Тодор Кантарджиев: Трябва да се подобрят мерките срещу комари и кърлежи от общините

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев заяви, че трябва да се подобрят мерките срещу комари и кърлежи от общините, тъй като контролът върху инфекциите, предавани от комарите, е в ръцете на държавата.

„Контролът на масовите инфекции като морбили, кърлежови инфекции през лятото и инфекции, предавани от комарите, е в ръцете на държавата. Мерките срещу комари и кърлежи от общините трябва да се подобрят“, обяви той пред БНР.

„Модата на тревните площи доведе до толкова хора на опашки, носейки кърлежи в Националния център“, обяви експертът и посъветва да не се ходи в тревните площи.

По думите му 8% от заболелите от западнонилска треска умират.

За западнонилска треска се изследват само хора с възпаление на централната нервна система, подчерта Тодор Кантарджиев и добави, че треската засяга главния мозък и води до дезориентация.

Според него още през април трябва да се вземат мерки срещу комарите.

Преди няколко дни гръцките власти предупредиха туристите да вземат мерки заради увеличените случаи на западнонилска треска.

Има достатъчно случаи, за да сте наясно, че това сега е здравен проблем, коментира Данай Перваниду, ръководител на отдела за векторни заболявания към националната организация за обществено здраве (Keelpno).

Перваниду отбеляза, че вирусът е достигнал до Гърция чрез мигриращи птици.

Ние препоръчваме всеки лично да предприеме мерки за защита като носене на дрехи с дълги ръкави, избягване на места със застояла вода, да се използват мрежи срещу комари и препарати против насекоми, посъветва гръцкият здравен представител.

Рекордни 316 души са заболели от вируса през миналата година. 50 гърци са починали. Случаите са регистрирани в градски и селски райони.

Обикновено засегнатите от вируса не проявяват симптоми, докато 20% имат симптоми като при грип, включително температура, главоболие и болки. Само 1% се разболяват сериозно, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. Но сред диагностицираните в Гърция през 2018 г. 243 са развили енцефалит, менингит и парализа.

Дивите птици служат като резервоари на вируса, а комарите го разпространяват, след като поемат от заразената им кръв.

Гърция не е единствената държава, която отчита бум на западнонилска треска. Италия, Кипър, Румъния и Сърбия също регистрират увеличение.

news.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене