Четири деца се съдят за наследството на Доневио

В поредна съдебна битка влизат четирите деца на разстреляния преди седем години Васил Донев-Доневио. Наследниците застават пред Темида за подялба на нива от 3 декара, научи „България Днес“.

Делото е заведено от втората съпруга на банскалията Ивелина Андонова, която представлява малолетния си син и дъщеря.

Васил Донев бе застрелян до кравефермата си в разложкото с. Баня на 3 юли 2012 г. Убийството остава неразкрито и до днес, но след смъртта на Доневио започнаха множество дела за разпределяне на оставеното наследството между почернените близки.

На мушката на наследниците сега е нива от 3 декара в местността Шеиница край Благоевград. Една трета от нея е собственост на бизнес дамата Цветанка Денинска, според информация на сайта Струма. Четирите деца на Доневио се борят за останалите 2/3 от нея, сочи справка на Районен съд – Благоевград, където ще бъде решена подялбата. Според документите искът до магистратите е подаден от втората съпруга на Доневио – Ивелина Андонова, която представлява малолетните си деца. Те са на 13 и 8 години.

Това не е първото дело, което вдовицата Ивелина Андонова води. Тя настоя чрез съда да получи наследствения си дял във фирма „Вайк- 2005“. Тогава тя влезе в битка със съдружниците на покойния си съпруг – братята Йордан и Иван Еринини – Джипсовете и Константин Обецанов.

От името на двете си малолетни деца майката настояваше да им бъдат изплатени 83 750 лв., колкото е равностойността на 12,5 идеални части от капитала на дружеството, притежавани от Васил Донев до смъртта му.

Преди време най-големият син Валентин осъди брат си и сестра си Васил и Мария да му платят близо 16 000 лв. Освен имоти четирите деца на Доневио наследиха и кредит от 400 000 лв. на баща им, който бил обезпечен с ипотека. След убийството на Донев големият му син Валентин сам е погасявал месечните вноски към банката. Той осъди на два пъти брат си и сестра си да му платят техния дял от погасяването на заема. Последва друго дело за следващите вноски от 15 875 лв.

Ивелина Андонова не се е отказала и от съдебната битка за механа „Антик“ в Банско и продължава да води дела.

Васил Донев е задържан при акция на ГДБОП заради лихварство и рекет само месец преди да бъде ликвидиран. Той е покосен през 2012 г. на 200 метра от краварника му „Доневио“. Двамата килъри са въоръжени с два автомата „Калашников“ с различен калибър. Разстрелват на място Донев, който шофира джипа си „Мицубиши“, и служителя му Костадин Робев-Бината, возещ се до него. Ранени са съпрузите Мирослав и Емине Кьосеви, които са пътници на задната седалка. Мъжът е уцелен само в пръста на ръката. Емине няма такъв късмет. Тя е направена на решето с 8 огнестрелни рани, засегнати са почти всичките й вътрешни органи. Лекари от МБАЛ – Разлог, се борят за живота й, но тя издъхва два дни по-късно. Общо 40 куршума са извадени от телата на тримата покойници, съобщават ченгета, разследващи жестокия показен разстрел, останал неразкрит и до днес.

Вестник “ Топ Преса “

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене