Свържете се с нас

Култура

На 14 юни православните християни почитат св. пророк Елисей

Публикувано

на

Св. пророк Елисей, който заедно със св. Вартоломей и св. Герман предпазва земята от летните градушки. За да се защити реколтата, хората са изпълнявали различни ритуали, свързани с поверията за чудотворната сила на пророка.

На този ден в църквата се палят свещи, за да се измоли хубаво време и богата реколта след края на лятото. В народните поверия днес се почита и духа Лисо, за който се вярвало, че лекува косопада. На този ден се берат билки, които са по-лековити от обикновено, и се приготвя отвара от тях, която трябва да спре падащата коса.

Свети Елисей е живял преди около 900 г. пр. Христа и е служел на пророк Илия. Когато светецът е призован на планината Хорив, той е трябва да избере нов пророк, а виждайки усърдието на своя ученик, той посочва Елисей.

Първото чудо на пророк Елисей е за жителите на Йерихон, чиято реколта изсъхвала заради голямата суша. С една молитва Елисей върнал водата в потоците и плодородието в местността се върнало.

След това в Израел пристигнал болният от проказа военачалник Нееман, който сирийският цар изпратил, за да бъде излекуван, като в противен случай щял да обяви война. Пророк Елисей наредил на военачалника да потопи болното място седем пъти в река Йордан и след като изпълнил повелята му, Нееман оздравял.

След чудото военачалникът се убедил, че няма по-могъщ Бог от този на израелтяните и приел тяхната религия. Нееман предложил на пророка злато, сребро и скъпи дрехи заради помощта, но Елисей поискал от него само обещание, че повече няма да почита идолите.

Св. Елисей предсказвал бъдещето с помощта на Библията, а пророчествата му са описани в четвъртата книга Царства на Стария завет. Пророкът починал в дълбока старост.

Веднъж войници погребвали мъртвец в близост до гробницата на Елисей, но били нападнати и тялото на мъртвия се докоснало до това на пророка. Когато това се случило, мъртвецът възкръснал.

коментара

Бизнес

ВИДЕО: Ува Нестум отпразнува своя 10-ти рожден ден

Публикувано

на

Перлата на туризма в Неврокопско отпразнува своя 10 рожден ден с много гости и приятели, в компанията на неврокопските звезди Емо Чолаков, Ники Урумов, Бояна Карпатова и Николина Чакърдъкова. По молба на домакините вместо цветя и подаръци, гостите донесоха книги от любими български автори, които ще обогатят фондовете на читалищната библиотека в град Гоце Делчев.

.

коментара

Продължете с четенето

Култура

Уникални възстановки на гладиаторски битки показаха в село Склаве

Публикувано

на

Село Склаве, община Сандански се утвърждава като привлекателно и запомнящо се място с история, легенди и обичаи.
По време на традиционния събор на селото, на 22 юни се проведоха и Спартакови игри и Римски възстановки, които напълниха санданското село с местни и гости.
Събралите се жители и гости на с. Склаве станаха свидетели на уникална възстановка на римски пазар на роби, гладиаторска тренировка и битка. Около 35 възстановчика от групата Legio IItalica и специални гости гладиатори от Gruppo Storico Romano, Рим, Италия представиха невероятно и запомнящо се шоу.
Местни и туристи станаха свидетели на пътя на легендарния вожд на възстанието на робите от робския пазар в селото до гладиаторските боеве и славата на Рим.

Гости на Спартаковите борби бяха кмета на община Сандански – Кирил Котев, заместник – кметовете Георги Трайков и Зорица Органджиева, евродепутатът – Ангел Джамбазки, Атанас Стоянов – Народен представител, Александър Томов – почетен гражданин на град Сандански и шампион в класическа борба, кметове на кметства.
В кметството на село Склаве- известно като родното място на тракиеца Спартак всеки може да разгледа малка експозиция за Спартак.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ