Свържете се с нас

Таблоид

Земеделската професионална гимназия в Сандански първа в област Благоевград въведе дуалната система на обучение

Публикувано

на

Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев”, от две години работи по проект „ДОМИНО” финансиран по Тематичен фонд „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система”2015/2019г. по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Дуалното образование е система на професионалното образование-обучение чрез работа. Основни участници при нея са работодателите, професионалната гимназия и обучаемите. В училището се обучават една паралелка ученици от професия „Готвач”, специалност ”Производство на кулинарни изделия и напитки” професинално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” по този проект. Наши партньори по Домино са 1. Профстрой ООД, 2. Ел Са Ве ЕООД, 3. Вилиреал ЕООД, 4. София Атанасова-Вега ЕООД, 5. Пирин Шарлопов Хотелс ООД, 6. Прогрес А 82 ЕООД, 7. Хотел Медите ЕООД, 8. Боргруп 51 ЕООД, 9. ЕТ Катерина Кирилова 2005.

През тази година се провежда пилотно учебна практика във фирмите партньори, като предстои в края на учебната година учениците да бъдат окончателно разпределени по обекти и с тях да бъдат сключени трудови договори за 11 и 12 клас. Предстои също и съвместно с наставниците от фирмите да бъдат разработени и учебни програми за практиките които ще се провеждат при отделните работодатели.

В 9 и 10 клас всички получиха месечни стипендии в размер на 50 лева месечно, освен в случаите когато са направени над 5 неизвинени отсъствия за съответният месец. Освен това на всички бяха закупени с пари от програмата учебници и по два комплекта работно облекло. Закупено беше и оборудване/хладилник, хладилна витрина, бен мари, затопляща витрина, ел. резачка за зеленчуци и нови съдове за училищния ресторант, в който в края на обучението ще се проведе и Държавния квалификационен изпит-практика в присъствието на наставници, работодатели и изпитна комисия. В 11 и 12 клас учениците ще работят съответно по два дни в 11 клас и 3 дни в 12 клас при работодателите, за което ще получават заплата в размер не по-малко от две максимални месечни стипендии в 11 клас и не по-малко от три максимални месечни стипендии в 12 клас. Учениците ще работят по седем часа дневно когато не са навършили 18 години и по осем часа при навършено пълнолетие. В дните в които не работят те са в дневна форма на обучение и имат теоретични часове. В края на четиригодишното обучение те придобиват средно образование и професионална квалификация по изучаваната от тях професия. Важно е да се знае, че имат възможност да останат на работа при работодателя при когото са провеждали платените практики в 11 и 12 клас.

След като се уверихме в големият потенциал на дуалната форма на обучение, училището осъществи прием на ученици по професия „Лозаровинар”през 18/19 учебна година и заложи прием за 19/20 учебна година по професия „Изпълнител на термални процедури “които са извън проект „Домино”

По този начин ние като институция призвана да подготвя кадри за пазара на труда, отговаряме на нуждите на местния бизнес.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Започна строителството на тунел „Железница“ от АМ „Струма“

Публикувано

на

Започна строителството на тунел „Железница“ от автомагистрала „Струма“, както и на пътните участъци непосредствено преди и след него. Съоръжението ще е с дължина около 2 км и ще бъде най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Изпълнението е обособено в три части – тунела, пътя преди и след него, за да може на обекта да се работи едновременно и да завърши в срока на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Тунелът ще бъде с две отделни тръби за движение. Дължината на всяка ще е около 2 км. Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм гр. Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 108 м и 18 м, подпорна стена и др.

Изпълнител на тунел е Консорциум „АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018“, в който участват: „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, „ГЛОБАЛ КЪНСТРЪКШЪН“ ООД и „ВИА ПЛАН“ ЕООД. Стойността на договора е 185 370 370, 37 лв. без ДДС. Строителният надзор е на „План Инвест Железница“ ДЗЗД. В обединението участват: „ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ“, „ИНФРА ПРОЕКТ КОНСУЛТ“ ЕООД, „Аскос 03“ ЕООД, „СЪРЧ КОРПОРЕЙШЪН СРЛ“. Стойността на договора е 3 994 440 лв. без ДДС.

Участъкът преди тунела, пътувайки от София към Кулата, е с дължина 720 м. Включва и обслужващ тунелен път при северния портал и мостово съоръжение. Отсечката ще бъде изградена от ДЗЗД „Железница – Север“, в което са: „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, „Главболгарстрой“ АД и „Главболгарстрой Интернешънъл“ ЕАД. Стойността на договора е 29 985 345 лв. без ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „ТЕС Консулт“, в което са: „СТРОЛ 1000“ АД, ТРИ-ЕС“ ЕООД и „ЕКСПЕРТ ДЕСИЖЪНС“ ООД. Техният договор е за 599 783 лв. без ДДС.

Отсечката след тунела е с дължина 1,4 км. Ще бъдат построени селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни съоръжения, изграждане и реконструкция на инженерни мрежи и др. Изпълнител на строително-монтажните работи е „ПСТ ГРУП“ ЕАД. Стойността на договора е 18 442 297,40 лв. без ДДС. Строителният надзор е на ДЗЗД „ПЪТКОНСУЛТ 2000-КОНСУЛТ 64“, в което са: „ПЪТКОНСУЛТ 2000“ ЕООД и „КОНСУЛТ 64“ ООД. Техният договор е за 465 222 лв. без ДДС.

Автомагистрала „Струма“ е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Проектът ще се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Започна изплащането по втория транш на стопаните в Пернишко за закланите прасета

Публикувано

на

Започна изплащането по втория транш на сумата от 300 лв. на стопаните, доброволно заклали прасетата и дезинфекцирали обектите си заради африканската чума в Пернишка област. От вчера до края на седмицата общо 894 стопани, отглеждащи прасета в обекти, тип “заден двор”, на територията на областта, ще получат сумата. Тя е във връзка със заболяването африканска чума по свинете за подпомагане на стопаните, заклали доброволно прасетата си в указания срок и предприели мерки по почистване и дезинфекция до 2 септември 2019 г.

Изплащането започна вчера в селата от община Перник по утвърден график от ОДБХ. Днес ще се изплащат сумите в община Трън и части от населените места в община Брезник, град Радомир и селата Друган, Долна Диканя, Горна Диканя, Дрен, Радомир и кв. “Върба”.
В четвъртък ще бъдат извършени разплащанията в Земен, Ковачевци, Брезник, както и в селата Прибой, Поцърненци, Углярци, Извор, Кленовик, Житуша, Кондофрей, Чуковец, Гълъбник, Владимир и Старо село. В петък – населени места от община Перник и община Радомир. Плащанията се извършат предимно на ръка. 88 стопани са заявили да получат парите си по банков път.

По първия транш 215 стопани на територията на област Перник, подали заявления до 26 август и попадащи в обсега на 20-километровата санитарна зона на свинефермата в село Петърч, община Костинброд, получиха полагащата им се сума. Същата им бе отпусната за дезинфекция и обезпечаване на санитарно-хигиенните действия срещу АЧС.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ