Младите „Бански старчета“ продължават двугласната песенна традиция от своя роден край

Разположен в полите на Пирин планина, град Банско по неповторим начин съчетава минало и съвременност. Красивият възрожденски център е изпъстрен с множество исторически сгради, музеи и механи във фолклорен стил. Там често ще чуете музика на живо, изпълнена от първокласни народни музиканти. Същите, които може да срещнете във фестивални и концертни програми у нас и в чужбина.

Първата мъжка група, която направи известна двугласната песен от Банско, може би все още е ненадмината в своя успех. Неин солист беше Иван Мацурев. През последните десетилетия се появиха още няколко подобни формации. Сред тях е „Бански старчета“, основана от Атанас Янчовичин преди около три десетилетия. Негова е идеята и за Младежката фолклорна група – гр. Банско, която ръководи от създаването й.

През последните години Младежката фолклорна група от Банско взе участие в множество национални фестивали и събори – надпявания. През 2015 г. се завърна със златен плакет от юбилейния събор в Копривщица. Не са малко и поканите за концертни изяви в програмите на ансамбъл „Пирин“, ансамбъл „Българе“, „Конушенската група“ и др. Наскоро някой от водещите на поредния концерт ги нарекъл „Младите „Бански старчета“. „Това име ни хареса, защото е шеговито, но и вярно – децата често са на една сцена с по-възрастните от „Банските старчета“ – казва Атанас Янчовичин и продължава: Групата съществува от близо шест години. Първо я основахме в Центъра за работа с деца в града. В началото участниците бяха около 40. След това закриха центъра, аз бях в чужбина и за кратко формацията се разпадна. Когато се завърнах в Банско, се събрахме отново. Не беше много лесно в началото. Повечето от тях слушаха и харесваха друга музика. Постепенно децата изградиха вкус към народната песен. Разбира се, като всички млади хора имат разностранни интереси, но автентичният фолклор им е най-много на сърце. Радвам се, че децата, с които работя са интелигентни и имат стремеж да се развиват. Едно от момчетата току-що завърши английска филология, три от децата в момента учат в математическа гимназия, имаме студенти в Софийския университет, в Спортната академия, едно от момичетата учи в НАТФИЗ… Много са талантливи.

В състава на „Младите „Бански старчета“ са включени и няколко момичета. Това също е част от богатата местна традицияСтарая се да предавам песните така, както го правеше моят учител Иван Мацурев – обяснява г-н Янчовичин.

Той ме забеляза на един събор „Пирин пее“. Бил съм в III или IVклас. Сестрите Здравка и Пиринка Христови (които и до днес са известен дует) също участваха. Още тогава ми даде ценни съвети. Няколко години по-късно Иван Мацурев ни предложи да направим младежка група към читалището, а после станах част от неговата мъжка формация. Дори когато направих „Банските старчета“, продължавах да пея с тях. Всички трябва да сме му благодарни за това, че именно той качи банската песен на голямата сцена. Известно е, че никак не е лесно да подготвиш една автентична песен за сцената, без тя да загуби своята оригиналност. Беше скромен и много обаятелен човек. Той ми казваше основната мелодия и ме оставяше сам да интерпретирам песента. Ето това искам да предам на моите деца в групата – да влагат от себе си в песента. По професия аз съм дърворезбар. Когато работя с дървото, постоянно ми звучат нашите песни. А когато пея, изцяло потъвам в музиката и текста, тогава няма нищо друго. Много обичам банската песен. За мен тя е най-хубавата песен на света.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене