Благоевград може да остане без медицински сестри, предупреди Мая Манолова

Благоевград може да остане без медицински сестри. За това предупреди вчера в областния център на Пиринско омбудсманът Мая Манолова след среща с 20 здравни работници от благоевградската държавна болница.

Причините за това са мизерното заплащане, изтощителната и отговорна работа и неизпълненият ангажимент на здравното министерство месечните им възнаграждения да започват от 900 лева нагоре.

 Вместо това заплатите са им увеличени едва с 60 лева – от 580 на 640 лева.

Сестрите потърсиха помощ от обществения посредник, тъй като вече не вярват на голи обещания от страна на здравния министър. Те бяха категорични, че ще излязат на ефективни протести, за да отстояват правата си, ако не получават адекватни на труда им заплати.

„Тази професия трябва да стане защитена, защото рискуваме да осъмнем без медицински сестри. Професията е на изчезване, 50% от медицинските сестри са пенсионерки. Трябва всички да разберат, че без медицински сестри не може да има здравеопазване. Надявам се българските граждани да подкрепят медицинските сестри в справедливите им искания”, подчерта омбудсманът Мая Манолова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене