Протестиращи в София поискаха ново дело за петимата осъдени полицаи

Над 150 души призоваха днес в София за възобновяване на делото срещу петимата осъдени полицаи от Благоевград и за тяхното освобождаване. Поредният протест в защита на петимата служители на реда се проведе между храма „Света Неделя” и храма на правото – Съдебната палата. Роднини, близки, колеги на полицаите, хора от различни населени места, деца и възрастни, се събраха, за да кажат на висок глас: Българските полицаи не са убийци!

Много от тях бяха облечени с тениски с този надпис, други развяха българското национално знаме. Камбанният звън от църквата пък се смеси с патриотичните песни преди началото на протеста. „Ние сме тук, за да бием камбаната, че с присъди от по 7 години са в Бобовдолския затвор невинни полицаи – Янко Граховски, Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски и Георги Калинков. Надяваме се, че на 14 юни съдебният състав на ВКС ще вземе правилното и разумно решение по искане на осъдените и техните защитници за възобновяване на наказателното производство, като уважи това искане. Само така магистратите могат да поправят една огромна грешка”, заявиха близки на петимата осъдени полицаи.

Те получиха подкрепа и от синдикатите на МВР, от запасните сержанти и офицери, от десетки граждански организации на днешния протест.

„Ние сме наясно, че колегите ни са невинни. Вярваме, че това се знае и от нашите сънародници. Няма как петима полицаи, избрани на случаен принцип, са действали така, че да отнемат човешки живот. Искане за възобновяване на това дело направи и главният прокурор Сотир Цацаров. Ние продължаваме да вярваме в българското правосъдие. Ако можех само да предположа, че петимата колеги вместо да да арестуват лицето са действали, за да го убият, веднага щях да напусна България”, каза в словото си Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР.

Протестиращите бяха категорични, че ако ВКС не вземе решение за възобновяване на делото, протестите ще продължат. „Ще стигнем до международните съдебни институции, но няма да останим нещата така. Няма да се примирим с несправедливите присъди, които оставиха български деца да растат без бащите си”, увериха от Инициативния комитет.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене