ДНЕС В ТОП ПРЕСА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ИСТИНАТА: Как умря Чората и защо Цацаров оспори присъдата на петимата полицаи

“Съдебният акт е постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи.”

Това пише главният прокурор Сотир Цацаров в искането си до ВКС за възобновяване на делото срещу петимата благоевградски полицаи, осъдени на по 7 г. за­твор за смъртта на Ангел Дими­тров-Чората.

ЧОРАТА ПОЧИНА ПО ВРЕМЕ НА ПОЛИЦЕЙСКА АКЦИЯ

срещу наркораз­пространението и тра­фика на жени на 10 ноември 2005 г. Тогава служителите на РЗ­БОП Мирослав Писов, Борис Механджийски и Иво Иванов и коле­гите им от сектора за задържане Георги Ка­линков и Янко Грахов­ски го проследяват и задържат пред блока на негова­та приятелка на ул. “Дойран” в Благоевград.

При ареста Димитров почина на място. Петимата служители на реда бяха обвинени в умиш­лено убийство. Делото срещу тях продължи повече от 13 г. Някол­ко пъти бе връщано на различни инстанции. Получаваха ту осъди­телни, ту оправдателни присъди. Оправдани бяха окончателно през 2011 г. от ВКС, но роднини­те на починалия заведоха дело в Европейския съд по правата на човека. Магистратите в Страс­бург откриха пропуски в делото, а главният прокурор го върна за ново разглеждане.

При този нов цикъл на гледане на делото Военно-апелативният съд през юли 2018 г. ги призна за виновни в причинена смърт по непредпазливост, но поради изтекла давност не им наложи наказания. Това бе обжалвано и на 19 април т.г. ВКС окончателно ги призна за виновни в умиш­лено убийство и им даде по 7 г. затвор.

В петък Сотир Цацаров внесе искането си за възобновяване на делото и се срещна със съпру­гите на полицаите. От върховни­те съдии държавният обвинител изисква делото да се разгледа от друг състав на ВКС, както и да се спре изпълнението на присъ­дата.

АКО СЪДЪТ ОДОБРИ ТОВА, СЕ ОЧАК­ВА ПЕТИМАТА ДА БЪДАТ ОСВОБО­ДЕНИ

от затвора. След окончателно­то решение на ВКС от 19 април за лишаване от свобода петима­та – Мирослав Писов, Борис Ме­ханджийски, Иво Иванов, Георги Калинков и Янко Граховски, се предадоха доброволно и влязоха в затвора в Бобов дол.

Тричленен състав ги призна за виновни за умишлено убийство на Чората по време на ареста му на 10 ноември 2005 г. Бяха оправдани да са извършили убийството с особена жестокост. Магистратите решиха, че Дими­тров е починал от позиционна асфикция, като е бил повален на земята и притискан до степен, в която се е задушил.

Дни след като полицаите вля­зоха в затвора през април, ад­вокатите им внесоха искане във ВКС за възобновяване на наказа­телното производство. Делото е насрочено за 14 юни. Към тяхно­то искане ще се присъедини и ис­кането на главния прокурор Ца­царов. Веднъж той вече направи такова искане за ново разглеж­дане на делото. Това стана, след като полицаите бяха оправдани, а роднините на Димитров спече­лиха делото срещу България в Страсбург.

Евросъдиите посочиха нару­шения при водене на наказател­ното производство и заради това Цацаров през 2015 г. настоя за ново разглеждане. Сега го прави за втори път. Един от мотивите му е, че

ПОСОЧЕНИТЕ ОТ ЕВРОПЕЙ­СКИЯ СЪД НАРУШЕНИЯ НЕ СА ОТСТРАНЕНИ

при новото гледане във Военно-апелатив­ния и ВКС.

Липсата на конкре­тизация за приноса на всеки един от полицаите към настъ­пилата смърт е компенсирана с “недопустими предположения”, твърди Цацаров.

Фактическата обстановка на ситуацията по време на ареста не съответствала на направени­те изводи, че петимата са имали заедно общ умисъл за убийство.

Главният прокурор обстойно е коментирал развоя на събитията във фаталната нощ, които са се развили в рамките на 10-15 ми­нути. Спрял се е и на показания­та на свидетелката – ученичката Мая Запрева, приятелка на Чора­та, под чийто прозорец е станал арестът. Цацаров намира важно

НЕСЪОТВЕТСТВИЕ МЕЖДУ ПОСО­ЧЕНАТА В ОБВИНИТЕЛНИЯ АКТ ПРИЧИНА ЗА СМЪРТТА

– черепно-мозъчна травма, руптура на аортата и други ув­реждания, причинени от побой, и заключението на арбитражната съдебномедицинска експертиза, че смъртта е от блокиране на ди­хателните функции и недостиг на кислород до мозъка.

“Въпреки че в заключението на вещите лица категорично е посочено, че причинените на пострадалия травматични ув­реждания нямат отношение към смъртта, съд­ът е напра­вил извод за съп­ричаст­ност на всеки от под­съдими­те въз основа на данни за нанасяне на удари по тялото и главата на пострадалия, без из­общо да е изяснил как, с какви средства, от кого и с каква про­дължителност е било притиска­но тялото на Димитров, което е довело до асфикция и смърт”, пише главният прокурор.

Той се позовава на експер­тите, които предполагат, че за­душаването е станало, когато Димитров е бил наведен напред, на колене, с ръце на гърба, с бе­лезници. Тогава до него са били само двама души, тъй като Иво Иванов и Мирослав Писов са посрещали идващата патрулна кола. Не е уточнено кои подсъ­дими са били до пострадалия и къде се е намирал тогава петият от групата.

Цацаров е категоричен, че съд­ът неправилно е предположил, че присъствието на петимата на мястото на произшествието е достатъчно, за да се обоснове вината им. В противоречия с до­казателствата по делото било и становището на ВКС, че постра­далият не е оказал съпротива при задържането.

За да е извършено убийство с умисъл, е необходимо извър­шителят да е допускал смъртта и въпреки това да се е отнасял безразлично. Данните в случая обаче не показват полицаите да са предвиждали, допускали и действали съзнателно, за да се стигне до това.

Цацаров е категоричен, че цел­та да се неутрализира съпроти­вата при задържането, не позво­лява да се направи категоричен извод, че упражненото насилие е било в състояние да му причини смъртта, без наличието на дру­гите отключващи фактори – теж­ките плеврални сраствания, пре­възбудено състояние с активна двигателна съпротива и рязката умора след нея, наднорменото тегло и късата шия, пълният сто­мах, наличие на кокаин в кръвта, за което няма как да са знаели полицаите.

Въпреки че ВКС е редуцирал наказанията като

КОМПЕНСАЦИЯ ЗА НЕРАЗУМНО ДЪЛГИЯ СРОК НА ДЕЛОТО, ТЕ СА НЕСЪРАЗМЕРНО ТЕЖКИ,

твърди главният прокурор. До­пълва, че полицаите нямат вина за продължилото над 13 г. дело.

Съдът не е дооценил и важно обстоятелство, че служителите на реда са отишли да задържат извършител на тежки престъпле­ния, което е наложило упражня­ване на сила при поставяне на белезници, а травмите, които са му нанесени, нямат отношение към смъртта. Правилната оцен­ка и значението на тези обстоя­телства “налагат сериозно смек­чаване на наказанието”, казва Цацаров.

Предстои да се разбере дали ВКС ще се съобрази с направе­ните от него констатации и ще приеме, че е необходимо ново разглеждане на делото.

Дни след като петимата поли­цаи влязоха в затвора, в Благо­евград бе проведен многоброен протест в тяхна защита “Поли­цаите не са убийци”. Започна и подписка с искане за тяхното оп­равдаване и освобождаване.

Съпругите на осъдените се на­дяват на ново разглеждане на делото. “Знаем, че са невинни и мисълта, че истината ще излезе наяве, ни крепи. Нашите мъже са изключително почтени и до­стойни хора, които стоически издържат униженията на во­дените срещу тях наказателни производства. Продължаваме да имаме вяра в обективността на институциите”, каза Биляна Коцакова, съпруга на Мирослав Писов.

Родителите на починалия Ан­гел Димитров – Адриана и Райчо, пък са категорични, че служите­лите на реда са виновни. “Трябва да си излежат наказанието. Ако трябва, пак ще стигнем до Страс­бург”, заричат се те.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене