Съдът отхвърли искането на Цацаровза ново дело за смъртта на Чората

Петчленен състав на ВКС отхвърли искането на главния прокурор Сотир Цацаров да се спре изпълнението на влязлата в сила присада на петимата благоевградски полицаи, осъдени на 7 г. затвор за смъртта на Ангел Димитров-Чората, съобщи в. „24 часа“.

Същият състав на съда отхвърли и искането на съпругите на петимата полицаи Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Георги Калинков и Янко Граховски. Те също поискаха от съда спиране на изпълнение на присъдата.

В петък ВКС ще гледа по същество искането на Цацаров и петимата полицаи за възобновяване на делото.

През 2011 г. ВКС оправда петимата. През 2016 г. ВКС възобнови делото, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска това. Основание беше решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който осъди България.

В крайна сметка последната инстанция – Върховният касационен съд намали на 7 години лишаване от свобода присъдите на петимата бивши полицаи, обвинени за смъртта на Ангел Димитров-Чората, настъпила при задържането му по време на акция „Респект“ през 2005 г. Наказания бяха наложени на Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Грахофски, Иво Иванов и Борис Механджийски. Четирима от тях вече са в ареста. Петият живее в Германия и се очаква в следващите дни да се върне у нас, за да излежи присъдата си.

Софийският военен съд призна за виновни и петимата за това, че са убили Димитров умишлено и с особена жестокост, като Писов беше осъден на 19 години затвор, а останалите – на по 18 години. Последва дълго лутане между инстанциите. Апелативният съд първо върна делото, след това потвърди присъдите, но решението му беше отменено от ВКС и накрая бяха намалени наказанията на подсъдимите наполовина, а ВКС окончателно ги оправда през 2011 г.

Първоначалните изводи на лекарите бяха, че Чората е починал от причинена му тежка черепно-мозъчна травма и разкъсване на аортата, след като е бил бит и ритан от полицаите в продължение на около 10 минути. След това обаче нова експертиза заключи, че Димитров се е задушил, докато е бил притиснат на земята с белезници.

Според вещите лица мъжът издъхнал и заради хронични заболявания, поет кокаин и по-къс врат. През 2014 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург прие, че българските власти са нарушили правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение, както и правото на справедлив процес, поради което държавата беше осъдена да плати 50 000 евро обезщетение на близките на Чората и близо 35 000 евро разноски.

Заради решението на съда в Страсбург, главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото, което ВКС уважи през 2016 г. и посочи, че Военно-апелативният съд е бил длъжен да назначи нова експертиза, която да преодолее различията в предходните заключения на вещите лица.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене