Свържете се с нас

Здраве

Внимавайте с добавката Е-171

Публикувано

на

Тя се съдържа в сладкарски продукти, пасти за зъби, козметика и лекарства

Във Франция от следващата година официално се забранява една от най-популярните хранителни добавки E171. Предполага се, че има канцерогенен ефект. Как така, след като постоянно ни убеждават, че всички тези добавки към храните са преминали необходимите тестове и са абсолютно безопасни?

Относно тази добавка, която се считаше за безвредна дълго време, през 2016 г. излезе проучване, според което добавянето й към храната на плъхове след 100 дни води до предракови промени в червата при 40% от лабораторните животни. Този висок процент разтревожи учените.

Тя се съдържа в сладкарски продукти, пасти за зъби, козметика и лекарства

Под прицел е целият организъм

Френската национална агенция ANSES, която се занимава с безопасността на храните, наред с други неща, започна да изучава всичко, което е известно досега за тази добавка. Оказва се, че тя уврежда и червата, като позволява на вредните бактерии, които живеят в тях, да проникнат в организма ни. А от друга страна, това нарушава усвояването на хранителните вещества. Освен това проучванията показват, че тази добавка може да бъде опасна за черния дроб, бъбреците и мозъка, далака, сърцето и белите дробове. Прониквайки в тези органи, тя се натрупва в тях и има токсичен ефект.

Експертите на ANSES, които са прегледали внимателно резултатите от всички тези проучвания, официално обявили, че добавката не е безопасна, както и, че при нея засега дори не е възможно да се установи безопасно ниво на потребление. Освен това, има много изследвания, които показват особената опасност от добавката, ако я вдишаме. В този случай тя способства за развитието на рак на белия дроб.

Тази добавка е почти навсякъде

Другите названия на добавката Е171 са титанов диоксид, диоксид на титана, TiO2. Всички тези обозначения могат да бъдат намерени в огромна част от храните, ако решите да прочетете състава им. Бонбони, дражета, глазури и други бели сладкарски изделия с много висока вероятност съдържат Е171. Същото се отнася и за дъвките и белите насипни (прахообразни) продукти, както и за всички видове декорации, използвани за украсяване на торти, сладкиши, кифлички и др. Но титановият диоксид присъства в състава и на много други продукти.

Например, ако прочетете състава на вашата паста за зъби, ще го намерите там почти със сигурност – титановият диоксид й придава белия цвят. Като оцветител тя се използва и в производството на лекарства (в този случай не винаги се посочва съдържанието й), козметика, хигиенни продукти. Ако вземете парче бял сапун, тогава с вероятност повече от 90% в състава му ще откриете компонента Cl 77891 – така обикновено се обозначава оцветителят на титановия диоксид в състава на козметични и хигиенни продукти.

Боите за коса, слънцезащитните продукти и други козметични продукти също често съдържат титанов диоксид. Много такива продукти се произвеждат под формата на спрейове. И това е особено неприятно, защото при пръскането им е много лесно да се вдиша тази добавка. Може да се намери и в магазините за хардуер и на строителните пазари. Тук тя се продава като бял титан – популярната бяла боя. Като багрило и пълнител титановият диоксид се използва в производството на гуми, пластмаси, хартия, бои и лакове.

Принципът на “неуловимия Джо”

Защо толкова дълго използваните добавки, считани за безвредни, изведнъж станаха опасни? Всичко опира до принципа на “неуловимия Джо” – не се търси активно вредата за здравето от употребата на титанов диоксид, тъй като по своите качества отговаря на критериите за безвредни вещества. Това вещество е било неразтворимо и следователно, не се е абсорбирало в червата и не е преминавало през храносмилателния тракт. И каква е вредата му в този случай? Никаква.

Но когато наночастиците станаха мейнстрийм в науката (б.р. доминиращо възприятие и разбиране в дадена област), погледът към титановия диоксид се промени. Факт е, че значителна част от титановия диоксид е представена от наночастици, те така и се обозначават – TiO2-NP (NP е английското съкращение за наночастици). Това е характерно свойство на веществата, те се образуват в процеса на получаването им от съдържащи титан руди.

Когато размерът е от значение

Но наночастиците не трябва да се разтварят, те проникват в човешките тъкани не под формата на разтвори, а по различен начин. Всичко това се дължи на факта, че имат съвсем малки размери. Тези наночастици проникват през стената на храносмилателния тракт, през кожата, белите дробове и освен това попадат в нашето тяло през различни органи и тъкани. Следователно и други добавки от наночастици могат да бъдат опасни, не само E171. Френски експерти от ANSES възнамеряват да проучат други възможни наночастици в хранителните добавки и в нашето хранене като цяло.

Ето някои по-пикантни детайли от скандала с хранителния диоксид. Първоначално той превзема не само Франция, но и целия Европейски съюз, където дори искат да въведат предупреждение за риска от канцерогенност на това съединение във всички спрейове, които го съдържат.

Но лобисти на производителите много бързо се включиха, дори Доналд Тръмп направи реч в тяхна защита и както обикновено се случва, Европа отстъпи, (но Франция се противопостави на исканията й). От къде идва такова силно лоби за някаква си добавка? Световното производство на титановия диоксид се оценява на 13 милиарда щатски долара. И затова още дълго време ще трябва да ядем продукти с Е171, както и да си мием зъбите с паста за зъби, а ръцете – със сапун, съдържащ Cl 77891.

Над бариерите

Те проникват през плацентарната бариера между майката и плода, увреждайки нероденото дете. В експеримент върху мишки било доказано как наночастиците се натрупват в клетките на чревната лигавица, като първо предизвикват възпаление и след това се превръщат в предракови клетки. Важно е да подчертаем, че това може да се случи и без да употребяваме “конски” дози Е171. Рискът е съпоставим с дозите, които получаваме с добавянето на Е171 към храната ни. Учени от Института по биология и биофизика убедително доказали как наночастици от титанов диоксид попадат в мозъка и го унищожават.

Проблемът с E171 трябва да бъде решен. Струва си да се откажем от белоснежния цвят на продуктите. Дали химическите компании, произвеждащи добавката, ще го направят? Това не е въпрос на съвест, а на пари. Но не е ли здравето по-скъпо от бизнеса?

Милена ВАСИЛЕВА

/zdrave.to

коментара

Здраве

Ивелин Иванов: За седем минути чрез среброто се елиминират 650 вируса и бактерии

Публикувано

на

Ивелин Иванов е специалист по класическа научна радиестезия, по рекреация и психолог.

Той е създател и управител на Центрове за радиестезични услуги и рекреация, като от 1990 г. се занимава професионално с неутрализирането на вредните енергийни излъчвания и въздействия в различните им естествени, изкуствени и смесени разновидности.

От много богатата лична и професионална биография на радиестезиста Ивелин Иванов ще споменем само това, че в детството и юношеството си се е занимавал активно със спорт, но впоследствие се отдава изцяло на радиестезията.

Изкарал е редица курсове, в т.ч. при френски, руски и немски специалисти; има авторски публикации за радиестезията, природолечението и езотериката; организатор и участник в Международен симпозиум по парапсихология; правени са изследвания за въздействието на създадените от него биостимулатори – неутрализатори и катализатори чрез различна апаратура на няколко места в чужбина. И още много други изяви.

– Г-н Иванов, в какво се изразява радиестезията и какви други методи за анализ, диагностика и лечение прилагате? 

– Радиестезията е физикална наука, която борави с вълни и на същия принцип, както се откриват минерали, метали и води, се работи и с човешкия организъм и структура.

Радиестезията има няколко дяла, аз съм специалист по класическа научна радиестезия – това е един много особен дял, който като цяло, е запазен и се работи основно в България. Вече почти 30 години се занимавам с радиестезия, освен това съм специалист по рекреация.

Да обясня – всичко в сферата на възстановяването е рекреация, т.е., всички масажни, спа и уелнес процедури. Иначе съм психолог, занимавам се и с хипноза и хипнотерапия. Много и различни методики се използват, но радиестезията винаги е водеща в началото.

Защото става дума за много специфичен диагностичен метод, който може да даде основата на всякакви въпроси. Всъщност, основният постулат на науката радиестезия е, че всичко материално излъчва и приема вълни.

Какъвто и конкретен въпрос да се зададе, ако той е зададен конкретно и ако имаме свидетел на търсеното от нас нещо, може да се използва и да се направи анализ.

Като казвам „свидетел”, имам предвид че това може да е коса от човека, снимка и т.н. Но не е само това, радиестезията предоставя неограничени възможности за използване.

– Как помагате на хората с различни заболявания и състояния?

– При мен подходът е цялостен, т.е., не се занимавам с откриване на болести или уточняване на определени състояния, това могат да го правят лекарите.

А аз, както казах, съм психолог. Реално, тук подходът е холистичен, т.е., подхожда се конкретно към цялостното състояние на човека.

Ако трябва да съм по-конкретен, първо се прави радиестезичен анализ, който всъщност, уточнява физическото, психическото и емоционалното състояние на дадената личност. Уточнява се има ли някакви външни преднамерени негативни въздействия и влияния, както и възможностите за естествени, изкуствени и смесени въздействия.

Т.е., какво се получава като общ статус. И на тази база вече се прави една картина, по която се изяснява как е най-добре да се процедира в определения случай. За тези 30 години през моите офиси са минали над 115 хиляди души – всякакви случаи от различно естество.

– Г-н Иванов, по какъв начин неутрализирате вредните негативни излъчвания и въздействия?

– Прилагам мои методики, имам запазени марки за Европа. Най-простичко казано, те са цяла гама от продукти – биостимулатори, неутрализатори, катализатори, енергийни коректори. Но пак е много специфично. Днес например, ми се обаждаха хора от Америка да ме питат мога ли да въздействам на тези нови излъчвания, които са от мрежите на мобилните устройства.

 -Можете ли да въздействате?

– Ние сме произвели продукт още преди 10-12 години – стикери, които изчистват електромагнитни въздействия и влияния.

Оказа се, че не са толкова известни в България, просто защото нямам физическото време и не съм се заел да ги направя популярни. На практика обаче се оказа, че тези стикери изчистват не само електромагнитни въздействия и влияния, те могат да направят много повече.

– В една публикация казвате, че среброто не само предпазва от болести, но и лекува. Разкажете накратко.

– Не само среброто, а и златото, както и медта също имат положителни свойства.

Но специално среброто има силно изразени бактерицидни свойства, навсякъде в интернет може да се види за начините, по които действа колоидното сребро.

Реално погледнато и буквално казано, само за 6-7 минути чрез среброто могат да се елиминират около 650 вируса и бактерии, което съответно води до стабилизиране като процес. Работи се с няколко такива продукта.

При всички положения обаче трябва да се изясни подходяща ли е дадената личност за съответната процедура или продукт./zdrave.to

 

коментара

Продължете с четенето

Здраве

Здравословно с Цветелина Хаджиева: Храната и емоциите

Публикувано

на

Храната ли е начинът да се справиш с негативните преживявания и състояния? Това ли е единственият вътрешен ресурс, с който разполагаш, за да се противопоставиш? Уважаваш ли се? Обичаш ли се? Ужасяваш ли се, че храната надделява над теб? Съвсем наскоро, в България, започна да се прокрадва едно определение, чийто симптоми носят много хора, но все още малцина знаят, че това е психическо състояние, част от общата психиатричната картина на хранителните разстройства – емоционалното хранене.

Или казано още с други думи, емоциите те карат да ядеш. Това е едно особено, интензивно състояние, което макар да носи краткотрайно облекчение и успокоение, все пак води понякога до доста сериозни психически и физически проблеми, особено в случай на последващо компенсаторно поведение, свръх тегло, силно занижена самооценка, депресия и т.н. За хората, хранещи се емоционално, храната е единственото „спасение”, за да се справят със стреса, негативните преживявани, разочарованието, самотата. Храната за тях е най-бързият и достъпен начин да почувстват успокоение, колкото и малотрайно да бъде. Но след това настъпва вината, самосъжалението и страданието от това, че са проявили слабост.

Емоционалното хранене е един порочен кръг на загуба на контрол, който се превръща в модел на поведение и който „гарантира временен изход”. Установява се като вреден навик, който автоматично се активизира в труден момент като ответна реакция на напрежението, което изпитва човек. Емоционалното хранене е загубата на връзка със собственото тяло. „Гладът” се поражда по неестествен и не биологичен начин, където човек се храни, за да потуши негативната емоция. Редица изследвания в тази област сочат, че това е психологично състояние, което няма връзка със затлъстяването и изследователите предполагат, че то е така да се каже „вторичен продукт” от неудовлетворена емоционална потребност в детството. В случая храната играе ролята на компенсаторно средство за получаване на емоционално удовлетворение, което носи временно запълване на „празнота”. Това запълване е ефимерно, фалшиво, и все пак човек избира него, в стремежа си да задоволи нуждите си.

Емоционалното хранене има символично значение. Човек се „пълни” за да се почувства изпълнен с нещо, което да му донесе задоволство, пълнота, наслада. Не случайно човек е подвластен и непрекъснато повлечен от стремежа си да задоволява различните си потребности, които направляват поведението му. Борбата с емоционалното хранене е не лека, но това не е борба с храната само и единствено, а борба с теб самия. Тази борба трябва да се изразява в стремежа за постигане на вътрешен баланс, хармония, единство, които да носят спокойствие, увереност, сила, сигурност…., като реалистично упование и изграждане на адекватни копинг стратегии за рационално и ефективно справяне с вътрешните и външни конфликти.

И да, с не малко основание наистина може да се твърди за евентуален емоционален дефицит в периода на детството, където семейната среда и най-близкото обкръжение играят ключова роля в развитието и оформянето качествата на личността, които след това стават водещи във формирането на характера и определят социалното израстване и адаптиране на личността. Затова не трябва да се подценява детството период на развитие на „малкия човек, който не разбира нищо”. Напротив дори! Детската психика тогава е най-ранима, способна да реагира по особено травмиращ начин спрямо негативни обстоятелства, колкото и несериозни и неоснователни да се струват на възрастния. В тази връзка Александър Дюма-син, казва, че детето е малко, но въпреки това в очите му е събран целия свят!

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ