Дара Попова от 9 „Б“ клас в НПГ „ Димитър Талев” –Г. Делчев е сред наградените в ХIII Национален ученически конкурс“Не се гаси туй, що не гасне”

Умението за ясно и точно формулиране на оригинална теза, за провеждане на изследователска дейност и излагане на научни факти, както и изразената лична позиция в реферата на Дара Попова й донесе трета награда в категорията 9-12 клас от участието й в  ХIII Национален ученически конкурс“Не се гаси туй, що не гасне“.

Преподавателят по руски език Марияна Малакова, която също е сред наградените учители, сподели радостта си от успеха на своята ученичка и коментира, че интересът на деветокласничката към темата е провокиран от желанието да се изследват и популяризират космически проекти с българско участие.

Дара споделя, че е горда от факта, че „ в наши дни българските учени работят по международни проекти в сферата на космическите изследвания и технологиите за NASA, COSPAR, IAF, DARA и др. в тясно сътрудничество с редица водещи световни институти и университети.

А ,относно връзките на българската и руската държава ученичката смята, че „ във време, когато осъществяването на един мащабен космически проект е свързано с огромно финансиране, помощта, която си оказват двете страни е от изключителна важност.

В този смисъл рационалният подход, съвременните политически връзки, вековните културни контакти са една добра основа за ползотворно научно сътрудничество”.

Тържественото връчване на наградите ще се състои на 16 юни в Руския културно-информационен център в София.

Националното състезание тази година е посветено на 140- годишнината откриването на Първото Народно събрание на България след Освобождението и е организирано от Национално Движение Русофили, с подкрепата на Международен обществен фонд „Российский фонд мира”, Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Съюз на българските журналисти, Синдикат на българските учители.

Целта на конкурса е чрез проучване на важни моменти от историята и съвремието на българския и руския народ, младите хора да се запознаят с миналото, настоящето и бъдещето на българо-руските отношения.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене