Каракачанов: Скопие няма друг избор освен да приеме истинската си история, ако иска в ЕС и НАТО

Властите в Северна Македония нямат друга алтернатива освен да приемат истинските исторически факти, ако искат да влязат в Европейския съюз и НАТО.  Това коментира пред телевизия Европа вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

По думите му България следва да не отстъпва от позициите си по общата история, защото те представляват истинските факти и ще оттегли подкрепата си за евроинтеграцията на Северна Македония, ако до разбирателство на съвместната историческа комисия не се стигне.

Припомняме че в неделя лидерът на ВМРО излезе с остра позиция по отношение на Скопие. Повод за нея бе искането на македонската страна двете държави да празнуват паметта на Гоце Делчев в деня, в който тялото му е било предадено от българските комунисти на македонските такива. Това по думите на Каракачанов е „откровена подигравка“.

Красимир Каракачанов коментира:

Ще се постигне ли разбирателство в комисията според Вас? Нямат избор просто. Не можеш от фалшификата и историческата истина да направиш сурогат, нещо средно между лъжа и истина, за да бъдат и едните, и другите доволни. Това не е алъш-вериш. Ако искаш да си в ЕС, никой не ти забранява – ако искаш бъди македонец, ако искаш вярвай в утопиите, че Александър Македонски е твой прародител. Но не можеш да фалшифицираш историята. В политиката и дипломацията има няколко подхода. Само с молби не може. Понякога трябва по-твърд тон.

Лидерът на ВМРО посочи, че България е подписала този договор за добросъседство и трябва да работи за неговото изпълнение и да си гони интересите по този договор:

Записано ли е в договора, че Македония не може да има териториални и да преустанови фалшификациите на българската история? Записано е. Какво значи „не трябва с ултиматуми“. Има и други механизми. Не е ултиматум, просто спираш да ги подкрепяш. Казваш им „момчета, не сте готови, ще изчакате малко докато се научите, докато се европеизирате, докато си прочетете истинската история.

Видео с интервюто с Красимир Каракачанов >>>

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене