Свържете се с нас

Светско

Първият от поредицата концерти на участниците в Деветата камерна музикална академия – Кюстендил, 2019 се провежда днес

Публикувано

на

Днес, 10. юни 2019 г. от 18:00 ч. в Голямата зала на централното кюстендилско читалище „Братство 1869“ ще се състои първият от поредицата концерти на участниците в Деветата камерна музикална академия – Кюстендил, 2019. Ще прозвучат изпълнения на студенти от Илинойски Уеслиън университет – САЩ, както и на ученици и студенти от гр. Кюстендил и гр. София. В концертната програма са предвидени произведения от български и славянски композитори.

Деветото издание на Международната камерна музикална академия се провежда от 7 до 27 юни 2019 г. Организатори на проявата са читалище „Братство 1869”, Илинойски Уеслиън университет – САЩ и читалище „Пробуда 1961”. Изпълнителен директор е Иван Андонов, Художествен директор – Нина Гордън.

коментара

Светско

ИНТЕРАКТИВНИТЕ УРОЦИ ПО ЕРАЗЪМ + В СУ САТОВЧА ПРОДЪЛЖАВАТ , СТАРШИ УЧИТЕЛ БИЛЯНА ХАДЖИЕВА И ШЕСТОКЛАСНИЦИ СЕ ВКЛЮЧИХА С УРОК „ДА ПОСРЕЩНЕМ ГОСТИ ОТ АЗИЯ“

Публикувано

на

класна стая чрез творчество и педагогически иновации“, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1, Училищно образование на СУ „Св.св.Кирил и Методий село Сатовча, старши учителят по география и икономика Биляна Хаджиева , проведе интерактивен урок с учениците от шести клас  на тема: „Да посрещаме гости от Азия“.

Основните цели на урока бяха :

Формиране и развитие на основите на географската култура на учениците;

Формиране на географски компетенции и модели на поведение в географското пространство;

Затвърдяване на нравствено-естетически ценности, свързани с народите от континента Азия.

 

Изкрючително интересния за учениците урок започна с кратка презентация за континента Азия.

Учителката  Биляна Хаджиева раздели класа на пет екипа, които представиха населението на Япония, Индия, Китай, Саудитска Арабия и Русия чрез ролева игра.

Останалите ученици бяха домакини и задаваха въпроси към всеки екип за страната, която представя.

Те си  избраха капитани и говорители на екипите и определиха последователността, в която представяха страните.

В предварителната си подготовка за урока, групите бяха подготвили: поздрав на езика на страната, подарък за домакините, начин на представяне, национални костюми за съответната страна, традиционна храна и традиционна музика.

Екипите започнаха ролевата игра с поздрав за съответната страна. Говорителите и капитаните характеризираха страната си по географската карта.

Гостите от Индия бяха облечени с традиционни индийски облекла – сари, демонстрираха част от бижутата на индийската жена и мехнди – изкуството за рисуване с къна.

Гостите от Япония разказаха за пиенето на чай, изработване на фигури от хартия, подреждане на цветя – икебана и др.

Екипът предтавящ гостите  от Китай пък разказаха за китайската Нова година, която е най-дългият и най-важният празник, защото китайците използват лунен календар ,а гостите от Русия разказаха за произхода на името Русия, самовара, матрьошките, големите кожени шапки, Чебурашка – известен герой от детската литература и анимация.

Появата на Арабският принц в края на урока бе голямата изненада.На свой ред той  разказа за номадските племена – бедуините, които днес работят в нефтената промишленост, за дресирането на соколи за лов на диви животни и птици.

Домакините отрупаха с въпроси  „гостите“ им  по време на представянето и оцениха работата, която включва компетентност, модели на поведение, атрактивност и активност.

По този интересен и забавен начин, шестокласниците  с желание и старание проучваха и изучаваха народите от азиатския континент. Те показаха не само отлични знания по география и икономика, но и артистични умения, с които впечатлиха домакините.

Като координатор на Проекта Райка Славчева изказа  благодарности на г-жа Биляна Хаджиева и талантливите ученици от шести клас.

Информацията е предоставена от г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език и Координатор на Проекта.

коментара

Продължете с четенето

Светско

Николай Урумов с нова песен и коледен концерт в Гоце Делчев

Публикувано

на

Николай Урумов с премиера на новата си песен „No more maybe love”. На 7 ноември в 18.30 часа в Любими песни за любими хора с Наско ще гостува Николай Урумов. Музиката и текста на песента са на Николай Урумов, аранжиментът е на Калоян Колев.

Ники Урумов ще разкаже в студиото на БГ Радио и за предстоящия му коледен концерт на 26.12.2019 г. в родния му град Гоце Делчев.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ