Оранжев и жълт код за дъжд, кога спира да вали

Опасното време в страната продължава, като за вторник е обявен оранжев код за обилни валежи и гръмотевици за 4 области на страната, за 12 области ще важи жълт код, сочи справка в сайта на НИМХ.

Оранжевият код е в сила за областите

Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново. В тези райони ще се развива мощна купесто-дъжовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, има условия за градушки.

На места в планинските райони на областта количествата валежи ще достигнат 50-65 л/кв м. При оранжев код синоптиците предупреждават за възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа, както и прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. При оранжев код е възможно да се наложи частична евакуация. Синоптиците предупреждават за опасности при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг.

Източник: НИМХ

Жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури е в сила за 12 области:

Видин, Монтана, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. Там ще се развива също мощна купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, има условия за градушки.

На места в планинските райони в тези области количествата валеж ще достигнат 30-35 л/кв м. Жълтият код за валежи означава, че има възможност за локални наводнения, малко на брой. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито, затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

Във вторник интензивни и значителни по количество валежи ще има на места главно в Северна България и планинските райони. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 27 и 32 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава и ще е по-високо о средното за юни.

По Черноморието

облачността ще е значителна, около и след обяд купесто-дъждовна. На места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 27 и 29 градуса, температурата на морската вода ще бъде 26-27 градуса, а вълнението на морето – 2-3 бала.

Източник: iStock/Guliver Images

Над планините

ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, на места интензивни и с гръмотевици. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 20 градуса, на 2000 метра – около 12 градуса.

И в сряда

ще има валежи, на повече места в Южна България, по старопланинското било и в Предбалкана. На север валежите ще спрат. Вятърът ще се задържи от север-североизток, до умерен. Дневните температури в по-голямата част от страната ще са между 27 и 32 градуса.

В четвъртък

ще бъде предимно слънчево, с купеста облачност в следобедните часове, без валежи. Температурите ще се повишат и в по-голямата част от страната ще са между 30 и 35 градуса. В петък ще остане горещо, но след обяд отново на места ще има условия за превалявания и гръмотевици; възможни са локални интензивни явления.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене