Свържете се с нас

Новини

На 14 юни в петък ,официално откриват обновените две „Мира“ в Огняново по съвместният проект на общините Гърмен и Тасос

Публикувано

на

Този петък ,на 14-ти юни  официално ще бъдат открити двете  реновирани и обновени „Мира“ намиращи се на териториите на двете гърменски села , курортното село Огняново и село Марчево , научи Топ Преса .

Обновяването и реконструкцията на двата лечебни минерални басейна бяха осъществени  посредством голям проект между община Гърмен и гръцката община Тасос .

Проекта стартира на 12-ти септември 2018 година с цялостното му представяне . За официалното откриване се очакват и представители  от гръцката страна на съвместният проект който е с наименование „Инициатива за подобряване на капацитета и достъпа до туристически дестинации в трансграничен район“,“ Дестинации за всички „ по Програмата за трансгранично сътрудничество „INTERREG-V-A-Гърция –България“2014-2020. Той е по приоритетна ос2“Устойчиво и приспособим към климата трансграничен район с общ бюджет на стойност 686 419,51 евро. Водещ партньор по проекта е община Гърмен за която в проекта бе предвидено да усвои за двата обекта 286 419,51 евро, а останалата сума от общата стойност на проекта за другият партньор – община Тасос за построяване на модерен къмпинг. Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от националните фондове на страните, участващи в Програмата за трансгранично сътрудничество „INTERREG-V-A-Гърция –България“2014-2020.

Срокът за изпълнение на проекта от българска страна бе до 29.09.2019 г. но както при старта на проекта  изпълнителят му Венцислав Амзов заяви че и двата обекта ще бъдат завършени по рано от предвидения срок което е вече факт и само след броени дни ще бъдат официално открити и двете обновени „Мира“.

И на двата обекта са изградени рампи за достъп на инвалиди ,химически тоалетни ,паркинги и детска площадка . В изпълнение на проекта и неговите специфични цели е подобрен значително достъпа до туристическите атракции и съоръжения в общините Гърмен и Тасос ,включително и за хора с увреждания. И двете общини са амбицирани да приложат интензивна политика за “солидарен туризъм „в трансграничния район с подобряване на достъпа с хора с увреждания ,реклама, и популяризиране на туристическите обекти в двете  страни по проекта и не на последно място увеличение на туристическите потоци  в двете партньорски общини. Сред основните дейности на проекта  бе и остава подробното проучване на състоянието на природното и културно наследство ,както и формиране на мерки за бъдещото му развитие и съхранение на територията на община Гърмен .

коментара

Интервюта

Очаквайте!!! Този петък в Топ Преса!

Публикувано

на

Този петък, говори  заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград Христина Шопова!

ВНИМАНИЕ РОДИТЕЛИ !!!

Знаете ли какво консумират децата ви?

Джумайки с МЪРША само за 1,10 лв. ?!?!

ОЧАКВАЙТЕ !!!

21 юни 2019 г.

САМО В ТОП ПРЕСА…

коментара

Продължете с четенето

Новини

Кметският наместник на благоевградското село Габрово Добрин Хамбарджийски възобнови събор след 58-годишно прекъсване

Публикувано

на

Кметският наместник на благоевградското село Габрово Добрин Хамбарджийски възобнови събор след 58-годишно прекъсване.

Над 400 човека се събраха на празника Свети дух край възстановената от XIII – XIV век черква „Св. Георги“.

„След като подкрепих Борислав Ханджийски, който е инициатор за възстановяването на храма „Св. Георги“ , започнахме да се интересуваме още повече за историята на селото. Именно в района, където се намира черквата е било село Габрово с осем хиляди жители. И когато турците подпалили селото изгоряла и черквата. Тогава по голямата част от хората са напуснали пределите на селото. Малко останалите жители не успели да поддържат събора на Свети дух, като за последно той се провел преди 58 години. Идвали и гости от съседните села Падеш, Лешко, Дебочица, както и приятели и роднини от днешна Северна Македония. И така днес можем да кажем, че даваме курбан за едно ново начало, възобновяваме събора и ще направим село Габрово едно по-добро място за живеене, както и най-посещаваната туристическа дестинация в община Благоевград с храм на близо 400 години,“ коментира кметският наместник Добрин Хамбарджийски.

Отец Валентин освети вкусния курбан приготвен от известния майстор-готвач Паисий Треновски. Организаторите бяха подсигурили вкусен курбан, супа и боб яхния. Тържествената част започна с поздравителни адреси.

Кметският наместник Добрин Хамбарджийски връчи плакети и грамоти с признателност за принос към селото на бившите кметове Герасим Богдански, Максим Треновски, Георги Бежански, кмет на село Падеш, Борислав Ханджийски, както и за кмета на село Панчарево, Република Северна Македония – Спиро Траяновски.

Въпреки дъжда в следобедните часове, габровци продължиха да вдигат наздравици и се заканиха за следващия събор да построят навес.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ