Двама български милионери избраха Родопите за почивка

Двама български милионери избраха Родопите за почивка,Павел Вълнев и Шефкет Чападжиев отмарят на язовир Доспат

Бишият собственик на телевизия Би Ай Ти Павел Вълнев избра района на язовир Доспат, за да отпочине от натовареното ежедневие. Бизнесменът, който има успешен транспортен бизнес в Америка и продаде телевизия Би Ай Ти преди няколко месеца, е възхитен от красотата на Родопите.

„За мен беше удоволствие да се срещна с моите приятели Чападжиев и Хамит Русев на моето любимо място на земята”, написа Павел Вълнев в пост в социалната мрежа facebook.

Шефкет Чападжиев  пък е американски бизнесмен, мултимилионер и филантроп, от български произход. Известен е като най-богатия български емигрант в чужбина. Собственик е на една от най-големите полиграфически компании в САЩ.

Започнал е гимназилното си образование в Котел, но през 1953 г. след като семейството получава разрешение от народната власт, се завръща в родния Мадан, където и довършва средното си образование. Там се запознава с Хамид Русев (който е от село Горна Арда). Засегнат, че поради произхода си не е взет на служба в редовната войска, а в трудови войски в съзнанието на младия Шефкет се заражда идеята да напусне страната.

След прочита на „До Чикаго и назад“ от Алеко Константинов решава, че страната, в която трябва да се установи е Америка. Младият Чападжиев споделя тези свои намерения с приятеля си Хамид Русев, който също имал подобни намерения.

След като Шефкет споделя намеренията си за бягство на Хамид, двамата започнали да правят сериозни проучвания на възможността за преминаване на граничната бразда между България и Гърция.

По това време Шефкет е главен касиер на Държавно земеделско стопанство в Мадан. Известен е сред местните със своята доброта и почтенност. При бягството взема ключа от касата със себе си, страхувайки се, че ако ги остави някой може да обере касата.

Двамата приятели пресичат границата на 30 юли 1963 г., в полунощ. Гръцките гранични власти ги карат първоначално в Драма, след в Кавала на лагер. Месец по-късно ги преместват друг лагер в Лаврион, на 40-50 км от Атина. Там остават 11 месеца, преди да поемат към Чикаго, САЩ.

С кораб пристигат в Ню Йорк, слизайки на пристанището Чападжиев има в джоба си 75 цента. Започва работа като разносвач на олио по улиците, след което се мести във фабрика за шмиргели. Година по-късно се мести във Вашингтон, където започва работа в ресторанта на Международния валутен фонд, след това се мести в малка печатарска компания. 5 години по-късно купува на старо 3 машини за сгъване на хартия, с това открива първата си фабрика.

Понастоящем това е една от най-големите полиграфически фабрики в САЩ. Днеc Чападжиев притежава имоти в Чикаго, Ню Йорк, Флорида, Еквадор. Държи много апартаменти и хотели в най-скъпите части на Америка. Обявен е за почетен гражданин на щата Илинойс и родния град Мадан. Известен е като първият българин, който е платил 200 000 долара, за да лети в Космоса.

Голям дарител е на местната църковна българска общност (в Чикаго), на сиропиталища и социални домове в САЩ и България. С негови средства се поставя бюст на Алеко Константинов в Чикаго. В началото на 2019 г. дарява 1 милион долара за обновление на болницата в родния му град Мадан.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене