Свържете се с нас

Таблоид

Виктор Касъмов, директор на „Фолклорна магия“: ЮНЕСКО призна нашия фестивал

Публикувано

на

КОЙ Е ТОЙ

Виктор Касъмов е роден на 5 декември 1960 г. в Кюстендил. Вече 34 годи­ни е в музикалния бизнес у нас. През 1994 г. заедно с брат си Ненчо Касъмов създават музикална ком­пания „Ара аудио-видео“, която през годините про­дуцира и менажира едни от най-големите имена в българската фолклорна и попфолк музика, като Во­лодя Стоянов, Николина Чакърдъкова, Румяна По­пова, Гуна Иванова, Кати, Алисия, Тони Стораро и много други.

В момента Виктор Касъ­мов управлява фирма, в която освен две музикални компании влизат и 4 нацио­нални музикални телеви­зии за фолклор, българска музика, балканска модер­на музика поп фолк. През 2018 г. създава Национа­лен фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ в Банско, който тази година ще проведе своето второ издание. Виктор Ка­съмов е негов директор.

– Г-н Касъмов, фестивалът „Фолклорна магия“ се появи за пръв път преди година в Банско, а сега ще има второ издание. Какво да очакваме от това изключително бъл­гарско събитие?

– Тази година фестива­лът ще се проведе от 12 до 14 юли и отново ще бъде в градския парк. Целта е ясна – да съхраним българското. Ще има конкурсен харак­тер, като ще участват само­дейци от всички фолклор­ни области. Ще има четири категории – пеене, свирене, танци и демонстрация на обичаи и традиции. В пър­вите три категории ще има три възрастови групи – до 12 години, от 13 до 17 годи­ни и над 18 години. Новото е категорията за най-малките – още преди години журито и организаторите видяхме, че има нужда от такова разделение. Целта на фес­тивала е да популяризира и съхрани българските тра­диции, фолклора, обичаите, културата и родното произ­водство. Той дава сцена за изява на пазителите на бъл­гарското народно творчест­во в лицето на самодейци, занаятчии и производители на традиционни български стоки от цялата страна.

– Вярно ли е, че от ЮНЕСКО са изявили желание да бъ­дат ваши партньори.

– Да, това е голямата нови­на тази година. Ние го при­емаме като признание не само за нас, но и за град Бан­ско. Изпълнителният дирек­тор на Регионален център – София на ЮНЕСКО д-р Ирена Тодорова ще връчи плакет със знака на ЮНЕСКО в ка­тегорията за представяне на автентични обичаи и тради­ции „На мегдана“. Също така световната организация ще заснеме късометражен филм, посветен на фестива­ла, носителите на нематери­алното културно наследство и различни обичаи и зана­яти. За нас това е огромна чест, още повече че сме тол­кова млад фестивал.

– Това знак ли е, че „Фол­клорна магия“ влиза в не­материалното културно на­следство на ЮНЕСКО?

– Нашето партньорство е точно този знак. ЮНЕСКО не работят с всеки фестивал и предложението за партньор­ство идва точно от тях.

– Година по-късно как оце­нявате първото издание на фестивала?

– Много успешно! Имаше над 1700 участници, и то много качествени самодей­ци от цялата страна. Имаше от Тутракан, Бургас, Видин и още много места. Бяха надминати очакванията ни. Проведохме разговори с участниците за изявите им и тази година, като 99% от тях потвърдиха, че отново ще се включат. Всички са възхитени от организация­та. Това ни беше една от целите – самодейците да се почувстват много значими и важни. Да участват в един наистина голям фестивал. Записванията продължават до края на този месец, така че очакваме още хора. Друга мисия, която изпълняваме, е самодейците да се изявяват на една сцена със звезди от българския фолклор.

– Кое ще са големите име­на, които можем да видим след месец и половина?

– На първата дата – 12 юли (петък), на сцената ще изле­зе Николина Чакърдъкова с Неврокопския танцов ан­самбъл. Тогава ще се изявят и от мъжка фолклорна група „Годлевски Великден“. Те из­пълняват авторска музика с фолклорни елементи от Пиринския край. На втория ден – 13 юли (събота), ще пеят Румяна Попова и Бин­ка Добрева, както и мъжка фолклорна група „Бански старчета“. В последния ден – 14 юли (неделя), на сцена­та ще излязат Ива и Велис­лава Костадинови (бел. ред. – внучки на великата народ­на певица Гуна Иванова) с мъжка фолклорна група „Огражденска четворка“. На сцената качваме хем моде­рен фолклор, хем автентич­ни изпълнители. Усещам, че хората много ги харесват и са търсени за слушане. Оп­итваме се да представяме едновременно и модерното, и автентичното. Победите­лите в отделните категории ще имат възможност да спо­делят сцената заедно със звездите. Да натрупат само­чувствие и да се почувстват значими.

– Какви други интересни изяви ще предложите на участници и гости?

– И тази година на една от сцените ще направим хоротека, тъй като интере­сът е много голям. Настава такова голямо забавление, че на хората им е истинско удоволствие. Да се надя­ваме тази година времето да е хуба­во. Ще заснемем всички участници и ще ги излъчим по телевизиите и соци­алните медии. Има много фестивали, но никой не инвестира време и средства, за да ги заснеме от начало до край. Не само участниците да се видят, но и други хора да ги гледат. Това е едно от неща­та, които ни отлича­ват от другите фести­вали. Наблягаме на видеореализацията. ЮНЕСКО приятно ни изненада и това ни казва, че сме в пра­вилната посока.

– Смятате ли, че има достатъчно фолклорни фестива­ли в България?

– Много са и това е радостно. Посетих много фестивали и виждам, че българи­нът безкрайно обича фолклора. Хиляди са тези, които посещават събитията, и хиляди са тези, които се занимават с фолк­лор. Може и милиони да са. Чудесно е, че фолклорът за­ема толкова важно място в живота ни. Поставяме си цел до 5 години да бъдем в топ 5 на най-предпочита­ните родни фестивали. На година посещавам по 70-80 събития в цялата страна и е невероятно колко много са хората – от 3-4-годишни до най-възрастните, са част от тези събития. Всички са с на­родни носии и ходят да пеят и танцуват. Българинът явно трайно се е обърнал към на­шия фолклор. Може би там намира спасение, спокой­ствие и щастие. Затова и не е изненада, че има толкова много фолклорни телеви­зии. И те са коренно различ­ни една от друга. Това може само да ни радва.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Събират в мобилен пункт опасните отпадъци в Гоце Делчев

Публикувано

на

 

Община Гоце Делчев и „БалБок Инженеринг“ АД организират за пореден път мобилен събирателен пункт за безплатно приемане на опасни отпадъци от домакинствата.

Към тези отпадъци спадат: Живачни термометри и ампули, живак, лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки. Опасни отпадъци, които ще се приемат в пункта са също негодни препарати за растителна защита, както и лекарства с изтекъл срок на годност.

 

Пунктът ще бъде разположен в гр. Гоце Делчев на площад „Македония“, във времето от 10:00 до 16:00 часа, на 22 октомври 2019 г.

 

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Уж изчистиха историята с къщите за гости, но не съвсем

Публикувано

на

Защо след сума ти оставки на висши държавни чиновници само зам.-министър Насо Мафията си стои на поста?

Седмица след като скандалът с къщите за гости, финансирани с евросредства през ДФ „Земеделие“, премиерът Борисов беше готов да се раздели с всички „виновни“, а земеделското ведомство обяви, че е извършена „тотална чистка в ръководството на фонд „Земеделие“. Да, ама не, казваше навремето един популярен журналист. Има си един заместник-министър, минал кариерно доста време и все на апетитни постове във въпросния фонд, раздаващ въпросните пари, който и до днес си стои необезпокояван- Атанас Добрев или Насо Мафията, както го наричат софийските му връстници.

Насо Мафията остана недосегаем и при акцията на прокуратурата в ДФЗ в началото на лятото, когато бяха задържани шестима служители на фонда, а в последствие прокуратурата повдигна обвинения на петима от тях.

Припомняме, че Министерството на земеделието, заедно с ДФЗ, направи проверка на всички къщи за гости, финансирани с европари, които са в 5-годишния мониторингов период, и пусна един „кух“ списък (виж ТУК – http://www.dfz.bg/assets/10468/gosti.pdf), в който се покриха имената на собствениците на имотите, както и сумите, с които са се облагодетелствали от парите по оперативни програми.

Факт е, обаче, в схемата „къщи за тъщи“ са оплетени хора от всякакви политически кръгове и силови служби. Такъв хибриден екземпляр е и зам.-министър Атанас Добрев – син на висшата червена номенклатура Чавдар Добрев, но навлязъл в земеделския мениджмънт с лобиране през Тройната коалиция, ДАНС, ДПС и НФСБ на Валери Симеонов. Само десните протестъри ги няма в схемата, но тях никъде ги няма поради несъстоятелност.

Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“ сами са отворили зейналите дупки в контрола на къщите за гости, като са приложили само санитарния минимум за контрол, изискван от Европейската комисия. „Европейският регламент, по който се прилага Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) казва, че задължително поне 5 години построеното с европейски средства трябва да се използва за това, за което са дадени парите. В регламента обаче пише, че държавата може да включи каквито и да било мерки за контрол, които не противоречат на европейското право, но трябва да гарантира, че може да ги изпълнява и са законни.

Така че контролът и мониторингът е в ръцете на държавата – т.е в ръцете на бившия земеделски министър Румен Порожанов и заместника му Атанас Добрев, които са подписали проектите за къщи за гости в предишното им качество на шефове на фонд „Земеделие“.
Порожанов заедно с още няколко души от министерството „жертва падна“, но заместникът му Атанас Добрев стои непоклатим.

Припомняме, че в началото на скандала земеделският министър Румен Порожанов обяви, че еврорегламентът го задължава да проверява 1% от проектите, за които текат въпросните 5 години, той обаче проверил 16% заради подадени сигнали за нередности. От изнесената статистика обаче става ясно, че са засечени нарушения в над 50% от проверените 120 от общо 746 къщи за гости. На 62 от проверените са наложени финансови корекции за 10 млн. лв., като за 32 проекта се изисква пълно възстановяване на субсидиите. Към днешна дата публичните данни показват, че са върнати 600 000 лева от собственици на къщи за гости, финансирани по европроекти.

Консултанти по европрограми са на мнение, че условията, по които са се одобрявали проектите по времето на Атанас Добрев и Румен Порожанов, са повече от скандални. Първо, ако правиш къщата за гости върху наета земя, ти се изисква договор за наем за 30 години, но според условията от ДФЗ се изисква да запазиш бизнеса не повече от 5 години?! Т.е. липсва всякаква симетрия в сроковете и това е направено умишлено от ръководството на ДФЗ, т.е. от Порожанов и Добрев. Второ, липсва всякакъв контрол – пак задължение на двамата, извършван е такъв само въз основа на сигнали.

Порожанов е управлявал на два пъти фонд „Земеделие“ – общо 4 години и 6 месеца. Първият му мандат е от 1 април 2011 г. до 28 август 2013 г., а вторият, при втория кабинет „Борисов“, от 30 ноември 2014 г. до 14 февруари 2017 г.

При неговото управление са менажирани три приема на проекти за къщи за гости. Първият е стартирал на 28 май 2010 г. от предшественика му Калина Илиева, но проектите са одобрени от Порожанов. Вторият прием е от 19 октомври 2011 г., като Порожанов го е пуснал и го е разплатил. Третият прием е от 26 април 2013 г. и Порожанов отново го е стартирал, а проектите са одобрени от Атанас Добрев и разплатени отново от Румен Порожанов.

За отбелязване е, че докато течаха проверките, Атанас Добрев не излезе нито в отпуск, нито подаде оставка като шефа си. Хора от Министерството са на мнение, че по този начин той може да е повлиял на разследването.

Затова логично се питаме, защо след като Порожанов си подаде оставката, не го последва и другият, подписвал заедно с него – Атанас Добрев? И защо се прави прокурорска проверка.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ