Свържете се с нас

Таблоид

Ще възобновят ли делото за смъртта на Чората?

Публикувано

на

Петимата полицаи, осъде­ни на по 7 г. затвор за смър­тта на благоевградчанина Ангел Димитров-Чората, ще настояват за възобновяване на делото.

Това е извънреден спо­соб за проверка на влезли в сила присъди, решения и определения. Целта на това производство е да не остане неправилен съдебен акт. Въ­преки че след окончателно решение на съда наказател­ното производство се смята за при­ключи­ло, то може да бъде отново раз­гледа­но по реда на из­вън­редно про­извод­ство при специ­ално опре­делени осно­вания за това.

Ис­кането до съда може да бъде направено от прокуратурата, а при решение на магистра­тите за възобновяване де­лото става отново висящо, отменя се влязлата в сила присъда и се постановява ново разглеждане. Това на­прави преди 4 г. главният прокурор Сотир Цацаров след решение на Европей­ския съд по правата на чо­века.

ПРЕЗ 2011 Г. ПОЛИЦАИТЕ БЯХА ОПРАВДАНИ ОТ ВКС

окончателно, но роднините на Чората заведоха дело в Страсбург. ЕСПЧ осъди Бъл­гария да плати обезщетение от 50 хил. евро на близките, а искането на главният про­курор за възобновяване на делото бе прието от ВКС и се стигна до сегашното осъди­телно решение.

На този извънреден спо­соб ще разчитат сега пък осъдените Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Ге­ор­ги Калинков и Янко Граховски.

Миналия петък в късния следобед тричленен състав на ВКС излезе с окончател­но решение от над 60 стр. по продължилото 14 години дело срещу петимата поли­цаи.

Върховните съдии прием­ат, че нанасянето на удари на Ангел Димитров от пети­мата преди поставянето на белезници, продължаване на нанасянето на удари след

 

поставянето им, поставяне­то по корем с белезници на ръцете на гърба, натискане на тялото му и паралелно нанасяне на удари са дейст­вия на всички подсъдими, довели до възпрепятстване на възможността му да се движи и да диша нормално. „Контактът на подсъдимите с пострадалия не е преуста­новен при задържането му, като въпреки виковете му, че се задушава, не са пре­установили насилието, а са продължили с ударите дори и когато е спрял да вика.

Съвместно са нанасяли удари по тялото и главата, докато снагата му е била притискана, така че той се е задушил и е починал. Смър­тта се явява следствие на едновременната съвместна дейност на петимата под­съдими“, пишат съдиите от ВКС.

Приемат, че нанесените удари са причинили леки травматични увреждания, но това не дава основание да се приеме, че са проявили „извънмерна ярост, садизъм и жестокост“, пишат магист­ратите. Няма и данни, че те са „агресивни, садистични и безмилостни личности“, за­това и са оправдани да са извършили

УБИЙСТВОТО С ОСОБЕНА ЖЕС­ТОКОСТ

Решават, че срокът на на­казателното производство е над 13-годишен и е неразу­мен. Забавянето се дължало изцяло на компетентните ор­гани, без подсъдимите да са допринесли за протакането.

Часове след присъдата от дома си бе изведен и задър­жан Борис Механджийски. В събота по обяд доброволно се предаде Мирослав Писов, а във вторник бяха задър­жани Иво Иванов и Георги Калинков. Янко Граховски от години живее в Германия и се очаква до дни и той да бъде задържан.

„Всеки трябва да носи от­говорност за действията си, това е целта на присъдите. Всички сме удовлетворени, че все пак достигнахме дотук. 14 г. водихме неистова борба, за да се разбере истината.

Цялата държавна машина бе срещу нас. Дали убийство­то е по непредпазливост, или умишлено, ще тежи на съвестта на други“, коменти­ра лелята на Чората Весела Георгиева. Тя е категорична, че до осъдителните присъди се е стигнало след намеса­та на ЕСПЧ. „Едва след като европейското правосъдие се намеси, някои хора са замис­лиха върху фактите.

Трябва ли обаче всичко да правим под влиянието на Страсбург, оттам да посочат проблемите в българското правосъдие?

Вестник “ Топ Преса “

коментара

ВИДЕО

Сюлейман Бекиров с улов от 9.240 кг., на първо място в риболовно състезание /ВИДЕО/

Публикувано

на

Традиционното състезание, организирано от Ловно-рибарското сдружение „Сокол“ в град Гоце Делчев, във връзка с официалното откриване на активния риболивен сезон, стартира в неделя сутринта край въжения мост на река Места. Над 30 мераклии, членове на гоцделчевското дружество, се записаха за участие в състезанието за най-добър майстор в атрактивния спорт. Очаквано, състезатели, жители на хаджидимовското село Блатска и тази година се представиха забележително добре. След много емоционално състезание, ръководителят на ЛРС „Сокол“ в Гоце Делчев, Иван Горанов, обяви победителите в различните категории.

 

В категория „мъже“, на 1 място се класира Сюлейман Бекиров с улов 9.240 кг. получи награда рибарска пръчка. С  улов от 3.350 кг., на 2 място се класира Исмаил Сойка, а Сали Янузов със своите 2 кг и половина се класира на трето място в категорията. В категория „младежи“, със своят улов от 6.175 кг, заслужено се класира Юксел Онбаши. Георги Глухчев, с улов от 940 гр. зае второто място, а Юнал Дагъров с улов от 895 гр., отиде на трето място. В ктегория „деца“, на първо място се класира Неджми Сойка с улов от 3 кг. и 50 гр. който получи и предметна награда – рибарска пръчка. Невръстната Антония Георгиева със своят улов от 2.120 кг се класира на второ място и даде заявка за сериозен състезател в риболовния спорт в бъдеще, а непосредствено след нея с малка разлика, трети се класира Боян Павлов. Обявени бяха и други,  награди извън класацията. За най-малка уловена рибка, награда захранка, получи малкия Костадин Сораджиев. За най-млад риболовец, Мария Павлов бе поощрена с рибарска пръчка и шапка, осигурени от Илия Бабанов. Като най-добър риболовец извън състезанието край въжения мост на р. Места, Неджми Сойка получи рибарска макара от рибарят-ветеран, Васил Мингов.  За най-добър защитник на рибата в сдружението бе обявен Петър Воденов без нито една уловена риба за което получи пакет захранка. Най-възрастният състезател, Живко Димитрушве, бе възнаграден със живарник. Господата Грошаров и Хаджидиманов, учители в първо ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, за принос в популяризиране на риболовния спорт създавайки кръжок „млад риболовец“, получиха по една рибарска макара. Всички деца и младежи участвали в състезанието получиха по един комплект рибарски аксесоари.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Понижение на градусите, бури и градушки в следващите дни

Публикувано

на

До обяд слънцето ще преобладава в почти цялата страна. В ранния следобед обаче очакваме валежи, гръмотевични бури и градушки, които ще обхванат западните и централните райони на страната. Температурите ще са високи – между 29 и 34 градуса. Вятърът в късния следобед ще се усили в източната половина на страната, където поривите му ще гонят 30-40 километра в час, предаде NOVA.

В планините – валежи и гръмотевици след обяд. В масивите на Югозападна България количествата дъжд ще са по-значителни. Вятърът ще е на моменти силен – със скорости до 50-60 километра в час. Около Черноморието ще е слънчево и почти сухо. Температурите през деня – до 27-29 градуса. Превалявания след обяд само на изолирани места, с по-голяма вероятност по южната част на крайбрежието.

Вторник и сряда от североизток ще нахлуе по-студен въздух. С него очакваме времето да се задържи неустойчиво с краткотрайни летни бури в следобедните часове. От четвъртък почти до края на седмицата ще е слънчево, горещо и сухо с температури около и над 34-35 градуса. По-топло ще е в Централна и Източна България.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ