Кирил Добрев – екипният играч в Левицата

Всяка партийна дейност има три основни компонента. Първият компонент е идеологията и политиките, вторият е организацията и структурите, а третият са личностите, които осъществяват първите две. Синхронът между тях е в основата на политическия успех, и обратното – пукнатините и слабостите даже в една от тях рефлектира върху цялостното състояние на партията.

Последното заседание на Конгреса на БСП донесе не само успокоение и мотивация на партията, но и даде яснота за състоянието на тези три стълба на партийната дейност. Имаме категоричен вот на доверие за председателя на БСП Корнелия Нинова, както и категоричен вот за идеологическата линия – традиционно социалистическа и патриотична. Идеите и политиките на ПЕС за социаллиберални компромиси, за джендъра и миграцията претърпяха тежко поражение на пореден висш партиен форум. Има и вот за „Визия за България”, която за пръв път от 30 години дава заявка за нов модел на управление, излизащ отвъд неолибералния преходен консенсус. Има и преброяване на т.нар. вътрешна опозиция – шумно елитарно малцинство, изгубило връзка с партийната маса и обслужващо (волно или неволно) интересите на ГЕРБ за отслабване на левицата. След теста за идеите и личностите, предстои и тест за структурите – дали БСП ще успее да оползотвори електоралния си ръст от европейските избори, особено в големите градове, дали със социални местни политики ще мобилизира протестен вот срещу страха, бедността и местния феодализъм, налагани от ГЕРБ. Тази тежка задача се пада на утвърдилия се като организационен заместник-председател на Националния съвет на БСП Кирил Добрев.

В публичното пространство и сред анализаторите на процесите в БСП на Кирил Добрев все още се гледа като на едно от младите лица в БСП, но той вече е утвърден политик, натрупал голям партиен опит, преминал през кризи и неравности, но и през постижения и успехи.

Идеята, примерът, пътят

В БСП Кирил Добрев е наследник на дълга семейна традиция – трето поколение социалист. Дядо му Кирил Добрев е антифашист, с партиен стаж от 75 години, кооперативен деятел, общественик в Гоце Делчев. Баща му, Николай Добрев е един от най-достойните политици в новата българска история – човекът, който избра съгласието и разума на драматичния 4 февруари 1997 г., един от малцината, които доброволно са се отказали от властта в името на обществения интерес и на спасяването на БСП. Но Николай Добрев бе и един от най-успешните оранизационни ръководители в Комсомола, а по-късно и в партията. Ръководената от него кампания през 1994 г. за избори за 37 Народно събрание, е последната, в която БСП печели абсолютно мнозинство с близо 2 263 000 гласа. От дядо си и баща си Кирил Добрев е наследил идеите, чувството за партийна дисциплина, умението да общува с хората – от селското събрание до конгресната зала. Непосредствен, даже доста цветист в изразите и комуникацията, Кирил Добрев не е от политиците, за които говоренето на езика на обикновения човек е поза. В медийните си изяви Добрев бяга от клиширания партиен език, репортерите знаят, че в неговите интервюта има не само чувство за хумор, но и изричане на глас на нелицеприятното, на тежки истини за партията, за другарите. Откровеността и диалогичността са качества, които не могат да отрекат и най-заклетите му партийни опоненти.

Кирил Добрев е роден на 18 април 1972 г. в Гоце Делчев, завършил е специалност „Хидрогеология” на Минно-геоложкия университет, а по-късно „Финанси” в УНСС. В тежките дни и месеци на 1997-1998 г. е плътно до баща си в пътуванията му по партийни дела. Кончината на Николай Добрев след тежко боледуване, е повратен момент за Добрев-младши, който като глава на семейството поема и пътя на политиката. Занимава се с частен бизнес, а през 2000 г. става за пръв път член на Националния съвет на БСП. През 2005 г. е издигнат от структурите на БСП в София-област за кандидат-депутат от левицата. В парламента влиза на христовата възраст и с етикета „син на Николай Добрев”. Но бързо показва собствени лидерски качества и инициативност. Избран е за областен председател на БСП в Софийска област – най-сложната, с цели 22 общини, но и със стари партийни традиции.

Подмладяването на БСП като лична кауза

През 2007 г. е избран за член на Изпълнителното бюро на БСП и за завеждащ отдел „Младежка политика”. В новата си история партията е имала много младежки отговорници, повечето от които никой не помни. Но периодът, в който Добрев ръководи това направление, се помни с модерни и провокативни инициативи, но и с това, че за пръв път в БСП се заговори за мащабно подмладяване. Със сигурност този призив не се хареса на политици, смятащи се за абонирани и и за високите партийни и парламентарни постове. На подмладяването се гледаше не като на шанс, а като на конкуренция. Със сигурност забавянето на това естествено за всяка структура обновление, бе сред причините за серията от изборни загуби на БСП. Подмладяването в крайна сметка се случва с 10-годишно закъснение в мандата на Корнелия Нинова и Кирил Добрев като председател и организационен зам.-председател на БСП. И то дава резултат – днес от 79 депутати на БСП повече от половината са нови лица и млади хора около 35-40 годишна възраст. Подобна е ситуацията сред общинските и областните лидери на партията. Нова енергия се видя и в листата за Европарламент. Но пътят към подмладяването бе труден и създаде яростна вътрешна съпротива. А сред личните инициативи на Кирил Добрев бяха младежкият сайт RED, който се превърна в социална мрежа на младите социалисти, в която те разговаряха, спореха и свободно изразяваха позициите си за случващото се в партията. Символ на сайта бе бунтарят Че Гевара, което също не се хареса на говорещите с брюкселски клишета лица на статуквото. Следва инициативата „БСП-Презареждане”. Макар и облечена в повече от необходимото количество пиар, тя имаше цел, която изпълни – да се лансират новите, младите лица, да се покаже, че младият политик не влиза в партийната листа за цвят, а може да е носител на послания и собствени идеи. През есента на 2009 г., въпреки тежката изборна загуба, БСП пристъпва към създаването на собствено Младежко обединение. Днес то е най-масовата младежка политическа организация в България, изработи свои младежки програми и инициативи, мотор е на протестни кампании по социални и образователни теми, има солидни международни контакти.

Години на политически изпитания

За активността си за подмладяването на БСП Кирил Добрев плати висока партийна цена. Въпреки успешното създаване на Младежкото обединение, той бе изваден от състава на Изпълнителното бюро на партията. Въпреки проявеното новаторство, тогавашният партиен лидер Сергей Станишев опита да сложи кръст на партийната кариера на Добрев. Кирил Добрев обаче, никога не е гледал на себе си и никога не се е държал като „вътрешна опозиция”. Критиките е отправял, но винаги към конкретни другари и никога към партията. Не изневери на БСП, и когато бе създадена АБВ – въпреки семейната и лична дружба с президента (2002-2012 г.) Георги Първанов.

Преизбиран е за народен представител в 41-то, 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. В парламента до 2013 г. представлява София-област, а след това буквално в последния момент заменя тежко пострадал при автомобилна катастрофа колега като водач на листата в Габрово. Въпреки, че не е познат в региона, Добрев реализира мандат за БСП, с присъщата си енергия обикаля всички общини и села в областта, опознава кадрите и проблемите. В следващите два мандата габровци отново го номинират за водач на тяхната листа. По характер далеч от ролята на парламентарен оратор, Кирил Добрев бе активен член на Комисията по вътрешна сигурност, в 42-то НС ръководеше Анкетната комисия по т.нар. случай „Златанов” с тефтерчето на тогавашния шеф на КОНПИ, който стриктно си е записвал пристигащите от ГЕРБ поръчки кой да бъде разследван и кой – оневинен. През 2017 г. се отказа от депутатския си мандат, за да се посвети изцяло на партийната работа. Мястото му зае млада социалистка – общински председател на БСП в Габрово, която сега е сред активните говорители по социални теми в партията и парламента.

Отново на партийна работа

През 2016 г. Кирил Добрев е един от кандидатите за председател на БСП, изработва и собствена платформа, в която влизаха идеи за мандатност на депутатите, лява телевизия и информационен пул, за Социалистически синдикат, за радикално повишение на средствата за местните структури на партията. Част от тези идеи се реализират днес под ръководството на Корнелия Нинова и с неговото активно участие. След първия тур на конгресното гласуване Добрев застава зад кандидатурата на Корнелия Нинова и е един от организационните мотори на нейния избор. Добрев влиза в Изпълнителното бюро на БСП през май 2016 г., а от 2017 г. е заместник-председател на БСП. Символно заема кабинета, в който през 90-те години на миналия век е работил баща му Николай Добрев. Синът разглежда това като отговорност и дълг да се докаже, а не като привилегия.

Активно се включва в предизборната кампания на президента Румен Радев. Структурите на БСП се оказват мотивирани, залите навсякъде в страната са пълни, в партията за пръв път в последните години се вижда нова енергия.

Днес медийте определят Добрев като дясна ръка на Корнелия Нинова. И е факт, че те са добър политически тандем – човек с политическа визия и лидерски качества и организатор, който може да реализира прагматично и творчески идеите.

Резултат от лидерството на Корнелия Нинова и от работата на екипа й в БСП е съживяването на партията, даването на нов импулс и кадровото обновление, организационната реформа с идеите за пряк избор на председателя, за мандатност на народните представители от левицата, за преразпределени на повече средства за местните структури. Създадена е и чаканата дълги години от левите избиратели партийна телевизия. За пръв път от 2009 г. БСП е категоричен победител в избори – за държавен глава е избран подкрепеният от партията ген. Румен Радев. На парламентарните избори през 2017 г. БСП загуби, но удвои броя на народните представители от 39 на 80, с което се превърна в активна опозиция, която в Народното събрание отстоява социални законодателни идеи – срещу монополите, за защита на българското производство, за закрила на младите и пенсионерите и други. БСП разкри редица корупционни практики по високите етажи на властта, което доведе до оставки на министри. Левицата отстоя парламентаризма и се изправи срещу парламентарния диктат на мнозинството – в резултат си отиде председателят на НС Димитър Главчев. Социалистите са единственият коректив на тази пропита от скандали власт и нейните задкулисни коалиции.

На изборите за Европейски парламент БСП е единствената партия, която повиши броя на своите евродепутати и реалните гласове, спрямо предишните евроизбори. Социалистите направиха пробив и по общини, особено в големите градове, които доскоро бяха считани за бастиони на ГЕРБ, в 60 общини БСП е първа сила, което дава добър старт за битка за местния вот. Връщането на традиционно силното присъствие на социалистите в местната власт е възможно, не просто защото БСП е излъчвала популярни, можещи и влиятелни кметове, но и защото местната власт е най-близо до хората и там практически могат да бъдат прилагани добрите идеи от „Визия за България”, за да се види, че нов модел на управление и функциониране на държавата и икономиката е възможен.

И най-важното – Корнелия Нинова и нейният екип доказаха, че БСП не влиза в договорки – явни или задкулисни – с ГЕРБ. До момента няма друга парламентарна партия, която скрито или официално да не е играла ролята на патерица на правителствата на Бойко Борисов. По този път минаха или минават СДС, ВМРО, „Атака”, НФСБ, корпоративната партия „Воля”, а в миналото АБВ, РЗС, Реформаторския блок. Единствената реална опозиция на действията, стила и похватите на ГЕРБ е БСП, а сегашното ръководство е гаранцията, че партията няма да влиза в договорки с управляващите.

Местните избори – предизвикателството

Като зам.-председател на БСП с ресор „Организационен” Кирил Добрев има много предизвикателства – активизране на партийния живот по места, справяне с тежкия икономически и административен натиск, който ГЕРБ налага над опозиционни активисти. Важна задача е пробиването на бастионите на местен феодализъм, който за 10 години на власт изградиха управляващите. Разбира се, и туширането на непокрити с качества амбиции на местни кадри, подборът по места на хора знаещи, можещи, популярни, ангажирани с програмата и политиките на БСП. Всичко това изисква не голи думи и декларации, а действия, ежедневна конкретна работа, постоянни обиколки в страната. И масовикът Кирил Добрев тук е един от най-подходящите – постоянно в движение, с решителния тон, напомнящ за покойния му баща, с огромната база от контакти с местните партийни организации. Как ще се справи със следващите политически изпитания Кирил Добрев предстои да видим наесен. Но е факт, че той е политик, който израства и се учи, трупа опит от успехи и от грешки, който познава пулса на партията, и който е екипен играч, избрал своя отбор – този на БСП.

Д-р Теофан Германов

/zemia-news.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене