Свържете се с нас

Таблоид

55 години хижа Попови ливади

Публикувано

на

Още от основава­нето на туристическо дружество в Неврокоп през 1922 г. едно от най-любимите места за посещение на мест­ните туристи е Попови ливади (Папазчаир). Дотук се провеждат организирани походи през всички сезони от годи­ната. Постепенно се зараж­да идеята за построяване тук на хижа.

През 1960 г. по инициати­ва на тогавашния председа­тел на туристическото дру­жество Владимир Пенков, комисия от Градския наро­ден съвет избира място за строежа и на една поляна с южно изложение, сред стро­ини борики на безветрено и тихо място в подножието на вр. Чала. Мястото е съвсем подходящо и като изходен пункт към вътрешността на Пирин.

И започва строителството на хижата, продължило око­ло 3 години, като финансови­те средства са предоставе­ни от държавния бюджет и по-малка сума от ЦС на БТС.

Значителен е броят на ту­ристите участ­вали с добро­волен труд или друга помощ при неиното изграждане – особено члено­вете на турис­тическите секции към Градския на­роден съвет, Тютюнева промишле­ност, ТПК ‘’Труд’’, Шев­кооп, Търго­вия на едро и др. Между тях са Петър Хаджидим­ков, Георги Харизанов, Кирил

Хаджима­ринов, Слав­чо Комов, Динко Кан­тарджиев, Иван Стоя­нов, Иван Вълчев, Иван Прама­таров и др.

На 5 юни 1964 г. при много добре организиран туристи­чески събор се открива хи­жата. Присъстват много гос­ти от окръга и района, между които и Коста Керемидчиев – председател на Окръжния народен съвет и на ОС на БТС – Благоевград. Той пре­ряза лентата при откриване­то. След деловата част и на­граждаване на отличилите се строители, вокална група при туристическото друже­ство изнася богата литера­турно-музикална програма с туристическа тематика.

Първоначално хижата раз­полага с 83 легла – 23 еди­нични и 67 на нари с пружи­ни. Тя е пригодена да приеме до 120 души. Водоснабдена, електрифицирана и с теле­фон. Утвърждава се като истински дом за туристите от града и района. През 1977 г. за няколко години е вклю­чена в системата за екскур­зионно летуване из Пирин. Докато през лятото на 1978 г. оттук преминават 20 групи с общо 400 туристи, то през лятото на 1979 г. те са вече 40 групи с общо 750 туристи.

Като най-южна пирин­ска хижа през активния ту­ристически сезон дотук по главното било на планината идват стотици туристи от вътрешността на България.

Най-популярни маршрути с изходен пункт хижа Попо­ви ливади са до първене­цът на Среден Пирин – вр. Ореляк/2099 м. / за около 2 часа, до най-високите южно­пирински върхове Свещник и Муторог, до лобното място на Яне Сандански и до хижа Славянка при най-южната точка на Пирин, до която се отива за около 5 часа и 30 ми­нути.

През последните години се извършиха редица подобрения в хижата и днес тя е в чудесно състояние. Хигиената е на много високо ниво, както и гостоприемството на хижаря Димитър Парнарев и съпруга­та му Ели. . Винаги усмихнат, приятен събеседник, Митко е винаги сред гостите, готов да се отзове на всякакво тяхно же­лание. В много добро състояние е турис­тическата столова и кухня, предлага се редовно храна за ту­ристите. Хижата раз­полага с 45 места, с вътрешни тоалетни и бани, с локално отопление и се стопанисва от ТД ‘Момини двори’’ – гр. Гоце Делчев.

Хижарят Митко, освен с образцовото поддържане на хижата, отделя доста вре­ме и за няколко благородни дейности като; обновяване на туристическата марки­ровка до забележителни­те върхове и местности на Южен и Среден Пирин, мар­киране на нови маршрути, както и смелата му идея и организация по събиране на средства за построяване на заслон на местността Сува­тя (на около 3 часа пеша от хижата), за улеснение на ту­ристите, идващи от хижите Пирин и Малина на път за Попови ливади и обратно. Иначе казано ‘’хижар за при­мер’’е Митко – ще се убедите в това ако посетите и нощу­вате тук, което горещо ви го препоръчаме.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Цвета Караянчева проговори след катастрофата СНИМКА

Публикувано

на

„Здравейте, приятели. Пиша тук, тъй като нямам възможност да отговоря на всички обаждания – да, претърпях пътен инцидент. Добре съм и ви благодаря за загрижеността. Имам счупена раменна става . Изказвам своите благодарности на екипа в болницата в Шумен.

Доколкото съм информирана и останалите участници в катастрофата са добре.“, Това написа председателят на парламента Цвета Караянчева по повод претърпяната катастрофа.


Припомняме, че по-рано председателят на Народното събрание Цвета Караянчева претърпя катастрофа. Автомобил на НСО, в който е пътувала, се е ударил в друга кола. Инцидентът е станал край Хитрино.

Както БЛИЦ писа Цвета Караянчева е със счупена ключица. Транспортират я с хеликоптер към столична болница за преглед и лечение. В добро общо състояние е.

От МВР по-рано разпространиха информация за инцидент, който е станал около 10:30 ч. По първоначални данни на главния път Шумен – Силистра, на около 150 м след разклона за село Върбак, 31-годишна шофьорка на лек автомобил на ляв завой навлязла в опесъчен участък, загубила контрол над колата и се ударила в насрещно движещ се автомобил.

За преглед в болница са транспортирани трима души. Водачите са изпробвани за алкохол, пробите са отрицателни, информират от полицията.

Blitz.bg

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Бербатов дава луди пари за…

Публикувано

на

Първокласничката Елиа в школото на кака си, двете тренират художествена гимнастика

Димитър Бербатов и съпругата му Елена записаха и малката си дъщеря Елиа в най-скъпото частно училище – Англо-американското, където всичко се изучава само на езика на Шекспир. Звездното семейство не се стисна за високата такса, която варира от 13 960 и 23 020 евро за година, за да даде най-доброто образование на детето си, пише „Галерия“. Повечето преподаватели там са англичани или американци. В школото учат много малко българчета.

Голямата наследница на Бербо – Деа, е в същото училище, вече в пети клас.

И двете момичета ходят на художествена гимнастика, като тренировките са в базата на националния отбор в Бояна. В отглеждането им помага детегледачка, която беше с тях и на Черноморието през това лято.

blitz.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ