Председателят на Сдружение „Неврокоп“ Рахим Арнаудов и ръководството на Професионална гимназия по машиностроене в Бурса –Турция подписаха договор за изпълнение на проект по „Еразъм+“ за 10 300 евро

С подписването на договора за съвместно изпълнение на спечеленият проект от Сдружение „Неврокоп“- село Долно Дряново община Гърмен  в лицето на учителят от местното училище Рахим Арнаудов и ръководството на Професионалната гимназия по машиностроене в турския град Бурса, преди дни бе даден старта за изпълнение на проект „Различни но заедно“ по Еразъм+ К1, Младежки обмен.

В проекта ще участват 15 младежи от Професионалната гимназия по машиностроене в турският град Бурса и 15 младежи от ОбУ „Христо Ботев“ – Долно Дряново и СУ „Йордан Йовков“ – Рибново, съобщи добрата новина Рахим Арнаудов.

Той сподели, че проект „Различни заедно“ е провокиран от изключително динамичната ситуация в Европа, Близкия изток и Балканите.

Основната му цел е:

Борба с агресията, езикът на омразата и радикализацията на младите хора в Европа, чрез насърчаване на толерантно поведение, междукултурен диалог и  опознаване на различните култури и религии.

Насърчаване на междукултурния диалог и взаимното разбирателство между младите хора, живеещи в Европа, които принадлежат към различни социални и културни среди;

Насърчаване на зачитането на културното многообразие и борба срещу расизма и ксенофобията;

Превенция на агресията, насилието и нетолерантността между младежите, чрез методите на неформалното образование и опознаване на културното многообразие;

Запознаване с процесите на миграция и осъзнаване на ползите от нея за Европа;

Популяризиране на неформалното учене като инструмент за укрепване на ценностите и провокиране към младежка активност на местно ниво.

Повишаване на осведомеността на участниците за Европейските програми и възможности за развитие.

Чрез постигането на описаните по горе  цели ще покажем на младите хора ограбващата и ограничаващата сила на предразсъдъците, предубежденията и стереотипите, като намалява негативното им въздействие в поведението и живота, насърчава моралната и ценностна система, приятелство, разбирателство, толерантност. Съпричастност и мултикултурно сътрудничество.

Младежите от двете страни, в рамките този откровено казано добър и полезен проект ще: танцуват заедно, ще рисуват, ще готвят автентични ястия и не на последно място ще бъдат организирани посещения на исторически места в района и областта, обясни целите и очакваните резултати от спечеленият проект пред репортер на Топ Преса, Рахим Арнаудов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене