Бившия кмет на Благоевград Костадин Паскалев е един от кандидатите за стола на Корнелия Нинова

5 сценария и 5 имена за наследник на Корнелия Нинова. Това е картинката в БСП броени дни преди конгреса на партията в неделя.

Всички лагери готови за опасни партийни игри. Бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, Дора Янкова и Валери Жаблянов са сред фаворитите за лидер.

Заседанието на висшия партиен форум бе насрочено, след като лидерката подаде оставка заради загубата на евровота и поиска веднага да стартира процедура по пряк избор на нов председател – от всички редови социалисти в страната, а не от конгреса.

Нинова обяви, че ще се кандидатира отново, а план-графикът ѝ предвиждаше процедурата да е приключила до края на юли и тя да се качи на традиционния събор на Бузлуджа вече като лидер, на когото е гласувала доверие цялата партия, пише “24 часа”.

Планът ѝ обаче изненадващо срещна отпор не само сред опозиционерите, но и сред нейните хора и местните структури, защото никой не иска да хвърля партията в братоубийствена война точно преди местните избори. Затова на последния Национален съвет миналата събота лидерката получи няколко жълти картона.

Първо, пленумът реши да се предложи отпадане от дневния ред на конгреса на точката за пряк избор на лидер, оставката ѝ да бъде задължително констатирана и в едноседмичен срок НС на БСП да се събере и избере лидер, който да довърши мандата на Нинова в оставащата 1 година.

Второ, бе приет доклад с остри критики към лидерката заради опити за промяна на идейната ориентация на БСП, нейният за изборите бе пратен за доработване, а самата тя не бе допусната начело на комисията, която ще го пренаписва. Така за първи път в новата история на партията политическият доклад на конгреса няма да се чете от председателя (Нинова), а от друг (Валери Жаблянов като шеф на работната група).

А като цяло решенията на пленума бяха изтълкувани от мнозина като бламиране или още по-тежко – като вот на недоверие за лидерката.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене