Свържете се с нас

Интервюта

Христина Шопова – заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград: Вярвам, че хората оценяват това, че работим със сърце за развитието на града

Публикувано

на

В навечерието на най-очаквания фестивал в България – „Francofolies. Благоевград“  се срещаме със заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова. Преди да започнем с темата „Франкофоли“ обаче, бих искал да Ви попитам как се справяте с цялата тази организация? Времето Ви е до секунда запълнено.

–  Да, така е. Ежедневно графикът е разчетен до последната секунда. Хората, които работят в администрацията, и особено тези, в ресора, който аз управлявам, ежедневно се сблъскват с различни човешки съдби. Ежедневно се срещат с хора, които нямат време, не могат да чакат. Има въпроси, които са неотложни, неща, които трябва да бъдат решени на момента. Ето затова изключително важна е добрата организация, точното разпределение на времето. Разбира се, и на мен като всеки човек ми се случва понякога да не успея да приключа с даден ангажимент навреме, но се старая да обхвана всичко.

 Културната програма на Община Благоевград, всичко което се прави тук, е уникално само по себе си.

 – Колкото и нескромно да звучи това е факт! Наистина културният календар на Община Благоевград в последните години е наситен, изключително богат. Създадохме много събития, които усилено надграждаме всяка година. През 2019 г., по наше предложение и по решение на Общински съвет, беше създаден фонд „Култура“, чрез който оказваме финасова подкрепа на Неправителствени организации за реализиране на идейни проекти, с ясна визия в сферата именно на културата. Тези събития допълват нашия календар. Т.е. получава се една симбиоза, едно взаимодействие. Всъщност, оказва се, че почти няма уикенд, в който да няма поне едно културно събитие. Разбира се това важи и за делничните дни. От един фестивал, директно влизаме в друг.

 Винаги има хора, които коментират, че всичко това е ненужно…

 – Има хора, на които никога нищо не им харесва. Има други, които не харесват това, което правим. Има трети, които критикуват. Има, обаче и такива, които обичат това, което правим, харесва им и го подкрепят. Именно заради тези, които оценяват, си заслужава цялата енергия, която отделяме, за да създадем и надградим нещо. Пред очите ни пораснаха много деца. Затова ще продължим да работим в тази посока. Имаме много вярна публика, на всяко едно събитие, и наблюдаваме как тя през годините се увеличава. Тоест целта, която си поставихме в началото, преди осем години, малко по малко успяхме да осъществим. Истината е, че за съжаление ние наследихме един неработещ културен календар. На децата на Благоевград не им беше предоставяна възможност за изява, такава, каквато трябва да получат. Вярваме, че te  трябва да имат шанса да се изявят пред широката публика, не само пред мама, баба и татко, които са сигурни зрители. Децата заслужават да трупат опит, да свикват с участия, с генерални репетиции. Ние вярваме, че това е част от развитието на всяка една личност. За съжаление през годините много традиции бяха прекъснати. Голяма част от хората, родени и живели в Благоевград помнят и „Знаме на мира“, „Фестивал Ален Мак“, фестивал „Франкофоли“, фестивал „Златна антена“. Всичко това за съжаление беше закрито. С много усилия, ние успяхме да възстановим поне малка част. И защото виждаме, че хората са доволни, ще продължим да работим в тази посока.

Казвате, че сте заварили неработещ културен календар. Какво ще стане ако на предстоящите избори сегашният кмет вече не е кмет, и вие не сте от екипа? Всичко това разработено нещо ще продължи ли според Вас?

 – Аз мисля, че ще продължи, защото вече хората го искат. Мисля че те няма да позволят двигателят на културния живот да бъде спрян. Създадохме едни традиции, които по някакъв начин промениха и културния облик на Благоевград. Промениха, ако щете и културните усещания на хората. Възвърнахме им носталгично някои спомени от миналото. Тоест някак си вече картината преди и сега много ясно е нарисувана. Аз съм убедена, че вече критерия е поставен. Хората ще имат своите изисквания и няма да позволят нищо от това, което сме направили да се закрие. Ще имат изисквания и очаквания.

Аз си мисля, че гражданите на Благоевград са достатъчно доволни от д-р Камбитов, и не биха позволят да има друг кмет.

– Това си е вече тяхно решение и да знаете – в политиката никой не е вечен. Аз мисля, че хората оценяват това, че се работи със сърце. Това, че искаме да правим положителни промени. Че искаме да развиваме млади таланти и Благоевград да има положителен имидж. Защото за нас това е много важно. Ако имаш качествен продукт и не го презентираш както трябва, няма кой да го закупи. Ако искаме някой да посещава града ни, ако искаме града ни да има развитие, ще трябва всички заедно да работим за този положителен имидж на Благоевград. Така ще се чувстваме горди, че сме от този град, че сме част от неговия подем.

Кое според Вас е нещото, което най-много липсва на Благоевград?

– Може би нещото което липсва на града ни е това, че през годините не е предвидена индустриална зона за града. Сега, когато има запитвания от инвеститори и те искат да инвестират в Благоевград, на Общината й е изключително трудно да предостави терен. Явно преди се е мислело „на парче“. Общинските терени са разпродавани без да има стратегия и мислене. За съжаление, ако в момента се появи голям инвеститор, ние просто не можем да му предложим голям терен. Може би това липсва в момента. Но аз съм сигурна, че във времето дори и на по-малки фирми ще им се даде възможност да се развиват и това ще доведе до успехи.

Много пъти сме си говорили с кмета и сме се шегували, че ако се случи нещо лошо в Благоевград е виновен кмета, а ако е нещо хубаво, значи се прави предизборно… Виждаме че се обновяват пешеходните пътеки. Инвалидните места се боядисват. Правят се градинки. Тоест винаги в града се прави нещо хубаво. Защо една шайка хора, които за съжаление са и в Общински съвет виждат само лошото?

– Не мога да отговоря на този въпрос. Не съм в главите на тези хора. Но мога да кажа следното – щом си влязъл в Общински съвет, ти си влязъл с идеи. Най-важното, това, което трябва да те води, е да подкрепяш градивното, идеите, свързани с развитието на града. Не разбирам групата от хора в Общински съвет, които са категорично против всичко, без да имат ясни аргументи за това. Аз разбирам, че има опозиция, че има противници. Но нека застанат и да кажат: Да, против сме това, но предлагаме следното… Тези хора нямат нито едно предложение. По никакъв начин не са аргументирали своята негативност и защо са против всичко. Необосновано е. Понякога се гласува против някакъв социален проект, против културен проект, без да има аргументи за вота на същите тези хора.

Изморява ли това? Дразнещо ли е?

– Изморява, но всеки има право на свое мислене. Аз мисля, че гражданите на Благоевград са достатъчно интелигентни, за да видят кой работи за развитието на този град и кой пречи на неговото развитие.

 Ето например предложението за разширяване на заведението „Гъбката“ в парк „Бачиново“. Искаха да инвестират там и да стане по-хубаво, но Общински съвет гласува против.

 – Получава се един парадокс. Те постоянно тръбят, че няма инвеститори. Когато се появи човек, който е готов да вложи своите пари, за да помогне за развитието на Благоевград, те го спират. Може би трябва да попитате хората, които са против инвестициите, защо го правят. Защо са против да се направи крачка напред….

Тази вечер стартира „Франкофоли“. Ще присъстват световноизвестни изпълнители, които сме гледали само по телевизията….

Пред прага сме на петото поредно издание на „Франкофоли“. Възстановихме фестивала през 2015 година, след повече от 20 години прекъсване. Радваме се, че за краткото си пет годишно присъствие „Франкофоли“ стана най-доброто международно събитие. Фестивалът представя България пред света. Всеки град има своите събития с национално значение, но много малко са тези, които съумяват да превърнат събитието в такова с международно значение. Както знаете, преди две години получихме титла и паспорт – попаднахме в класацията на Външно министерство на Франция за 100-те световни събития, посветени на Франкофонията. Това за нас е огромна гордост. Щастливи сме, че звездите, които тази година участват във „Франкофоли“ успяха да ни включат в турнетата си, да припознаят Благоевград като своя сцена. След прекъсването, много трудно беше да спечелим отново доверието и на френските партньори и на международните мениджъри за това световни звезди да гостуват тук. Тъй като съгласете се, когато нещо е прекъснато и закрито налага една нотка на съмнение, че нещо не е както трябва. Така че аз много се радвам, че успяхме отново да извървим този път на доверие и съм сигурна, че оттук нататък фестивалът ще придобива още по-голяма популярност. От тези звезди, които ще пеят днес и утре имате ли си любими? – Всички са ми любими. Чакам ги вече четвърта година. Ние винаги след като приключим едното издание на фестивала, започваме да водим преговори изпълнители, включени в дълъг списък, за следващото издание. Kendji Girac го чакаме вече четвърта година. Това е един уникален глас на Франция. Наследникът на Gipsy Kings. Пее много от техните песни. Изпълнява песни на Charles Aznavour. Изключителен творец. Много модерен. Пристига с последното си шоу тази година. Приготвил е много изненади за публиката. Със сигурност тя ще остане очарована. Разбира се LP. Това беше също една наша голяма цел. Много се радвам, че тя успя да ни включи в турнето си. Пее на една сцена с U2 и Bruce Springsteen. В момента в съседна Румъния нейният билет се продава между 100-200 евро. Тук гостите и жителите на Благоевград ще имат възможността да чуят тези имена безплатно.

Нещо, което се коментира от много хора… Има ли нещо лошо това, че концертът е близо до гробището?

– Не мисля. Хората, които пътуват по света знаят, че гробищните паркове са отворени, не са заградени. Не смятам, че не пречим на някого. Да, гробищният парк е място, където почиват наши близки. От друга страна животът продължава, и вярвам, че покойните не биха искали биха искали техните близки на земята да спрат да живеят и в прекия и в преносния смисъл.

Лято е. Къде ще почива г-жа Шопова?

Не съм мислила. Може би ще отскоча малко до морето, но не съм мислила още.

 Какво ще пожелаете на нашите многобройни читатели и жителите на Благоевград?

Ще пожелая да бъдат здрави, позитивни, винаги да отварят сърцата си за красивите неща. Нека правим добрини, защото всяко едно добро дело води до друго такова. Примерът възпитава! Пожелавам никога да не губят вяра, защото именно тя дава сили да вървим напред!

 

Методи Байрактарски

 

 

коментара

Интервюта

Д-р Владислав Улевинов: „Имам много идеи за възраждането на болницата с мисъл за здравето на хората“ /СНИМКИ/

Публикувано

на

Д-р Владислав Улевинов е новият мениджър на МБАЛ „Иван Скендеров“ в град Гоце Делчев.  Работил е дълги години в УМБАЛ „Александровска“ – София, в Специализираната болница по белодробни болести „Света София“ като детски пулмолог, а от 2016 г. до момента – в болница „Уни хоспитъл“ в град Панагюрище, като завеждащ детска пулмология. Притежава сертификат за високо специализирана дейност в областта на интервенционалната пулмология, или т.нар. бронхоскопски процедури.

След решение на Общинския съвет в Гоце Делчев д–р Улевинов приема предизвикателството да оглави болница „Иван Скендеров“, която обслужва 4 общини – Гоце Делчев, Сатовча, Хаджидимово и Гърмен.  „По принцип съм оптимист, но реалист. Има тежко наследство, което спохожда всеки един мениджър, особено в началото. Аз съм  тук и съм  приел това предизвикателство неслучайно. С общи усилия, и с помощта на принципала – община Гоце Делчев – мисля че ще се  справим със сложността на този проблем“ – казва новият управител на болничното заведение. Д–р Улевинов посочи кои ще бъдат акцентите в работата му.  Ще се оптимизира състоянието на болницата, като най-напред ще се направи финансов отчет за определен период от време –ще се провери от къде изтичат основните потоци.

Ще се разшири обема на дейности в ключови клинични и терапевтични дейности като гастроентерология, ортопедия и травматология, а също и кардиология. Този обем ще се разшири със запазването на наличния човешки фактор. Медикът предвижда съвместна работа с институциите, за  да започне генерирането на собствен приход. „На този етап не смятам да има закриване на отделения, а напротив – стремежът ми е да запазя работещите структури, да подобрим показателите, да разширим обема на дейностите“ – каза д-р Увелинов. В своята управленска програма той е заложил профилактични прегледи в ключови  терапевтични области. На ротационен принцип кардиолози от столични университетски болници ще преглеждат на място хората по определен график. „Като съпричастен към най–малките пациенти имам  специална програма, която ще се усети още със старта на новата учебна година. В детски градини и училища ще направим поредица от профилактични прегледи, с цел превенция и диагностика на някои социално значими заболявания“ – сподели в интервю за Радио Благоевград д-р Владислав Улевинов./bnr.bg/

Разговор  с д-р Владислав Улевинов

коментара

Продължете с четенето

Благоевградска ВЕСТ

Георги Корчев: Кметът Камбитов и екипът му си вършат работата чудесно…

Публикувано

на

Георги Корчев е новият председател на Комисията по здравеопазване в ОбС-Благоевград. Срещаме се в ресторанта на хотел „Хавана“, който се намира в кв. Струмско.

Ти си популярен в Благоевград, още преди да станеш общински съветник. Имаш хотел. Идват ли при теб хора, които знаят, че си общински съветник и да отправят лични молби?

– Да. Имал съм такива случаи. Познати, приятели, случайни хора с различни молби. Молби свързани с бита. Където мога и имам възможност съм помагал. Опитвам се да бъда полезен на хората.

Какво ти е мнението за цирка, който се случва понякога в общински съвет? Очаква се там да са сериозни хора, хора които мислят за доброто на града, но понякога виждаме как личното надделява и се превръща в цирк.

– Паднаха много ниско страстите на някои хора, така да го кажем. Това не е нужно. Хора, които са обществени личности, популярни личности падат на много ниско ниво. Не говорим за проблеми и реални неща, а говорим за глупости. Глупости, които на никой не са полезни и нужни.

Ако имаше магическа пръчка, какво би направил? Кое ще е първото нещо, което би променил в Благоевград? Кое не ти харесва, кое те дразни?

– Аз първо правя една самокритика върху себе си. Най-лесно е да се критикува. Аз не критикувам. Мога да ти кажа хубавите неща в Благоевград. Работи се. Правят се нещата. Трудно е наистина и най-лесно ще бъде да се критикува. Хубаво е да гледаме позитивно на нещата. Ето например това което прави г-н Камбитов, той доказа, че е най-успешния кмет на Благоевград. Милее за града направи много и това се вижда от много хора. Не е важно кой от коя партия е. Камбитов направи много неща, които ще останат много след него. Тук не мога да не отбележа и това което направи и прави Христина Шопова – зам.-кмет по култура и хуманитарни дейности. Успеха на Francofolies не може да бъде отречен, а и всички други неща които се правят. Благоевград е №1 в много отношения…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ