За кулинарен фестивал се готвят в село Баничан

Първият кулинарен фестивал в с. Баничан ще се проведе на 8 септември 2019 г. Тогава е и празникът на селото. Фестивалът е посветен на прословутия баничански кромид лук и вкусната Огледна баница, която се приготвя с него. В края на миналата Читалище “Изгрев” – село Баничан спечели приза на МЕТРО България в конкурса „Кулинарното наследство на България“ и паричната награда от 1000 лв. за подготовката на Фестивала.

Ето и рецептата за Огледна баница    

Продукти: точени кори 1 пакет (в Баничан предпочитат лично да си разточат корите), сирене – 250г, яйца – 7бр., кисело мляко – 300 гр., щипка сода бикарбонат, краве масло – 125 гр., 3 бр. средно големи глави баничански кромид лук.

Нарязаните глави кромид  се задушават в маслото. В голяма купа се поставят и другите продукти. Едно яйце остава за замазване на горната кора. В подходяща тава се редят по две кори и част от плънката. Така докато свършат всички кори. Върху последната кора са маже 1 яйце и малко вода. Пече се на предварително загрята фурна на 200 градуса за 35 – 40 минути. След като се извади от фурната, баницата се задушава завита с кърпа докато изстине.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hronika

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене