Свържете се с нас

Таблоид

55 години хижа Попови ливади

Публикувано

на

Още от основава­нето на туристическо дружество в Неврокоп през 1922 г. едно от най-любимите места за посещение на мест­ните туристи е Попови ливади (Папазчаир). Дотук се провеждат организирани походи през всички сезони от годи­ната. Постепенно се зараж­да идеята за построяване тук на хижа.

През 1960 г. по инициати­ва на тогавашния председа­тел на туристическото дру­жество Владимир Пенков, комисия от Градския наро­ден съвет избира място за строежа и на една поляна с южно изложение, сред стро­ини борики на безветрено и тихо място в подножието на вр. Чала. Мястото е съвсем подходящо и като изходен пункт към вътрешността на Пирин.

И започва строителството на хижата, продължило око­ло 3 години, като финансови­те средства са предоставе­ни от държавния бюджет и по-малка сума от ЦС на БТС.

Значителен е броят на ту­ристите участ­вали с добро­волен труд или друга помощ при неиното изграждане – особено члено­вете на турис­тическите секции към Градския на­роден съвет, Тютюнева промишле­ност, ТПК ‘’Труд’’, Шев­кооп, Търго­вия на едро и др. Между тях са Петър Хаджидим­ков, Георги Харизанов, Кирил

Хаджима­ринов, Слав­чо Комов, Динко Кан­тарджиев, Иван Стоя­нов, Иван Вълчев, Иван Прама­таров и др.

На 5 юни 1964 г. при много добре организиран туристи­чески събор се открива хи­жата. Присъстват много гос­ти от окръга и района, между които и Коста Керемидчиев – председател на Окръжния народен съвет и на ОС на БТС – Благоевград. Той пре­ряза лентата при откриване­то. След деловата част и на­граждаване на отличилите се строители, вокална група при туристическото друже­ство изнася богата литера­турно-музикална програма с туристическа тематика.

Първоначално хижата раз­полага с 83 легла – 23 еди­нични и 67 на нари с пружи­ни. Тя е пригодена да приеме до 120 души. Водоснабдена, електрифицирана и с теле­фон. Утвърждава се като истински дом за туристите от града и района. През 1977 г. за няколко години е вклю­чена в системата за екскур­зионно летуване из Пирин. Докато през лятото на 1978 г. оттук преминават 20 групи с общо 400 туристи, то през лятото на 1979 г. те са вече 40 групи с общо 750 туристи.

Като най-южна пирин­ска хижа през активния ту­ристически сезон дотук по главното било на планината идват стотици туристи от вътрешността на България.

Най-популярни маршрути с изходен пункт хижа Попо­ви ливади са до първене­цът на Среден Пирин – вр. Ореляк/2099 м. / за около 2 часа, до най-високите южно­пирински върхове Свещник и Муторог, до лобното място на Яне Сандански и до хижа Славянка при най-южната точка на Пирин, до която се отива за около 5 часа и 30 ми­нути.

През последните години се извършиха редица подобрения в хижата и днес тя е в чудесно състояние. Хигиената е на много високо ниво, както и гостоприемството на хижаря Димитър Парнарев и съпруга­та му Ели. . Винаги усмихнат, приятен събеседник, Митко е винаги сред гостите, готов да се отзове на всякакво тяхно же­лание. В много добро състояние е турис­тическата столова и кухня, предлага се редовно храна за ту­ристите. Хижата раз­полага с 45 места, с вътрешни тоалетни и бани, с локално отопление и се стопанисва от ТД ‘Момини двори’’ – гр. Гоце Делчев.

Хижарят Митко, освен с образцовото поддържане на хижата, отделя доста вре­ме и за няколко благородни дейности като; обновяване на туристическата марки­ровка до забележителни­те върхове и местности на Южен и Среден Пирин, мар­киране на нови маршрути, както и смелата му идея и организация по събиране на средства за построяване на заслон на местността Сува­тя (на около 3 часа пеша от хижата), за улеснение на ту­ристите, идващи от хижите Пирин и Малина на път за Попови ливади и обратно. Иначе казано ‘’хижар за при­мер’’е Митко – ще се убедите в това ако посетите и нощу­вате тук, което горещо ви го препоръчаме.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Тази седмица във вестник „Топ Преса“

Публикувано

на

Христина Шопова – заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград, ексклузивно пред Топ Преса: Вярвам, че хората оценяват това, че работим със сърце за развитието на града

Георги Икономов: Банско е с амбицията да стане лидер в компостиране и рециклиране на отпадъците

Александра Богданска – Петканова в „Струмско“ с Dodge Viper за 175 000 лв.

Бакалов, докога ще тровиш Благоевград със закуски- боклуци?

На Острова сменят закони заради убития българин от Сандански

Бранимир Митов за седмото издание на „Талантино“: Без подкрепата на Община Благоевград „Талантино 2019“ нямаше как да се случи!

Пламен Галев заподозрян за изчезването на Буята

Благоевградчанки със стотици фалшиви профили, каква е целта? Между излъганите са: кметове, общински съветници, журналисти, адвокати, доктори…

коментара

Продължете с четенето

Новини

Благоевградчанки със стотици фалшиви профили, каква е целта? Между излъганите са: кметове, общински съветници, журналисти, адвокати, доктори…

Публикувано

на

Ще започна малко с предистория… имах профил във Фейсбук и приемах поканите за приятелство от всеки подал заявка. По често от момичета, разбира се. Бързо достигнах лимита от 5 000… така мина почти година, но осъзнах, че от тези 5 хиляди души познавам лично и общувам само с около 200 – 250 от тях. Тогава реших да поизчистя „приятелите“… започнах да преглеждам профилите и видях доста познати лица, имам предвид познати от екрана. Между тях и доста известни. Реших, че ще ми е по-лесно да премахна профила и да създам нов в който да добавям само хора, които познавам.

Наскоро видях коментар написан от едно момиче под снимка на мой приятел и щракнах да видя профилната снимка на момичето. (www.facebook.com/nokol.vlasova) Nikol Vlasova изписано на латиница. Според профила, тя е родом от Киев, в момента обаче живее в Благоевград и учи в Американският университет – АУБГ. Викам си, ОК… Рускините са си хубави, но нещо ме човъркаше и реших да проверя по мой си начин, който няма да изказвам. И както си и мислих, профила се оказа фалшив. Всички снимки в него са на Карина Лейман, която е доста популярна, особено в Instagram (www.instagram.com/karinaleyman), където има скромните 134 000 последователи. Тя е фотомодел, но се е пробвала и музикалните среди. Хайде сега пичове проверете дали в приятелите си имате Никол Власова и я премахнете… не ви е нужна.

Вторият случай е доста по фрапиращ…

Целия материал четете  в печатното издание на Топ Преса …

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ