Световноизвестни творци възраждат благоевградската опера

Световноизвестният оперен тенор Бойко Цветанов и именитият диригент Христо Христов се заемат с нелеката задача да възродят благоевградската опера и да я изведат до нивото на световните оперни сцени. Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности  Христина Шопова, представи днес новия ръководен екип и благодари на двамата музиканти, приели предизвикателството да дадат нов живот и нова посока на развитие на културния институт. Тя  подчерта, че мисията за бъдеще е Камерна опера да бъде превърната в Оперен театър.

„Хубавите новини за Благоевград продължават, за Камерна опера – Благоевград вече има нови хоризонти. Институтът предизвика много дебати през последните месеци. През зимата част от общинските съветници бяха обезпокоени за бъдещето му, но от тогава до днес никой от тях не се поинтересува какво се случва. Ние обаче продължихме по пътя, по който сме поели, за да спасим културния институт и да го възродим, да му дадем нов шанс за развитие”, подчерта Христина Шопова.

Тя благодари на досегашния директор Мила Йорданова, която остава в ръководния екип на Камерна опера. За кратко време тя  успя да стабилизира операта и завърши творческия сезон успешно. Само за последните месеци бяха реализирани много по-високи приходи в сравнение с последните две години. Да възроди Камерна опера и да я превърне в оперен театър.

От своя страна Бойко Цветанов и Христо Христов благодариха за гласуваното им доверие на община Благоевград. Те увериха, че имат амбициозна програма за развитието на културния институт.

„Искаме да превърнем този институт в нещо стойностно и качествено. Всички знаем, че за оперното изкуство са необходими много средства. Не можем и без публика, затова ще работим изключително много да привлечем зрители, особено млади хора”, разкри Бойко Цветанов.

Втората  цел е намиране на финансови ресурси чрез спонсорство или участие в проекти, за да се превърне Благоевград в музикален център на оперното изкуство. Част от стратегията на ръководството е да създаде музикална академия за привличане на млади таланти, които ще могат да специализират и да се изявяват на благоевградска сцена.

Сред амбициите на ръководството е на 1 октомври тази година, когато е Международният ден на музиката, Благоевград да събере утвърдени имена от българското оперно изкуство.

Търсят се контакти и сътрудничество с театри в Гърция и други съседни държави. Първата стъпка в тази посока вече бе направена с двата концерта в Скопие и Делчево.

 „Голямата мечта е следващата година да има летен фестивал на открито в парк „Македония”, а на него да представим най-добрите български певци и известни гости от чужбина. Искам да уверя, че никой няма да бъде съкращаван от оркестъра, а напротив – ще се назначават нови музиканти. Нека всички сме обединени, за да може операта да се нареди до другите ни културни институти – Ансамбъл „Пирин”, Куклен театър, Биг Бенд – Благоевград, сподели Христина Шопова.

Тя подчерта, че има проект на стойност 2 350 000 лева за основен ремонт на сградата на читалището и на операта. Предвижда се работата да започне в края на август, за да може зимата да имаме добре отоплена и комфортна зала за новия репертоар, който екипът на операта ще подготви.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене