Свържете се с нас

Таблоид

Земеделската професионална гимназия в Сандански първа в област Благоевград въведе дуалната система на обучение

Публикувано

на

Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев”, от две години работи по проект „ДОМИНО” финансиран по Тематичен фонд „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система”2015/2019г. по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Дуалното образование е система на професионалното образование-обучение чрез работа. Основни участници при нея са работодателите, професионалната гимназия и обучаемите. В училището се обучават една паралелка ученици от професия „Готвач”, специалност ”Производство на кулинарни изделия и напитки” професинално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” по този проект. Наши партньори по Домино са 1. Профстрой ООД, 2. Ел Са Ве ЕООД, 3. Вилиреал ЕООД, 4. София Атанасова-Вега ЕООД, 5. Пирин Шарлопов Хотелс ООД, 6. Прогрес А 82 ЕООД, 7. Хотел Медите ЕООД, 8. Боргруп 51 ЕООД, 9. ЕТ Катерина Кирилова 2005.

През тази година се провежда пилотно учебна практика във фирмите партньори, като предстои в края на учебната година учениците да бъдат окончателно разпределени по обекти и с тях да бъдат сключени трудови договори за 11 и 12 клас. Предстои също и съвместно с наставниците от фирмите да бъдат разработени и учебни програми за практиките които ще се провеждат при отделните работодатели.

В 9 и 10 клас всички получиха месечни стипендии в размер на 50 лева месечно, освен в случаите когато са направени над 5 неизвинени отсъствия за съответният месец. Освен това на всички бяха закупени с пари от програмата учебници и по два комплекта работно облекло. Закупено беше и оборудване/хладилник, хладилна витрина, бен мари, затопляща витрина, ел. резачка за зеленчуци и нови съдове за училищния ресторант, в който в края на обучението ще се проведе и Държавния квалификационен изпит-практика в присъствието на наставници, работодатели и изпитна комисия. В 11 и 12 клас учениците ще работят съответно по два дни в 11 клас и 3 дни в 12 клас при работодателите, за което ще получават заплата в размер не по-малко от две максимални месечни стипендии в 11 клас и не по-малко от три максимални месечни стипендии в 12 клас. Учениците ще работят по седем часа дневно когато не са навършили 18 години и по осем часа при навършено пълнолетие. В дните в които не работят те са в дневна форма на обучение и имат теоретични часове. В края на четиригодишното обучение те придобиват средно образование и професионална квалификация по изучаваната от тях професия. Важно е да се знае, че имат възможност да останат на работа при работодателя при когото са провеждали платените практики в 11 и 12 клас.

След като се уверихме в големият потенциал на дуалната форма на обучение, училището осъществи прием на ученици по професия „Лозаровинар”през 18/19 учебна година и заложи прием за 19/20 учебна година по професия „Изпълнител на термални процедури “които са извън проект „Домино”

По този начин ние като институция призвана да подготвя кадри за пазара на труда, отговаряме на нуждите на местния бизнес.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Новини

Този петък, само в Топ Преса! Байрактарски подарява цялото си имущество на бедни хора!!!

Публикувано

на

Благоевградският шеф на Топ Преса с поредна благотворителна  акция. Методи Байрактарски обяви, че подарява цялото си имущество на нуждаещи се хора. Наскоро той си купи къща с огромен двор. В личният си профил във Фейсбук публикува снимки на…

Целият материал четете в печатното издание на Топ Преса!

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Популярният рокаджия Ицо Петрофф разпусна с приятели в Гоце Делчев

Публикувано

на

Рок легендата и скандалноизвестният със своите разкрития за певци, политици и общественици Ицо Петрофф прекара уикенда в Гоце Делчев. Той дойде при свои приятели да разпусне, както и да обсъди бъдещите си творчески планове с местни музиканти. Рокерът, който със своето парче “Рок изкуство” по аранжимент на неврокопския музикант и композитор Николай Кръстилов пред 11 години стигна до полуфинала на българския конкурс за песен на „Евровизия“, отново е решил да заложи на неврокопски музиканти.

67-годишният Ицо Петрофф няма никакво намерение да спира рокаджийската си кариера и в главата му са вече две нови песни. Този път за аранжиментите си той се е спрял на известния бас китарист, композитор и аранжьор Стоян Джамбазов-Джемби.

Между творческите разговори за новите си песни с местните музиканти Ицо Петрофф посети минералните плажове на Огняново и демонстрира завидна форма за 67-годишен мъж.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ