ВИДЕО: Във Волака празнуват Святия Дух с конни надбягвания

Дайре, курбан, „синордзидес“, коне. Думите, които човек трябва да знае, за да разбере

КАЗАНИТЕ С КУРБАН

как се отбелязва обичая

на празника Святия Дух в драмското село Волакас, в подножието на планината Фалакро

Жителите на Волака Драма празнуват Святи Дух със специален обичай, който включва конни надбягвания и традиционен курбан, който се прави от кози.

Волакас е планинско село (830 м) в подножието на планината Фалакро. Намира се на 36 км от Драма и в непосредствена близост до България, има 900 постоянни жители, които се занимават с животновъдство, кариери и дърводобив. Поради дърводобива, местните жители притежават много коне, които играят важна роля в обичая на празника Святи Дух. От кога датира този обичай? „Никой не знае точно, той е много стар“, казва президентът на Културната асоциация „Волакас“,  Димитрис Армен.

Преди доста години обичая е протичал малко по – различно. Рано сутрин младите хора, известни като „синордзидес“, са се разделяли на две групи, които са минавали над селото обикаляйки го, като ръсят със светена вода – „не само за човешкото здраве, но и за природата и животновъдството“ – и след което са се изкачвали високо в планината на параклиса на Светия Дух, където ги е очаквало събралото се множество.

ИЗГЛЕД ОТ ВОЛАК

Днес събитията се провеждат по малко по друг начин:  Младите хора с конете тръгват от църквата на Пророка Илия във Волакас и се изкачват към параклиса на Светия Дух в подножието на планината Фалакро, яздейки своите коне, като  държат образа на Света Троица. Свещеникът ги очаква в параклиса с останалите хора за освещаване на курбана и други ритуали, а след това всички ядат курбан от кози за здраве.

Интересното на този курбан е, че се прави от кози, което е наследство от много стар обред, който се изпълнява и до днес. Следователно те не се третират като обикновени животни, а като нещо свещено. Животните се даряват от жителите на селото. Заклани престояват в параклиса от предната вечер. Тяхното пренасяне в жертва символизира желанието на жителите на Волакас за добро здраве. След като се освети курбана и всички са си взели от него, празника продължава с музика от гайда и дайре. Ездачите, които са се качили на върха с конете, слизат в селото, където празника продължава с конни състезания и веселие чак до вечерта.

Интересен е факта, че по-голямата част от хората в селото говорят на чист български език, защото село Волак, Драмско е едно от старите български села в Югоизточна Македония. Последните години празника се посещава и от много българи от пограничния район.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене