Воден апокалипсис наводни къщи и съсипа реколтата в Сатовчанско

Воден апокалипсис удари вчера южната част на община Сатовча. Силна буря и градушка нанесоха огромни щети по пътната инфраструктура, наводниха десетки къщи и детска градина, унищожиха труда на стотици земеделски стопани. Пороят започнал към 17,30 часа и в продължение на три часа природното бедствие вилняло в района. Най-силно са засегнати селата Боголин, Вълкосел, Слащен, Годешево и Туховища. Като с нож бурята отнесла половината третокласен път между селата Боголин и Вълкосел. В протежение на 15 метра една втора от шосето просто изчезнало под напора на водния ад. Само на стотина метра от този участък, в продължение на двадесетина метра, пък са се образували истински кратери от по метър, метър и половина.

„Макар че това е третокласен път и за него се грижи Агенция „Пътна инфраструктура”, веднага разпоредих в понеделник вечерта да излезе общинска техника – два багера, за да се разчисти шосето от натрупаните земни маси, камъни, дървета, кал и наноси. Имаше закъсали автомобили по този път. След няколко часа обстановката се нормализира, а шосето стана проходимо, но е много опасно. Там, където асфалтът е отнесен, има 20-30 метра пропаст и има опасност да се свлече и другата половина от пътя, който е най-компрометиран”, заяви днес кметът на община Сатовча – д-р Арбен Мименов.

На помощ на общинските служители се притекли и представители на АПИ, който обезопасили рисковите пътни участъци. Те съставили протоколи и ще изискат от пътноподдържащата фирма в кратки срокове да започне ремонтните дейности по възстановяването на целостта на шосето.

Десетки къщи, най-вече в селата Вълкосел и Боголин, са наводнени. Отводняването им продължава и в момента. Част от техниката – телевизори, перални, печки, са изгорели. Наводнена е и детската градина в село Боголин, децата днес не са на забавачка.

Кметът Мименов се надява до утре всичко да е наред и детската градина да отвори врати за малчуганите. Градушката пък разплака стотици земеделци. Тютюнът край село Вълкосел масово е съборен на земята от ваодната стихия, има поражения на тютюневата реколта и в другите селища.

Унищожени са и други земеделски култури. Общинска комисия още снощи е започнала да описва нанесените щети. Проблемът е, че почти никой от земеделските стопани няма застраховка на имотите си.  /илинден прес/

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене