Свържете се с нас

Таблоид

Цигани събират злато и пачки на бунището в Дупница

Публикувано

на

Боклукът е гадост за едни и съкровище за други. Това го знаят най-добре циганите, които си вадят хляба от смрадливите купчини на старото сметище над Дупница. Камиони редовно изсипват тонове отпадък, който за ромите е манна небесна, защото работливите си намират картини, старинни пистолети, дори злато и пачки с пари.

Представете си каква радост е да намериш късче злато, пише в. „Вяра”. Сега си представете тази скъпоценност да е заобиколена от милиони микроби и нечистотии. Хората, които си изкарват парите на сметището, не чакат пачките да паднат от небето, а бъркат. Не се страхуват да си изцапат ръцете, не припадат от лошата миризма. Ромите попадат не само на златни бижута. Сред боклука на дупничани са изравяни ценни антики, картини, стари пистолети, монети, грънци… В старите дюшеци намират и пари, скътани от някоя пестелива баба или дядо. Изхвърлените якета, анцузи, палта задължително се пребъркват – може да изпадне някоя дребна сума. За всички тези находки разказват самите роми, докато ровят за дневната надница.

„Днеска попадаме само на шишета, пластмаса, виждате. Стотинки намираме. Аз не разбирам от картини, но ако намеря, няма да подмина. И тука нещата са на късмет. Ровиме, каквото намериме”, разказва жена, която не пожела да каже името си и през цялото време бе вглъбена в работата. Нейна „колежка” пък бе добре екипирана с ръкавици и найлонова шапка.

„Намират се пари, попадаме и на десетачки. На ден може и 10 лева да изкарам, може и повече. Знам за история с матрак. Човекът починал, роднините изхвърлили дюшека и тука наши колеги намериха вътре 6 хил. лв. Аз съм отскоро тука, но съм чувал тази история. И аз се надявам”, разказа Владимир.

Сред планините от боклуци важи правилото – който каквото намери, за него си е. Няма тартор. На дупнишкото бунище идват да ровят за съкровища по 10-15 души на ден. Те работят с антиквари и когато попаднат на любопитна находка – я продават веднага. Пазачите на сметището се кълнат, че досега не са чули някой от „боклучарите” да се е разболял. Те разказаха, че когато идва камион, по неписано правило ромите биват изчакани да преровят новата пратка и едва след това багерите бутат нечистотиите в рова.

Циганите, които заработват на старото сметище, са изложени на опасности заради честите самозапалвания, но много от тях поемат този риск. От общината многократно са обяснявали, че предприемат всички необходими действия с помощта на местната пожарна да овладяват запалвания и задимявания. Ежедневно се извършва запръстяване. Според обяснението на експертите горивните процеси тръгват от вътрешността на сметището, което е напластявано през годините и е достигнало около 60 метра дълбочина.

Без да бъде направено рекултивиране, процесът на гниене, палене и задимяване ще продължава. При едно от последните запалвания от общината обясниха, че продължават „потискане“, докато се стигне до стартирането на реалния процес на рекултивация.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Сложиха на тезгяха кафето „Младост“ в центъра на Гоце Делчев! Искат му € 300 000!

Публикувано

на

„Младост“ както бе известно дълги години – кафе -„Малибу“, заведението намиращо се в сградата на ОБС – Гоце Делчев е обявено за продан.

Агенцията на местен общински съветник го е обявила за сумата от 300 000 евро.
Ето какво пише в обявата, взета от сайта имоти.бг.

„Продава се работещ, напълно оборудван кафе-бар в идеален център на град Гоце Делчев. Заведението се предлага с цялото оборудване видимо на снимките. Налична е и оборудвана кухня.“

Последните години заведението наистина работеше в криза след криза. Старият собственик финансово закъсал бе ипотекирал имота, наематели едвам издържаха да плащат сметките си.
Вижда се, агонията свърши и собственикът се е предал.

Въпрос на време е да видим дали ще се намери някой да му брои близо 600 000 лева за въпросния имот. И да се намери паралия, трудно ще се разработи това кафе, да се намери качествен персонал е почти невъзможно, а и последно време барът се превърна в пушилня за младите, които се „лигавят“ на по едно кафе или вода, а това разходи не плаща, коментират темата познавачи на бизнеса и заявяват убедено – за толкова пари – избиване на инвестицията е почти невъзможна.

Вестник “ Градът  “

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Деца катерят гигантски скали в Неврокопско

Публикувано

на

С трениране на техника на катерене и спускане по отвесна скала пещерен клуб „Прилеп“ в  Гоце Делчев откриха новата пещерняшка учебна година. Младите спелеолози, членове на клуба,  приложиха и усвоиха на практика наученото при теоретичното запознаване с тази техника. Клубът в Гоце Делчев е единственият оцелял пещерен клуб в Югозападна България, което обяснява и членуването на запалени спелеолози от Петрич и Благоевград.

При съвместното обучение, под вещото ръководство на опитните клубни инструктори, младите пещерняци приложиха знанията как да покорят отвесната, около 80-метрова скала в местността „Момина кула“ край гр. Гоце Делчев. Възхищение предизвика героичното изкачване на стената от Таня Благоева от Петрич и ученичката от Гоце Делчев Теодора Бързева. Усвояването на такава техника се налага при проникване в така наречените „каскадни пещери“, при което често се налага спускане и изкачване на подобни стени.

В пещерен клуб „Прилеп“ възрастовата палитра на членовете варира от 11 до 73 години. Впечатляващ е ентусиазмът на 11-годишният Милко от Петрич и 15-годишните Лили и Мими от Гоце Делчев и Благой от Петрич, които със завидни умения и сръчност усвояват уроците по пещерно дело. Сходните интереси към екстремни преживявания и любов към природата обединяват членовете на клуба в един сплотен колектив и истинско, неподправено приятелство между хората от трите града. Традиционно всяка пещерна експедиция завършва с вечер край лагерния огън с любими песни, китарен звън и незабравими спомени.

Вестник “ Градът “

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ