Комитите слизат от планината за „Фолклорна магия“ – Банско

Възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие, ще бъде демонстрирана на второто издание на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“.

Самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“, гр. Банско и сдружение “Перински айдути“ ще пресъздадат историческия момент от 5 октомври 1912 г. в последния трети фестивален ден. На 14 юли (неделя) в 12:00 ч. на входа на Градския парк в Банско група въоръжени мъже, облечени като комити, ще запеят „Вървеа Гоце и Яне“, тръгвайки към сцената на фестивала в Градски парк. По средата на парка групата ще спре, за да изиграе тежко хайдушко хоро, след което с изстрели ще оповестят свободата на Банско. На фона на тържествения звън на банските камбани, комитите ще се качат на сцената, където ги очаква цялото население – деца, майки, бащи и невести. Докато всички са в еуфория от срещата със своите близки, се рецитират комитски бански песни.

„Каним всички жители на Банско да се присъединят към възстановката. Нека облекат автентичните си и красиви народни носии, които има във всяка банска къща, и да се присъединят към посрещачите на нашите комити.“, призовава директорът на фестивал „Фолклорна магия“ Виктор Касъмов. Демонстрацията ще бъде част от богатата тридневна програма на фестивал „Фолклорна магия“. На 12, 13 и 14 юли в Градски парк, Банско любителите на българския фолклор ще могат да се насладят на целодневен конкурс за песни, танци, свирене и обичаи, на традиционни български храни, изложения на стоки, занаяти и традиции от цялата страна. Вечерните концерти ще съберат на една сцена най-големите звезди на народната музика у нас.

Организатори: Община Банско и Фен Фолк ТВ
Фестивал „Фолклорна магия“, Банско се провежда с партньорството на Регионален център-София, ЮНЕСКО.
Медийна група Топ Преса е официален медиен партньор

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене