Свържете се с нас

Таблоид

Земеделската професионална гимназия в Сандански първа в област Благоевград въведе дуалната система на обучение

Публикувано

на

Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев”, от две години работи по проект „ДОМИНО” финансиран по Тематичен фонд „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система”2015/2019г. по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Дуалното образование е система на професионалното образование-обучение чрез работа. Основни участници при нея са работодателите, професионалната гимназия и обучаемите. В училището се обучават една паралелка ученици от професия „Готвач”, специалност ”Производство на кулинарни изделия и напитки” професинално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” по този проект. Наши партньори по Домино са 1. Профстрой ООД, 2. Ел Са Ве ЕООД, 3. Вилиреал ЕООД, 4. София Атанасова-Вега ЕООД, 5. Пирин Шарлопов Хотелс ООД, 6. Прогрес А 82 ЕООД, 7. Хотел Медите ЕООД, 8. Боргруп 51 ЕООД, 9. ЕТ Катерина Кирилова 2005.

През тази година се провежда пилотно учебна практика във фирмите партньори, като предстои в края на учебната година учениците да бъдат окончателно разпределени по обекти и с тях да бъдат сключени трудови договори за 11 и 12 клас. Предстои също и съвместно с наставниците от фирмите да бъдат разработени и учебни програми за практиките които ще се провеждат при отделните работодатели.

В 9 и 10 клас всички получиха месечни стипендии в размер на 50 лева месечно, освен в случаите когато са направени над 5 неизвинени отсъствия за съответният месец. Освен това на всички бяха закупени с пари от програмата учебници и по два комплекта работно облекло. Закупено беше и оборудване/хладилник, хладилна витрина, бен мари, затопляща витрина, ел. резачка за зеленчуци и нови съдове за училищния ресторант, в който в края на обучението ще се проведе и Държавния квалификационен изпит-практика в присъствието на наставници, работодатели и изпитна комисия. В 11 и 12 клас учениците ще работят съответно по два дни в 11 клас и 3 дни в 12 клас при работодателите, за което ще получават заплата в размер не по-малко от две максимални месечни стипендии в 11 клас и не по-малко от три максимални месечни стипендии в 12 клас. Учениците ще работят по седем часа дневно когато не са навършили 18 години и по осем часа при навършено пълнолетие. В дните в които не работят те са в дневна форма на обучение и имат теоретични часове. В края на четиригодишното обучение те придобиват средно образование и професионална квалификация по изучаваната от тях професия. Важно е да се знае, че имат възможност да останат на работа при работодателя при когото са провеждали платените практики в 11 и 12 клас.

След като се уверихме в големият потенциал на дуалната форма на обучение, училището осъществи прием на ученици по професия „Лозаровинар”през 18/19 учебна година и заложи прием за 19/20 учебна година по професия „Изпълнител на термални процедури “които са извън проект „Домино”

По този начин ние като институция призвана да подготвя кадри за пазара на труда, отговаряме на нуждите на местния бизнес.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Реклама
loading...
Кликнете, за да коментирате

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Таблоид

В Гоце Делчев ще се извърши пръскане на зелените площи

Публикувано

на

Общинска администрация Гоце Делчев уведомява населението, че на 18.06.2019 г. /вторник/ след 20:00 ч. ще се извърши втора профилактична дезакаризация на зелените площи на територията на град Гоце Делчев.

В случай на неблагоприятни метеорологичните условия графикът ще се промени. Карантинният срок за достъп до третираните с препарата тревни площи и градинки е 24 часа. Във всеки обработен терен ще бъдат поставени указателни табели. Общинска администрация Гоце Делчев призовава хората да не допускат децата на детските площадки и да не влизат в тревните площи в определените за третиране срещу акари дни.

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

Сюлейман Бекиров с улов от 9.240 кг., на първо място в риболовно състезание /ВИДЕО/

Публикувано

на

Традиционното състезание, организирано от Ловно-рибарското сдружение „Сокол“ в град Гоце Делчев, във връзка с официалното откриване на активния риболивен сезон, стартира в неделя сутринта край въжения мост на река Места. Над 30 мераклии, членове на гоцделчевското дружество, се записаха за участие в състезанието за най-добър майстор в атрактивния спорт. Очаквано, състезатели, жители на хаджидимовското село Блатска и тази година се представиха забележително добре. След много емоционално състезание, ръководителят на ЛРС „Сокол“ в Гоце Делчев, Иван Горанов, обяви победителите в различните категории.

 

В категория „мъже“, на 1 място се класира Сюлейман Бекиров с улов 9.240 кг. получи награда рибарска пръчка. С  улов от 3.350 кг., на 2 място се класира Исмаил Сойка, а Сали Янузов със своите 2 кг и половина се класира на трето място в категорията. В категория „младежи“, със своят улов от 6.175 кг, заслужено се класира Юксел Онбаши. Георги Глухчев, с улов от 940 гр. зае второто място, а Юнал Дагъров с улов от 895 гр., отиде на трето място. В ктегория „деца“, на първо място се класира Неджми Сойка с улов от 3 кг. и 50 гр. който получи и предметна награда – рибарска пръчка. Невръстната Антония Георгиева със своят улов от 2.120 кг се класира на второ място и даде заявка за сериозен състезател в риболовния спорт в бъдеще, а непосредствено след нея с малка разлика, трети се класира Боян Павлов. Обявени бяха и други,  награди извън класацията. За най-малка уловена рибка, награда захранка, получи малкия Костадин Сораджиев. За най-млад риболовец, Мария Павлов бе поощрена с рибарска пръчка и шапка, осигурени от Илия Бабанов. Като най-добър риболовец извън състезанието край въжения мост на р. Места, Неджми Сойка получи рибарска макара от рибарят-ветеран, Васил Мингов.  За най-добър защитник на рибата в сдружението бе обявен Петър Воденов без нито една уловена риба за което получи пакет захранка. Най-възрастният състезател, Живко Димитрушве, бе възнаграден със живарник. Господата Грошаров и Хаджидиманов, учители в първо ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, за принос в популяризиране на риболовния спорт създавайки кръжок „млад риболовец“, получиха по една рибарска макара. Всички деца и младежи участвали в състезанието получиха по един комплект рибарски аксесоари.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ