Когато любовта е истинска и силна, тя не признава разстояния…

Когато любовта е истинска и силна, тя не признава разстояния, лесно преминава морета и океани, за да даде плод също толкова силен и красив. За много от нас това може да е клише, но историята на Етиен Лебел от Монреал, Канада го потвърждава с пълна сила. Любов но не каква да е, а любов към българския фолклор и така любопитните за всички музиканти неравноделни балкански ритми, завладява младия канадец през 2014, когато посещава България за първи път. Тази любов бележи професионалния му път. След завръщането си в Канада той основава група от музиканти, за която избира колоритното име „Куци мерки“.

Снощи, в новия парк на Кюстендил, пред читалище „Братство“ те направиха първия си концерт в България. Заедно с тромбониста Етиен Лебел, на сцената бяха и  Матю Ланглоа, саксофон и Джеф Мозли, китара. Тяхното силно притеснение от факта, че барабаниста им не може да дойде в България бе компенсирано с участието на Светлин Облачки от Кюстендил, който се присъедини и подкрепи музикантите с изпълненията си на тъпан. Тези изключителни джаз изпълнители, прелетели над океана, за да дойдат в Кюстендил, представиха предмногобройната публика пищна програма, която назована по имена, звучеше повече от българска: Ширто, Дайчово, Бучимиш, Бачковско хоро, Малешевско хоро, Граовско и Кюстендилска ръченица!

И нямаше как това интересно звучене на българския фолклор да не бъде съпроводено и с танцуване на тези традиционни български хора. С много настроение, професионализъм и колорит, Танцова формация „Партньори“ изпълни пространството в парка и зарази малки и големи да се включат и да бъдат част от тази прекрасна симбиоза, въпреки че музиката на „Куци Мерки“ произвежда хармония с плашеща интензивност и звучи различно от всичко, което някога сте срещали.

Музикантите продължават своето турне в България, като им предстоят срещи с Тракия и Странджа планина. Сигурни сме, че при следващото си гостуване в Кюстендил, ще ни изненадат с още много музикални импровизации!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене