Внимавайте с добавката Е-171

Тя се съдържа в сладкарски продукти, пасти за зъби, козметика и лекарства

Във Франция от следващата година официално се забранява една от най-популярните хранителни добавки E171. Предполага се, че има канцерогенен ефект. Как така, след като постоянно ни убеждават, че всички тези добавки към храните са преминали необходимите тестове и са абсолютно безопасни?

Относно тази добавка, която се считаше за безвредна дълго време, през 2016 г. излезе проучване, според което добавянето й към храната на плъхове след 100 дни води до предракови промени в червата при 40% от лабораторните животни. Този висок процент разтревожи учените.

Тя се съдържа в сладкарски продукти, пасти за зъби, козметика и лекарства

Под прицел е целият организъм

Френската национална агенция ANSES, която се занимава с безопасността на храните, наред с други неща, започна да изучава всичко, което е известно досега за тази добавка. Оказва се, че тя уврежда и червата, като позволява на вредните бактерии, които живеят в тях, да проникнат в организма ни. А от друга страна, това нарушава усвояването на хранителните вещества. Освен това проучванията показват, че тази добавка може да бъде опасна за черния дроб, бъбреците и мозъка, далака, сърцето и белите дробове. Прониквайки в тези органи, тя се натрупва в тях и има токсичен ефект.

Експертите на ANSES, които са прегледали внимателно резултатите от всички тези проучвания, официално обявили, че добавката не е безопасна, както и, че при нея засега дори не е възможно да се установи безопасно ниво на потребление. Освен това, има много изследвания, които показват особената опасност от добавката, ако я вдишаме. В този случай тя способства за развитието на рак на белия дроб.

Тази добавка е почти навсякъде

Другите названия на добавката Е171 са титанов диоксид, диоксид на титана, TiO2. Всички тези обозначения могат да бъдат намерени в огромна част от храните, ако решите да прочетете състава им. Бонбони, дражета, глазури и други бели сладкарски изделия с много висока вероятност съдържат Е171. Същото се отнася и за дъвките и белите насипни (прахообразни) продукти, както и за всички видове декорации, използвани за украсяване на торти, сладкиши, кифлички и др. Но титановият диоксид присъства в състава и на много други продукти.

Например, ако прочетете състава на вашата паста за зъби, ще го намерите там почти със сигурност – титановият диоксид й придава белия цвят. Като оцветител тя се използва и в производството на лекарства (в този случай не винаги се посочва съдържанието й), козметика, хигиенни продукти. Ако вземете парче бял сапун, тогава с вероятност повече от 90% в състава му ще откриете компонента Cl 77891 – така обикновено се обозначава оцветителят на титановия диоксид в състава на козметични и хигиенни продукти.

Боите за коса, слънцезащитните продукти и други козметични продукти също често съдържат титанов диоксид. Много такива продукти се произвеждат под формата на спрейове. И това е особено неприятно, защото при пръскането им е много лесно да се вдиша тази добавка. Може да се намери и в магазините за хардуер и на строителните пазари. Тук тя се продава като бял титан – популярната бяла боя. Като багрило и пълнител титановият диоксид се използва в производството на гуми, пластмаси, хартия, бои и лакове.

Принципът на “неуловимия Джо”

Защо толкова дълго използваните добавки, считани за безвредни, изведнъж станаха опасни? Всичко опира до принципа на “неуловимия Джо” – не се търси активно вредата за здравето от употребата на титанов диоксид, тъй като по своите качества отговаря на критериите за безвредни вещества. Това вещество е било неразтворимо и следователно, не се е абсорбирало в червата и не е преминавало през храносмилателния тракт. И каква е вредата му в този случай? Никаква.

Но когато наночастиците станаха мейнстрийм в науката (б.р. доминиращо възприятие и разбиране в дадена област), погледът към титановия диоксид се промени. Факт е, че значителна част от титановия диоксид е представена от наночастици, те така и се обозначават – TiO2-NP (NP е английското съкращение за наночастици). Това е характерно свойство на веществата, те се образуват в процеса на получаването им от съдържащи титан руди.

Когато размерът е от значение

Но наночастиците не трябва да се разтварят, те проникват в човешките тъкани не под формата на разтвори, а по различен начин. Всичко това се дължи на факта, че имат съвсем малки размери. Тези наночастици проникват през стената на храносмилателния тракт, през кожата, белите дробове и освен това попадат в нашето тяло през различни органи и тъкани. Следователно и други добавки от наночастици могат да бъдат опасни, не само E171. Френски експерти от ANSES възнамеряват да проучат други възможни наночастици в хранителните добавки и в нашето хранене като цяло.

Ето някои по-пикантни детайли от скандала с хранителния диоксид. Първоначално той превзема не само Франция, но и целия Европейски съюз, където дори искат да въведат предупреждение за риска от канцерогенност на това съединение във всички спрейове, които го съдържат.

Но лобисти на производителите много бързо се включиха, дори Доналд Тръмп направи реч в тяхна защита и както обикновено се случва, Европа отстъпи, (но Франция се противопостави на исканията й). От къде идва такова силно лоби за някаква си добавка? Световното производство на титановия диоксид се оценява на 13 милиарда щатски долара. И затова още дълго време ще трябва да ядем продукти с Е171, както и да си мием зъбите с паста за зъби, а ръцете – със сапун, съдържащ Cl 77891.

Над бариерите

Те проникват през плацентарната бариера между майката и плода, увреждайки нероденото дете. В експеримент върху мишки било доказано как наночастиците се натрупват в клетките на чревната лигавица, като първо предизвикват възпаление и след това се превръщат в предракови клетки. Важно е да подчертаем, че това може да се случи и без да употребяваме “конски” дози Е171. Рискът е съпоставим с дозите, които получаваме с добавянето на Е171 към храната ни. Учени от Института по биология и биофизика убедително доказали как наночастици от титанов диоксид попадат в мозъка и го унищожават.

Проблемът с E171 трябва да бъде решен. Струва си да се откажем от белоснежния цвят на продуктите. Дали химическите компании, произвеждащи добавката, ще го направят? Това не е въпрос на съвест, а на пари. Но не е ли здравето по-скъпо от бизнеса?

Милена ВАСИЛЕВА

/zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене