Тридневна среща на туристи-ветерани

На 21, 22 и 23 юни т. г. туристическо дружество ‘’Момини двори’’- гр. Гоце Делчев –и клуба на туристите-ветерани към дружеството бяха домакини на около 80 туристи-ветерани от страната ни – от Варна, Русе, Търговище, Горна Оряховица, Луковит, Калофер, Сливен, д-во’’Иван Вазов’’-София, Сандански и Петрич. Това бе поредна, традиционна от няколко години насам туристическа проява в града ни, която е включена в Националната програма на туристите-ветерани от България.

През първия ден гостите разгледаха града ни. Мнозина от тях за първи път са тук и останаха възхитени от видяното. Организирано бе полагането цветя на паметника на Гоце Делчев, посещение на градския музей, разходка по главната улица, впечатляваща с архитектурното си разнообразие, а след това и в градския парк – едно прекрасно място за отдих и наслада.
На организираната вечерта среща гостите бяха поздравени от Председателя на Клуба на туристите-ветерани към туристическото дружество Мария Икономова, след което последва веселие и хора до насита, редица запознанства и разговори най-вече на туристическа тематика.
Организаторите-домакини предоставиха чудесна програма за посещения на гостите в следващите два дни, като в съботния ден най-многобройна /около 40 души/бе групата за еднодневна екскурзия до съседна Гърция. Бяха посетени историческия манастир Икосинифиса, разположен в подножието на планината Пангея, пещерата Алистратик, красивият град Кавала и за кратко време на плаж на Бяло море.

Друга група от гостите потеглиха за селата Ковачевица и Лещен, обявени за архитектурно-исторически резервати, посещение след това и на минералните извори и плаж на Огняновските бани.

Малка група от запалени планинари пък се отправиха за хижа Славянка в едноименната планина за изкачване на първенецът и Гоцев вр. /2212 м. /

Третият, неделен ден, значителна част от гостите посетиха недалечното с. Делчево в Пирин – характерно с възрожденския облик на къщите и уличките му. Тук пък още от предния ден се провеждаше летен фестивал ‘’Еньовденски тайнства’’, наситен с интересни ритуали свързани с лечебните билки и кулинарни изненади с вкусни ястия, и с богата фолклорна програма по случай християнския празник Еньовден.

Три дни на емоции, запознанства, опознаване на нови туристически обекти и още по-голяма убеденост, че туризмът наистина сближава хората, обогатява човека духовно и си заслужава практикуването му.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене