Разпространяват листовки с информация за болестта бяс

бяс

Листовки с информация „Какво трябва да знаем за болестта БЯС“ разпространява Областна дирекция по безопасност на храните- Благоевград.

В тях подробно е описано какво представлява заболяването, как се предава, диагностицира и контролира. Брошурите ще се поставят на видно място в 14-те общини на област Благоевград, в приемните на регионалните структури на държавните институции и кметствата на малките населени места.

Кампанията е част от профилактиката, която Областна дирекция по безопасност на храните извършва след констатиране на случай със заразена с болестта лисица в землището на село Хърсово, община Благоевград. По случая областната епизоотична комисия проведе своето заседание и набеляза конкретни мерки за недопускане разпространение на заболяването.

Около 2 000 домашни животни ще бъдат ваксинирани в 3-километровата зона на мястото. Бесът е констатиран при контрол на ваксинацията по програмата за надзор и изкореняване на заболяването в страната. Всяка година програмата се одобрява от Европейската комисия за съфинансиране, като по този начин се подпомага нейната реализация.

В случай на спешност и съмнения за бяс, по посочените в листовката признаци, е даден телефонът за сигнали на БАБХ- 0700 122 99.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене