Министър Терзиева в Банско: Между 70 и 150 млн. лв. годишно трябва да се инвестират в по-малките пътища

терзиева

„Между 70 и 150 млн. лв. годишно държавата трябва да инвестира в рехабилитация на второкласни и третокласни пътища.” Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева при откриването на работна среща за представяне на стратегическия бизнес план на Агенция „Пътна инфраструктура“ в Банско. Планът е разработен съвместно със Световната банка.
„Партньорството между Министерството на регионалното развитие и Световната банка е много важно, каза при откриването на форума министърът и допълни, че изключително ползотворното сътрудничество с банката през годините вече показа своите положителни резултати и без съмнение е добра основа за продължаване на бъдещото партньорство. Пред участниците в срещата Терзиева заяви, че експертизата, анализът и опитът на експертите от международната финансова институция са сериозна опора в полза на пътния сектор, в подкрепа на стремежа на страната ни да повиши ефективността и устойчивостта на републиканската пътна мрежа, както и за усвояването на средствата от европейските фондове в пътната инфраструктура.
На форума министър Терзиева изтъкна ефективността на Агенция „Пътна инфраструктура” и резултатите, които експертите на агенцията отбелязват в подобряване на пътната инфраструктура и нивото на пътната администрация в момента, функционираща по европейски правила и утвърдени европейски стандарти.
„Политиката, която Министерство на регионалното развитие провежда е насочена към продължаване на активната работа по подготовката и изграждането на основните магистрални участъци в страната, от една страна и от друга – към стартирането на дейности по превантивен ремонт и рехабилитация на по-малките пътища”,каза на срещата Терзиева и съобщи, че до края на годината се предвижда да бъдат пуснати в експлоатация нови близо 90 км магистрали, които ще облекчат трафика в редица невралгични точки на страната.
Като акцент в инфраструктурната политика на правителството министърът очерта осигурените от държавата над 50 млн. лв. по Публичната инвестиционна програма за ремонт на над 270 км второкласни и третокласни пътни участъци; програма „Транзитни пътища V“, по която тази година продължава рехабилитацията на около 500 км републикански пътища; по ОП „Регионално развитие“2007 – 2013г. през следващите месеци предстои да завърши ремонта на около 100 км пътища втори и трети клас.

„Започнатата от нашето правителство политика за ремонт на по-малките пътища вече дава конкретни резултати и трябва да бъде устойчива и последователна държавна политика и в бъдеще”, заяви още министър Терзиева и заключи, че тази политика е добър пример, който трябва да бъде продължен.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене