На 14 юни в петък ,официално откриват обновените две „Мира“ в Огняново по съвместният проект на общините Гърмен и Тасос

Този петък ,на 14-ти юни  официално ще бъдат открити двете  реновирани и обновени „Мира“ намиращи се на териториите на двете гърменски села , курортното село Огняново и село Марчево , научи Топ Преса .

Обновяването и реконструкцията на двата лечебни минерални басейна бяха осъществени  посредством голям проект между община Гърмен и гръцката община Тасос .

Проекта стартира на 12-ти септември 2018 година с цялостното му представяне . За официалното откриване се очакват и представители  от гръцката страна на съвместният проект който е с наименование „Инициатива за подобряване на капацитета и достъпа до туристически дестинации в трансграничен район“,“ Дестинации за всички „ по Програмата за трансгранично сътрудничество „INTERREG-V-A-Гърция –България“2014-2020. Той е по приоритетна ос2“Устойчиво и приспособим към климата трансграничен район с общ бюджет на стойност 686 419,51 евро. Водещ партньор по проекта е община Гърмен за която в проекта бе предвидено да усвои за двата обекта 286 419,51 евро, а останалата сума от общата стойност на проекта за другият партньор – община Тасос за построяване на модерен къмпинг. Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от националните фондове на страните, участващи в Програмата за трансгранично сътрудничество „INTERREG-V-A-Гърция –България“2014-2020.

Срокът за изпълнение на проекта от българска страна бе до 29.09.2019 г. но както при старта на проекта  изпълнителят му Венцислав Амзов заяви че и двата обекта ще бъдат завършени по рано от предвидения срок което е вече факт и само след броени дни ще бъдат официално открити и двете обновени „Мира“.

И на двата обекта са изградени рампи за достъп на инвалиди ,химически тоалетни ,паркинги и детска площадка . В изпълнение на проекта и неговите специфични цели е подобрен значително достъпа до туристическите атракции и съоръжения в общините Гърмен и Тасос ,включително и за хора с увреждания. И двете общини са амбицирани да приложат интензивна политика за “солидарен туризъм „в трансграничния район с подобряване на достъпа с хора с увреждания ,реклама, и популяризиране на туристическите обекти в двете  страни по проекта и не на последно място увеличение на туристическите потоци  в двете партньорски общини. Сред основните дейности на проекта  бе и остава подробното проучване на състоянието на природното и културно наследство ,както и формиране на мерки за бъдещото му развитие и съхранение на територията на община Гърмен .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене