Свържете се с нас

ВИДЕО

ПРЕМИЕРА В ТОП ПРЕСА: Ашли – „Бела съм, бела, юначе“

Публикувано

на

Ашли записа химна на Родопите

В ефира на Фен Фолк ТВ направи премиера песента „Бела съм, бела, юначе“ в изпълнение на талантливата певица от Ропопите Ашли, която е част от фолклорния каталог на Diapason Records.

„Бела съм, бела, юначе“ е популярна народна песен. Тя не е обикновена, известна е като химна на Родопите. Всеки родопчанин я знае. Тя е много тежка, тъжна и специална, особено за хората от тази област.

„Това е една изключителна песен. Научих я, когато бях 7-годишна от недостижимата Радка Кушлева. Патриотична и толкова близка до народа, че няма човек от Родопите, който да не я знае и да не я носи в сърцето си. Макар и да звучи като клише, настръхвам като пея „Бела съм, бела, юначе“. Аз съм от Родопите и затова ми е свидно да я изпълнявам и да гледам сълзи и гордост в очите на хората, докато я слушат.“, сподели талантливата Ашли.

Аранжиментът на песента е дело на Виктор Йорданов – Кардама. Видеоклипът е заснет по идея на режисьора Ненчо Касъмов. Музикантите, които участват във видеото са родопчани, приятели на Ашли и ценители на фолклора.

За песента има легенда, според която, докато България е под властта на Османската империя, а еничарският корпус е в разцвета си, българите са били принудени да заминават на гурбет. В едно от родопските села, през пролетта, мъжете тръгвали с овцете си в Беломорието да се трудят за поминъка си. Те оставяли селото с безпомощни жени и деца, които ги застрашавали башибузуци, чакащи селото да се обезлюди, за да го ограбят и да осквернят жените.

С всички мъже заминал и млад момък, който мечтаел да събере зестра, с която да поиска любимата си от родителите й.

Една възрастна жена събрала всички моми и ги завела високо в планината на връх Орфей, където ги скрила в пещера. Тя начернила лицата им с въглен и ги облякла в овчи кожи, за да приличат на диви хора. Така ги предпазила от запалхата на башибузуците. Възрастната жена се грижела за момичетата като им носила храна и вода.

Дошъл денят, в който техните близки се завърнали от гурбет. Те отишли при семействата си, но не могли да повярват на гледката. Пред тях стояли хора с мръсен вид и мирис. Те побягнали от дивите жени, защото не могли да ги разпознаят.

Един момък обаче останал на входа на пещерата и се взирал в очите им с надеждата да познае любима си, за която не спирал да мисли през времето, в което те били разделени. Погледът му се спрял на познати очи, в които виждал любовта, която той самият изпитвал. Тогава девойката пристъпила напред, изтрила лицето си и запяла:

Бела съм, бела, юначе

Бела съм, бела, юначе,

цела съм светан йогрела.

Един бе Карлък останал

и той не щеше остана, /2/

ам беше в могла потънал.

В моглона нищо немаше,

сал едно вакло овчарче. /2/

и едно бело момиче.

коментара

ВИДЕО

По-добри условия за летен спортен лагер от тези в Гоце Делчев, няма в България /ВИДЕО/

Публикувано

на

Вчера, в спортната зала Неврокоп Арена в Гоце Делчев прилючи третия Национален спортен лагер за ученици с влечение към баскетбола. Инициативата е на бившият американски баскетболист, играч в NBА, САЩ, Джими Хънт. Хънт, заедно с екипа си от двама американеца и един англичанин представляват треньорска школа от експерти по баскетбол които провеждат и ежегоден, летен лагер за ученици, в различни градове в България.

Тази година, над 50 деца от цяла България се записаха да участват в лятната спортна академия на Джими Хънт и екипа му. Благодарение спонсорството на местни бизнесмени, шест деца от Гоце Делчев се включиха в спортният лагер на американеца. Децата бяха посвещавани в тайните на баскетбола от спортните експерти. Участниците бяха разпределени в отбори от по трима души които проведоха турнир помежду си. Турнирът приключи вчера, когато бяха обявени резултатите и раздадени съответните купи, медали и грамоти. На всички участници в спортния лагер бяха връчени специалните сертификати на школата на Хънт.

Джими Хънт от три години живее в България. Организираната от него треньорска школа подготвя деца и младежи със сериозни намерения към баскетбола. По покана на кмета на община Гоце Делчев, Владимир Москов, американецът и секретарят на Националната федерация по баскетбол, Сандра Величкова – Хънт, посетиха миналата година спортната зала Неврокоп Арена където проведоха тренировка с два местни отбора.

„По-добри условия за летен спортен лагер от тези в Гоце Делчев, в България няма“, каза Джими Хънт, на закриването на летния спортен лагер в южния град.

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

ПРЕМИЕРА В ТОП ПРЕСА: Симитлийският рапър Герински пусна ново видео!

Публикувано

на

Здравей, Марио, поздравления за новото видео, какво ще ни разкажеш за него ?

– Здравейте, Благодаря ви, като цяло нямам много за разказване, идеята за видеото беше да е супер елементарно и да е на място на което не сме снимали до сега и мисля, че се получи. Избрах да снимаме на язовира в Логодаж, мое любимо място, а вярвам, че също и на много други. Няма сложни кадри, няма ефекти, заложихме единствено на качествена картина, ефектите се използват да прикрият дефектите, това обаче го оставихме натурално.

Една част от участниците май сме ги виждали в „Кнтрасти“…

– Да, Тони Христова беше по план да я снимаме във видеото, Радо обаче – не, с него стана напълно случайно, уж дойде само за придружител и да ми прави  компания, пък то какво се получи… но и с двамата съм работил преди това, и се  познаваме което спомогна работата да върви по-леко. Aбе направо си беше по

вода. Новото попълнение е Димитрина Найденова, с нея никога не бяхме работили  заедно и си беше жив цирк докато се напаснем. Посмяхме се доста, но си свършихме работата в крайна сметка.

В текста на песен споменаваш името ми и с леко заобикаляне споменаваш и ТОП ПРЕСА, я кажи защо така заобиколно, а не спомена името директно, да направиш малко реклама, поне?

– Защото няма смисъл, първо ще излезе нещо като, че все едно се подмазвам и второ – ТОП ПРЕСА е медия която няма нужда от реклама. Кой в югозапаза не знае ТОП ПРЕСА? А споменавайки “Байрактарски”, то все едно съм казал Топ Преса! 😉

Целият материал четете в печатното издание на Топ Преса!

 

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ