Свържете се с нас

Здраве

Тодор Кантарджиев: Трябва да се подобрят мерките срещу комари и кърлежи от общините

Публикувано

на

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев заяви, че трябва да се подобрят мерките срещу комари и кърлежи от общините, тъй като контролът върху инфекциите, предавани от комарите, е в ръцете на държавата.

„Контролът на масовите инфекции като морбили, кърлежови инфекции през лятото и инфекции, предавани от комарите, е в ръцете на държавата. Мерките срещу комари и кърлежи от общините трябва да се подобрят“, обяви той пред БНР.

„Модата на тревните площи доведе до толкова хора на опашки, носейки кърлежи в Националния център“, обяви експертът и посъветва да не се ходи в тревните площи.

По думите му 8% от заболелите от западнонилска треска умират.

За западнонилска треска се изследват само хора с възпаление на централната нервна система, подчерта Тодор Кантарджиев и добави, че треската засяга главния мозък и води до дезориентация.

Според него още през април трябва да се вземат мерки срещу комарите.

Преди няколко дни гръцките власти предупредиха туристите да вземат мерки заради увеличените случаи на западнонилска треска.

Има достатъчно случаи, за да сте наясно, че това сега е здравен проблем, коментира Данай Перваниду, ръководител на отдела за векторни заболявания към националната организация за обществено здраве (Keelpno).

Перваниду отбеляза, че вирусът е достигнал до Гърция чрез мигриращи птици.

Ние препоръчваме всеки лично да предприеме мерки за защита като носене на дрехи с дълги ръкави, избягване на места със застояла вода, да се използват мрежи срещу комари и препарати против насекоми, посъветва гръцкият здравен представител.

Рекордни 316 души са заболели от вируса през миналата година. 50 гърци са починали. Случаите са регистрирани в градски и селски райони.

Обикновено засегнатите от вируса не проявяват симптоми, докато 20% имат симптоми като при грип, включително температура, главоболие и болки. Само 1% се разболяват сериозно, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. Но сред диагностицираните в Гърция през 2018 г. 243 са развили енцефалит, менингит и парализа.

Дивите птици служат като резервоари на вируса, а комарите го разпространяват, след като поемат от заразената им кръв.

Гърция не е единствената държава, която отчита бум на западнонилска треска. Италия, Кипър, Румъния и Сърбия също регистрират увеличение.

news.bg

коментара

Здраве

Здравословно с Цветелина Хаджиева: Храната и емоциите

Публикувано

на

Храната ли е начинът да се справиш с негативните преживявания и състояния? Това ли е единственият вътрешен ресурс, с който разполагаш, за да се противопоставиш? Уважаваш ли се? Обичаш ли се? Ужасяваш ли се, че храната надделява над теб? Съвсем наскоро, в България, започна да се прокрадва едно определение, чийто симптоми носят много хора, но все още малцина знаят, че това е психическо състояние, част от общата психиатричната картина на хранителните разстройства – емоционалното хранене.

Или казано още с други думи, емоциите те карат да ядеш. Това е едно особено, интензивно състояние, което макар да носи краткотрайно облекчение и успокоение, все пак води понякога до доста сериозни психически и физически проблеми, особено в случай на последващо компенсаторно поведение, свръх тегло, силно занижена самооценка, депресия и т.н. За хората, хранещи се емоционално, храната е единственото „спасение”, за да се справят със стреса, негативните преживявани, разочарованието, самотата. Храната за тях е най-бързият и достъпен начин да почувстват успокоение, колкото и малотрайно да бъде. Но след това настъпва вината, самосъжалението и страданието от това, че са проявили слабост.

Емоционалното хранене е един порочен кръг на загуба на контрол, който се превръща в модел на поведение и който „гарантира временен изход”. Установява се като вреден навик, който автоматично се активизира в труден момент като ответна реакция на напрежението, което изпитва човек. Емоционалното хранене е загубата на връзка със собственото тяло. „Гладът” се поражда по неестествен и не биологичен начин, където човек се храни, за да потуши негативната емоция. Редица изследвания в тази област сочат, че това е психологично състояние, което няма връзка със затлъстяването и изследователите предполагат, че то е така да се каже „вторичен продукт” от неудовлетворена емоционална потребност в детството. В случая храната играе ролята на компенсаторно средство за получаване на емоционално удовлетворение, което носи временно запълване на „празнота”. Това запълване е ефимерно, фалшиво, и все пак човек избира него, в стремежа си да задоволи нуждите си.

Емоционалното хранене има символично значение. Човек се „пълни” за да се почувства изпълнен с нещо, което да му донесе задоволство, пълнота, наслада. Не случайно човек е подвластен и непрекъснато повлечен от стремежа си да задоволява различните си потребности, които направляват поведението му. Борбата с емоционалното хранене е не лека, но това не е борба с храната само и единствено, а борба с теб самия. Тази борба трябва да се изразява в стремежа за постигане на вътрешен баланс, хармония, единство, които да носят спокойствие, увереност, сила, сигурност…., като реалистично упование и изграждане на адекватни копинг стратегии за рационално и ефективно справяне с вътрешните и външни конфликти.

И да, с не малко основание наистина може да се твърди за евентуален емоционален дефицит в периода на детството, където семейната среда и най-близкото обкръжение играят ключова роля в развитието и оформянето качествата на личността, които след това стават водещи във формирането на характера и определят социалното израстване и адаптиране на личността. Затова не трябва да се подценява детството период на развитие на „малкия човек, който не разбира нищо”. Напротив дори! Детската психика тогава е най-ранима, способна да реагира по особено травмиращ начин спрямо негативни обстоятелства, колкото и несериозни и неоснователни да се струват на възрастния. В тази връзка Александър Дюма-син, казва, че детето е малко, но въпреки това в очите му е събран целия свят!

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето

Здраве

Удря ни опасен риновирус

Публикувано

на

През последните дни страната ни е поразена от риновирус,  характерен за пролетните и есенните месеци. Симптомите са хрема, кихане, кашлица и отпадналост на тялото, но не става въпрос за грип, казват специалистите.

Риновирусите са добре познати на лекарите, тъй като се проявяват сезонно и причиняват остри респираторни инфекции.

Можем да се спасим от тях, като спазваме някои елементарни правила на хигиена. Тази инфекция не се предава с пръски въздух и кашлица, а от мръсни ръце. Когато с ръце пипнеш секрет, оставен от друг човек, и после си допреш носа, очите и устата. Затова децата трябва да се възпитават от малки да не си пипат носа, очите и устата и често да си мият ръцете, обясняват медиците. Или поне да ги почиствате с мокри кърпички или гел за ръце. Най-сигурният начин да се предпазите е да не се доближавате до болни хора, които могат да ви пренесат заразата. Експертите разясняват, че преборваме вируса за около седмица, като са изолирани случаите, в които подсмърчането и кихането продължават половин месец. Тепърва обаче ще бъдем атакувани от истинските грипове. Тази зима се очаква те да бъдат общо четири вида. “Бризбeйн” e бившият пaндeмичeн или cвинcки грип. Втрият щaм e „Кaнзac“. Тoвa e грипният вируc, кoйтo бeшe прeди някoлкo гoдини в cтрaнaтa ни. Другите са “Кoлoрaдo” и “Пукeт”.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ