Свържете се с нас

Новини

Развиват Брежани като туристическа дестинация

Публикувано

на

Самодейци, активисти, населението в Брежани, общинската власт, туроператори, учени подписаха меморандум за популяризиране на Брежани с природното, историческо и културно богатство.

С документа се декларира желание и готовност за обединяване на усилията за съхраняване на материалното и нематериално културно наследство и се маркират насоките за работа. Сред които включване на Брежани в разработваните туристически маршрути. Препоръките за дестинации за туристи са водопадът Скока; кестеновите гори, сред които вековни и млади, пътеката, която тръгва от село Брежани към връх Пирин. Туристи с изявен интерес към религията си заслужава да посетят в Брежани църквата „Св. Димитър“ от 1847 година, в която наскоро са открити и стенописи от началото на 20-ти век, параклисите, всички в живописните планински местности край село Брежани- Св. Тодор, Св. Лука, Св. Петка, Св. Георги, Св. Илия (култова приемственост – оформят се върху основата на антични и средновековни сакрални обекти). Туроператори да предвидят възможност за посещение на руините на манастир в м. Манастирището- важна духовна обител в миналото; неолитното селище при м. Равен, открито през 2009 г. от български и френски археолози, препоръчват местните. Те казват, че си заслужава да се популяризира и архитектурата в селотоот края на 19 и началото на 20-ти век; както и мина Пирин от 1925 г. А историята на селото – да бъде събрана в музейна сбирка.

Местните са категорични, че освен потенциал, Брежани има и капацитет да гостоприеме туристи. Сред интересните места не просто за нощуване, а и история е къща Спасителна, която всъщност е – бившата миньорска спасителна служба.

А туристите вече познават Брежани като дестинация за фестивален туризъм с есенния празник на кестена, Лазаруването и други.

коментара

Крими

Мъж блъсна жена на пешеходна пътека в Сандански

Публикувано

на

На 14.07.2019 г., около 15.20 ч. на ул. „Плиска“ в гр. Сандански, лек автомобил „Опел Зафира“, управляван от В.Д. (40 г.) от с. Поленица, при извършване маневра движение на заден ход удря преминаваща зад автомобила 69-годишна пешеходка. Жената е транспортирана до МБАЛ „Югозападна“, където е настанена със счупена лъчева кост на лявата ръка, без опасност за живота. Пробите на двамата участници в ПТП са отрицателни.

Образувано е досъдебно производство.

коментара

Продължете с четенето

Политика

Ралица Кукова, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“: Нивото на река Струма е около прага за средни води, а нивото на река Места е в състояние на високи води

Публикувано

на

Нивото на река Струма е около прага за средни води, а нивото на река Места е в състояние на високи води. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Ралица Кукова, директор на Дирекция „Контрол“ към Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“. По думите ѝ тенденцията е за покачване на водите вследствие на падналите валежи. „Данните от хидрометричните станции на Национални институт по метеорология и хидрология (НИМХ) отичат състояние на високи води единствено на пункта на река Елешница при село Ваксево, община Кюстендил“, каза още Кукова. Според нея трябва да се има предвид, че това са моментни стойности, които са отчетени по време на измерването.

Във връзка със състоянието и нивата на язовирите, попадащи в обхвата на Дирекцията, Кукова посочи, че анализът на данните, който се прави ежедневно за комплексните и значими язовири, включени в Приложение 1 от Закона за водите показва, че същите разполагат с достатъчно свободен обем за поемането на високи води. Тя отбеляза, че наличните обеми в тях са на 50% от общия язовирен обем. „В териториална обхват на Басейнова дирекция това са язовирите „Студена“, „Пчелина“, „Дяково“, „Калин“, „Кара гьол“ и „Доспат“, припомни Кукова.
Ливия НИНОВА

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ