Дафина Димитрова: Тази година ще участвам в двете конкурсни вечери на „Пирин Фолк“ – Сандански 2019

Дафина Димитрова e родена е на 5 октомври в град Радомир, дипломира с бакалавърска степен по специалността Педагогика на обучението в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград, където завършва и допълнителна специалност Народно пеене. След това продължава обучението си в СУ „Св. Климент Охридски” в магистърската специалност „Музикални и компютърни технологии”. Два пъти е награждавана със сребърен медал на фестивала за народни песни и танци „Орфеево изворче” и „Орфеева дарба”. Има и бронзов медал от фестивала „Орфеево изворче” от участието си заедно с групата за професионалисти. По време на следването си е вземала участие като сътрудник и изпълнител в Международен младежки фестивал „ЕвроАрт” – Благоевград. Освен това е участвала и в научни изследвания на тема „Запазване на българския фолклор”, провеждани под ръководството на преподаватели от ЮЗУ  „Неофит Рилски”. През март 2013 е избрана на кастинг, организиран от Diapason Records, сред десетки други кандидати.

В какъв период те намирам в момента, Дафина?

– В период, в който се подготвям тази година отново да участвам на „Пирин Фолк“ Сандански 2019. Обхванали са ме вълнение и еуфория. Записвам две песни. Едната от тях вече е готова, а сега работя по втората. Така че ме намираш в момент, в който ме е завладяло творческото вдъхновение.

Имаш музикално образование, но работиш и извън тази сфера. С какво се занимаваш, когато не пееш?

 – Да, работя в друга сфера, не само в музикалната. Вече 7 години се занимавам с продажбата на стоматологични материали, също така от фармацевтичната индустрия с всичко за устната хигиена. Но въпреки това се стремя да балансирам нещата и да не пренебрегвам по никакъв начин музиката, която толкова много обичам. Пея по събори, сватби и частни партита, също така участвам активно във всички фолклорни концерти, които се организират от моите продуценти Виктор и Ненчо Касъмови и не само. Винаги, когато ме поканят пея и на благотворителни концерти с кауза.

Това потвърждава ли народната поговорката „Музикант къща не храни“?

Не съм много съгласна с тази теза, защото времената в момента са трудни във всяка една сфера. Въпросът е човек да прави това, което обича. Аз обичам музиката, израснала съм с нея и със сигурност няма да спра да пея. Завършила съм за учител по музика, но когато се сблъсках с реалността се оказа, че това не е моето нещо. Аз виждам възпитанието на децата по един начин, а установената система се разминава с моето разбирания.   Така че ако обичаш работата си няма да останеш гладен. Ако не обичаш това, което правиш, със сигурност ще останеш гладен поне, докато намериш себе си….

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене