир в Древен Рим най-голямото забавление за народа са били гладиаторските битки. И тук това правило важи с пълна сила. Сред публиката са и патриции, и търговци, и плебеи. Различават се по облеклото, но не и по емоциите. Всички са въодушевени от битката на арената и крещят с пълни гърла. Встрани от тях е пазарът за роби, но в момента там търговията е замряла. Погледите на всички са вперени в гладиаторския бой.

На арената е нетърпимо горещо. Зрителите крещят, ръкомахат и насърчават с викове бойците или ги освиркват – зависи на кого са заложили своите сестерции (римски монети). Победителят отново е Спартак. Името му се скандира дълго време от изпадналите в екстаз зрители…

Тази възстановка на живота в Древен Рим се прави вече няколко години в края на юни в санданското село Склаве. Тук бе възстановен пазарът за роби от римско време, който е бил в селището. Това стана възможно след реализирането на проект по Програмата за развитие на селските райони.

Легендата за вожда на най-голямото робско въстание в Древен Рим – Спартак, оживява в Склаве. И това никак не е случайно. Старото име на селището е Славе – латинска дума, която означава „роб“. Населеното място е известно като родно на великия тракиец и с някогашния пазар на роби, на който е продаден самият Спартак и който е възстановен. По време на Спартаковите игри има гладиаторски тренировки и битки, продават се тракийски и римски кулинарни изкушения, автентична римска храна – риба, печено и варено месо, хляб от овес, просо и жито, грозде, ябълки, форми, стафиди, вино,орехи, мед и коприва, различни стоки за бита, има и фолклорни прояви. По този начин се утвърждава древният панаир в селището като привлекателно и запомнящо се място с история, легенди и обичаи.

В кметството е създадена малка експозиция за Спартак и за местните легенди с макети, с костюми на тракийци, гладиатори.

Някога робите били купувани от търговци, които ги препродавали на богати робовладелци. След това новата собственост била доставяна с кораби или сухопътни кервани до местоназначението си. На този пазар са били продавани за роби пленени от римляните при битки тракийци, славяни, мъже и жени от съседни племена. Според местни легенди, в началото на новото хилядолетие толкова много роби тракийци е имало в Склаве, че е било възможно да се замени тракиец за глава лук.

„Крайно време беше това да се случи. По света си измислят истории, за да привличат туристи, а при нас всичко е истина. Така рекламираме и популяризираме културно-историческия туризъм в селото ни. Идват все повече гости от страната и чужбина в Склаве. Надеждата ни е с развитието на туризма да се превърнем от плебеи в патриции”, казват с усмивка местни жители. /Кмета.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене