С над 2.3 млн. лв. ремонтират читалището в Благоевград

2 350 000 лв. ще бъдат инвестирани в проект за цялостен ремонт и реконструкция на НЧ „Никола Вапцаров“.

Това каза по време на редовната сесия на Общински съвет – Благоевград кметът на общината д-р Атанас Камбитов във връзка с изказване на председателя на културната институция Васил Новоселски, според който състоянието на сградата на читалището е много лошо.

Новоселски коментира, че въпросът, свързан с материалната база на културната институция многократно е бил поставян на вниманието на компетентните институции.

„Става дума за основната сграда, която вече повече от три години се руши, но не се прави нищо. Унищожава се и онова, което беше съхранено. Имам предвид библиотеките. В кв. Вароша, където бе направен ремонт, на втория етаж, където се помещават артистите от Куклен театър – Благоевград има опасност покрива да падне. Дано това не се случи с лоши последици“, каза още Новоселски. Той посочи, че в жк. „Струмско“ библиотеката е в окаяно състояние от 30 години.

„Никой не обръща внимание на съхраняването на повече от 140 хил. библиотечни единици,сред които има старопечатна литература, която е особено ценна. Притеснени сме от състоянието на материалната база, която не може да поддържаме само със средствата, които получаваме като субсидия“, посочи Новоселски. От свое име и от името на колегите си той постави и искане кафе-клуба към читалището да им бъде възстановен.

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов каза, че по темата със собствеността на кафе-клуба има съдебно решение.

„Това, което е направил кмета е законосъобразно, гласи решението на съда“, каза още д-р Камбитов. Той посочи, че 600 лв. е бил наемът на кафето, когато то е било на читалището, като дори сметките за тока са били  плащани от културната институция. „За 1 година взимахте по 7 000 лв. от него, а ние сега ви даваме по 12 000 лв.“, подчерта д-р Камбитов.

Той посочи, че сегашните наематели на кафето са изплатили наем в размер на 240 000 лв., което представлява значително по-голяма сума.

По отношение състоянието на материалната база д-р Атанас Камбитов заяви, че до края на тази година трябва да започне проект за цялостно ремонтиране и реновиране на сградата. Той отбеляза, че първоначално е било планувано да се отделят 1.4 млн. лв., но след извършен задълбочен анализ е установено, че ще бъдат необходими и допълнителна средства.

„Преценихме, че 2 350 000 млн. лв. ще бъдат достатъчни, за цялостен ремонт. 1.4 млн. лв. са осигурени от оперативна програма, а останалите от фонд на фондовете“, допълни д-р Камбитов. Той подчерта, че с тези средства ще се извършват ремонтни на сградата на НЧ „Никола Вапцаров“ и Камерна опера – Благоевград.

„Така, че ние изпълняваме ангажиментите, които сме поели“, подчерта д-р Камбитов./Фокус/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене