Свържете се с нас

Таблоид

Ще възобновят ли делото за смъртта на Чората?

Публикувано

на

Петимата полицаи, осъде­ни на по 7 г. затвор за смър­тта на благоевградчанина Ангел Димитров-Чората, ще настояват за възобновяване на делото.

Това е извънреден спо­соб за проверка на влезли в сила присъди, решения и определения. Целта на това производство е да не остане неправилен съдебен акт. Въ­преки че след окончателно решение на съда наказател­ното производство се смята за при­ключи­ло, то може да бъде отново раз­гледа­но по реда на из­вън­редно про­извод­ство при специ­ално опре­делени осно­вания за това.

Ис­кането до съда може да бъде направено от прокуратурата, а при решение на магистра­тите за възобновяване де­лото става отново висящо, отменя се влязлата в сила присъда и се постановява ново разглеждане. Това на­прави преди 4 г. главният прокурор Сотир Цацаров след решение на Европей­ския съд по правата на чо­века.

ПРЕЗ 2011 Г. ПОЛИЦАИТЕ БЯХА ОПРАВДАНИ ОТ ВКС

окончателно, но роднините на Чората заведоха дело в Страсбург. ЕСПЧ осъди Бъл­гария да плати обезщетение от 50 хил. евро на близките, а искането на главният про­курор за възобновяване на делото бе прието от ВКС и се стигна до сегашното осъди­телно решение.

На този извънреден спо­соб ще разчитат сега пък осъдените Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Ге­ор­ги Калинков и Янко Граховски.

Миналия петък в късния следобед тричленен състав на ВКС излезе с окончател­но решение от над 60 стр. по продължилото 14 години дело срещу петимата поли­цаи.

Върховните съдии прием­ат, че нанасянето на удари на Ангел Димитров от пети­мата преди поставянето на белезници, продължаване на нанасянето на удари след

 

поставянето им, поставяне­то по корем с белезници на ръцете на гърба, натискане на тялото му и паралелно нанасяне на удари са дейст­вия на всички подсъдими, довели до възпрепятстване на възможността му да се движи и да диша нормално. „Контактът на подсъдимите с пострадалия не е преуста­новен при задържането му, като въпреки виковете му, че се задушава, не са пре­установили насилието, а са продължили с ударите дори и когато е спрял да вика.

Съвместно са нанасяли удари по тялото и главата, докато снагата му е била притискана, така че той се е задушил и е починал. Смър­тта се явява следствие на едновременната съвместна дейност на петимата под­съдими“, пишат съдиите от ВКС.

Приемат, че нанесените удари са причинили леки травматични увреждания, но това не дава основание да се приеме, че са проявили „извънмерна ярост, садизъм и жестокост“, пишат магист­ратите. Няма и данни, че те са „агресивни, садистични и безмилостни личности“, за­това и са оправдани да са извършили

УБИЙСТВОТО С ОСОБЕНА ЖЕС­ТОКОСТ

Решават, че срокът на на­казателното производство е над 13-годишен и е неразу­мен. Забавянето се дължало изцяло на компетентните ор­гани, без подсъдимите да са допринесли за протакането.

Часове след присъдата от дома си бе изведен и задър­жан Борис Механджийски. В събота по обяд доброволно се предаде Мирослав Писов, а във вторник бяха задър­жани Иво Иванов и Георги Калинков. Янко Граховски от години живее в Германия и се очаква до дни и той да бъде задържан.

„Всеки трябва да носи от­говорност за действията си, това е целта на присъдите. Всички сме удовлетворени, че все пак достигнахме дотук. 14 г. водихме неистова борба, за да се разбере истината.

Цялата държавна машина бе срещу нас. Дали убийство­то е по непредпазливост, или умишлено, ще тежи на съвестта на други“, коменти­ра лелята на Чората Весела Георгиева. Тя е категорична, че до осъдителните присъди се е стигнало след намеса­та на ЕСПЧ. „Едва след като европейското правосъдие се намеси, някои хора са замис­лиха върху фактите.

Трябва ли обаче всичко да правим под влиянието на Страсбург, оттам да посочат проблемите в българското правосъдие?

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Новини

Този петък, само в Топ Преса! Байрактарски подарява цялото си имущество на бедни хора!!!

Публикувано

на

Благоевградският шеф на Топ Преса с поредна благотворителна  акция. Методи Байрактарски обяви, че подарява цялото си имущество на нуждаещи се хора. Наскоро той си купи къща с огромен двор. В личният си профил във Фейсбук публикува снимки на…

Целият материал четете в печатното издание на Топ Преса!

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Популярният рокаджия Ицо Петрофф разпусна с приятели в Гоце Делчев

Публикувано

на

Рок легендата и скандалноизвестният със своите разкрития за певци, политици и общественици Ицо Петрофф прекара уикенда в Гоце Делчев. Той дойде при свои приятели да разпусне, както и да обсъди бъдещите си творчески планове с местни музиканти. Рокерът, който със своето парче “Рок изкуство” по аранжимент на неврокопския музикант и композитор Николай Кръстилов пред 11 години стигна до полуфинала на българския конкурс за песен на „Евровизия“, отново е решил да заложи на неврокопски музиканти.

67-годишният Ицо Петрофф няма никакво намерение да спира рокаджийската си кариера и в главата му са вече две нови песни. Този път за аранжиментите си той се е спрял на известния бас китарист, композитор и аранжьор Стоян Джамбазов-Джемби.

Между творческите разговори за новите си песни с местните музиканти Ицо Петрофф посети минералните плажове на Огняново и демонстрира завидна форма за 67-годишен мъж.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ