Свържете се с нас

Таблоид

Емил Чолаков може пак да се появи на екран, зрители тъгуват: „На кого ни оставяш!“

Публикувано

на

Емил Чолаков – едно от най-оби­чаните лица от малкия екран, реши да си тръгне от телевизията и да се посвети на професия, от която отдавна се интересува. Зрителите вече страдат от липсата му, като във фейсбук се появиха фрази като “Съсипахте я тая държава, на кого ни оставяш, Емо!”.

Чолаков напуска Би Ти Ви, за да стане метеоролог в държавното предприятие “Ръководство на въз­душното движение” (РВД). Но е

МНОГО ВЕРОЯТНО ПАК ДА СЕ ПОЯВИ НА ЕКРАНА

Като всеки новопостъпил в РВД и той трябва да премине необходи­мото обучение. Когато стане пълно­правна част от екипа там, все пак може и 1-2 пъти седмично да съоб­щава прогнозата за времето по Би Ти Ви, казват негови близки.

Самият Емо засега не иска да обяснява излишни подробности за промяната в кариерата си. За нея се разбра във вторник вечерта, ко­гато водещите на централната еми­сия “Новини” на Би Ти Ви Виктория Петрова и Юксел Кадриев съобщи­ха: След повече от 13 г. в Би Ти Ви нашият колега Емил Чолаков каза довиждане на зрителите. Той се на­сочва към сфера извън медиите, но близка до знанията и уменията му, свързани с метеорологията.

“Винаги съм обичал работата си в Би Ти Ви, защото през всичките години работих това, за което съм учил, което ми доставя удоволст­вие и ми дава голяма свобода. Имах шанса да представям време­то така, както исках да го чуя сами­ят аз – възможно най-приятелски и позитивно. Но дойде моментът да навляза в друга сфера, да овла­дея още една професия, към която отдавна имам интерес, и да бъда полезен по друг начин”, беше един­ственият коментар на усмихнатия синоптик за промяната в живота му.

Той попада в телевизията в на­чалото на 2006 г. съвсем случайно – покрай фирмата на синоптика Пе­тър Янков, която прави прогнозата за времето, преди Би Ти Ви да склю­чи договор с НИМХ към БАН.

Близо две години Чолаков е чо­векът зад кадър – той прещраква копчето, с което се местят картини­те на картата на екрана. С течение на времето от телевизията решават да го пробват дали ще се справи и пред камера.

Първата емисия, на която е во­дещ, му е като сън. Постепенно все повече свиква, като винаги се под­готвя добре за всяко излизане на екран. Първо обработва научната сводка за времето – той трябва да я анализира, а след това да я преведе на разбираем за всекиго език.

Предварител­но си пише и какво ще каже, като се старае винаги да е ус­михнат, за да създаде добро настроение у хората, които го гледат.

Сам казва, че винаги напомня на хората да се усмихнат. “Иска ми се дори кога­то прогнозата е за мъгла, виели­ца, дъжд и студ, всеки да си каже: Какво пък толкова – време! И не е ли така?!”, обяснява той. Не след дълго всички започ­ват да го нари­чат усмихнатия синоптик и

ДА СЛЕДЯТ ЗАБАВНИТЕ МУ ЛАФОВЕ,

а в последните години той става и ръководител на екипа “Прогноза за времето” на Би Ти Ви.

Чолаков от дете се интересува от синоптичната прогноза. Като малък често се залепвал за черно-белия телевизионен екран, когато там се появили легендите Минчо Празни­ков и Любка Кумчева и ги слушал с огромен интерес. В училище в родния му Гоце Делчев любимият му предмет е физиката и изкарва само шестици. Така че за никого не е учудващо, когато записва да следва “Метеорология и геофизика” в Софийския университет.

След дипломирането си се връ­ща в Гоце Делчев и става учител по физика в ПМГ “Яне Сандански”. Там бързо се превръща в любимец на гимназистите – все пак не е толкова голяма възрастовата разлика меж­ду тях, а и с Емо тийнейджърите мо­гат да си споделят много неща и го чувстват близък. Сам казва, че не оставя учениците да си правят как­вото искат, но въпреки това всички го обичат.

Периодът, в който преподава, е един от най-хубавите в живота му. Но като всеки млад човек иска да се развива. Напуска гимназията, но и след това

УЧЕНИЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГО КА­НЯТ НА АБИТУРИЕНТСКИТЕ СИ БАЛОВЕ,

да му звънят и да се виждат.

Чолаков освобождава учител­ското място и прави рязка промяна – мести се в столицата, за да прави аспирантура в Софийския универ­ситет. Изследва разпространение­то на замърсители в атмосферата – и интересна, и много актуална тема. Но след като влиза в Би Ти Ви, оста­вя за дълго докторантурата.

Отдавна не се е занимавал и със старото си хоби – гоблените. Увлича се по бродирането, докато работи в шивашка фирма, за да си помага с доходите. “Това е като да редиш пъ­зел. На хората им се струва странно, защото цялата работа около иглите и конците не звучи много мъжки, но се получават много красиви неща и за известно време това се превър­на в мое хоби”, разказа преди време пред “168 часа” Емил Чолаков.

Той успява да избродира цели три гоблена. Първия – на икона, по­дарява на църква в Гоце Делчев. Вторият е с Богородица и стои в дома му. А третият е най-голям и му отнема почти година, за да го ушие.

Ако за някои това звучи доста женско занимание, то те трябва да знаят, че

ЕМО Е ПОЧИТАТЕЛ НА ЕКСТРЕМНИТЕ СПОРТОВЕ

като скачането с парапланер, както и на тежката музика.

“Бяхме метълите в Гоце Делчев – в малък град от 20 хил. души, вед­нага след като започна преходът… Някои още не бяха чували, че има и такава музика, а ние се размотава­хме с дълги коси по улиците. Слуша­хме “Металика” и куфеехме. Бяхме на ръба, а другите се чудеха дали тази музика не е забранена”, раз­казва в свое интервю Чолаков. Но никога не е имал проблеми с роди­телите си, които винаги прекрасно са разбирали него и сестра му.

Най-любимото време на Емо е това с близките му хора. Той сре­ща голямата любов в лицето на по-младата с 5 г. от него Кръстоми­ра. Всичко става след една диско­тека. По нейни думи той е човекът, който започва свалката. По негови е точно обратното.

Двамата минават и през добро, и през лошо, като

ОСТАВАТ ЗАЕДНО БЕЗ НУЖДАТА ДА СКЛЮЧВАТ БРАК

Никога не са усещали подписа в ритуалната зала като нещо толкова важно.

Емил и Кръстомира имат две мо­мичета. Голямата е Ема и е родена през 2006 г. Детето не е кръстено на баща си, а на светеца, който църк­вата почита в деня на раждането му – на 18 юли се чества св. Емилиан Доростолски. През март 2016 г. се появява и второто детенце на Емо и Краси – Дара. Но покрай дългите години пред камера Чолаков все по-рядко вече открехва завесата за личния си свят.

НАЙ-СВЕЖИТЕ МУ ЛАФОВЕ:

С една дума – студ, с две думи – кучи студ!

Времето е като жената – уж сме си близки, а не спира да ме изненадва, даже смайва!

“Настане вечер, месец изгрее. Звезди обсипят свода небесен”. Велико! Само дето като прогноза съвсем малка част ще се сбъдне. Вечер ще настане по някое време, но за звездите и месечината нищо не мога да ви обещая.

За планините – който бил, бил. “Гора зашуми, вятър повее” и ведна­га след това ще загърми и затрещи.

На картата така вали, та и студио­то ще наводни.

Марта в сряда беше слънчева, пролетна и прекрасна, но по всичко личи, че светлината в тунела ще се окаже среднощният зимен експрес.

И след мъглата – пак мъгла. И така има – няма 25 години.

В този студ се разрешават и ро­допски одеяла!

Утре градусите ще са 30… но ня­къде в Австралия! (прогноза за вре­мето през зимата)

Циганско или индианско – така му викат американците, но лятото про­дължава слънчево и горещо и през октомври.

Ще задуха и ще завали – а защо точно през почивните дни – и аз това се питам, ама на̀ – време!

Утре вече ще имаме идеалното време за неходене на планина: бу­рен вятър, дъжд, по високото – сняг. Да, сняг. Не си причинявайте всич­ко това, освен ако не го наблюдава­те някъде пред камината.

То бива промяна, бива рязка про­мяна, ама чак пък толкоз. А че му е време на времето да се променя – време му е. Не може да е все така нечовешки горещо в средата на септември.

А сега прогнозата за любимия ми 1 април. Най обичам да прогнози­рам този втори празник на синопти­ците. И да има грешка – тя е вярна. А ако сте се хванали, то е за здраве.

На първи май ще ни грее и пече все едно е първи август. И на праз­ник като на празник – температури­те ще заиграят и заподскачат в ня­какъв странно горещ нестинарски танц.

Това е то: типично майско и абиту­риентско време – докато преброиш до дванайсет, и се променило.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Инж. Росица Димитрова, управител на «Водоснабдяване и канализация» ЕООД – гр. Благоевград: Радваме се, че хората започнаха да проявяват разум по отношение на заплащането на водата и не се поддават на провокации

Публикувано

на

Дружеството, което отговаря за осигуряването на питейна вода на над 200 000 жители в Благоевградска област – „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – гр. Благоевград, отчита повишена събираемост на задълженията на потребителите и положително развитие в населените места, в които от началото на тази година голяма част от потребителите отказваха да заплащат за ползването на услугата.

„Радваме се, че хората разбраха същността на нещата и че се убедиха, че неплащането не е решение. Доставянето на питейна вода, отвеждането и пречистването на отпадъчни води е услуга, за чието ползване се дължи заплащане – така, както и за всяка друга услуга“, коментира управителят на дружеството инж. Росица Димитрова.

Миналия месец по повод на поредните протести за цената на водата в Пиринско, управителят на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – гр. Благоевград излезе с изрично обръщение, призоваващо всички партии и кандидати за кметове и общински съветници да не „посягат“ с нечисти мисли към проблемите на водата. „Водата е природен ресурс, който е добре да се цени и опазва. Но водата е и услуга, за която трябва да се плаща. Още повече, че касае живота и здравето на хиляди хора“, посочи тогава инж. Росица Димитрова, апелирайки да не се прави политика с водата на гърба на хората, тъй като „тя няма цвят“.

Все повече хора от община Струмяни и населените места от областта, които отказваха да заплащат задълженията си, са започнали поетапно да ги погасяват. От „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград посочват, че все повече хора осъзнават, че неплащането на задълженията може само да усложни нещата и да се стигне до там, че да се наложи потребителите да заплатят и съдебни разходи. В случай на неспазване на задълженията и липса на съдействие, служителите на дружеството следват законовите процедури и пристъпват и към спиране на водоподаването на некоректните потребители.

„Длъжни сме да защитаваме интереса си и да събираме своите вземания – все пак ние сме 100% държавно дружество и всичко друго би било безотговорно както към работата на дружеството, така и към коректните ни потребители, а и би възпрепятствало дейността на дружеството и изпълнението на преките ни задължения“, коментира още инж. Димитрова.На тези, които имат затруднения и не могат да заплатят задълженията си веднага, „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – гр. Благоевград предлага разсрочено плащане, като процедурата е изключително улеснена. Единственото, което трябва да направят хората, които искат да се възползват от тази възможност, е да попълнят заявление за разсрочено плащане. Това може да стане във всяко едно от регионалните поделения на ВиК дружеството – в Благоевград, Симитли, Разлог и Гоце Делчев. След одобрение на искането им техните задълженията могат да бъдат разсрочени за период от 3 месеца до 1 година.

За улеснение на потребителите още от следващия месец „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – гр. Благоевград ще пусне и още една услуга – т.нар. „мобилни каси“. Екипи на дружеството ще посещават на място селата, за да инкасират на място задълженията на абонатите, издавайки на момента и фактура за плащането.

Още отсега от компанията съобщават, че техните екипи ще се легитимират и ще бъдат с екипировка и отличителните знаци на дружеството, за да не се доверяват хората на измамници и мними касиери.

„С това допълнително ще улесним потребителите и ще добавим още един начин за плащане към сега съществуващите – чрез касите на дружеството, Easypay, клоновете на Български пощи и Общинска банка и онлайн чрез e-pay“, коментират още от компанията.

„През 2014 г., когато поех управлението на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – гр. Благоевград, дълговете на дружеството бяха в размер на близо 1,8 милиона лева. Имаше неразплатени около 1 млн. лева задължения към доставчици и 850 хил. лева задължения към Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград. С наложената изключително строга финансова дисциплина и организация, постепенно успяхме да стопим тези задължения, като буквално до няколко месеца ще ги изплатим изцяло“, коментира още инж. Димитрова. Тя добави, че всичко това се случва на фона на задържаната години наред без промяна цена на водата, при постоянно поскъпване на всички услуги, цени на труд и материали, както и без каквото и да било ощетяване на работещите в дружеството. „Напротив – увеличаваме заплатите на служителите, като в момента средната брутна заплата е над 800 лева, а и при всеки празник раздаваме допълнителни бонуси. Дружеството е финансово стабилно и се стремим да го превръщаме във все по-привлекателно работно място, особено за младите хора, които сега завършват своето образование и търсят възможност за професионална реализация“, каза още управителят на ВиК-Благоевград.

От месец септември „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – гр. Благоевград ще има и собствен кол-център, който допълнително ще спомага за събиране на задълженията. Служители, които са преминали специално обучение за целта, ще комуникират с потребителите и ще управляват с помощта на специализиран софтуер процеса на погасяване на задълженията и ще контролират периодичността на плащанията, както и ще отговарят на въпроси на потребителите и ще им съдействат за улесняване на този процес.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Трима са пострадалите при катастрофата на разклона за Елешница

Публикувано

на

Трима са пострадалите при катастрофата при разклона за Елешница край Добринище.

Рано тази сутрин лек автомобил рено, пътуващ по посока Гоце Делчев- Банско се преобърна в канавка. Пътят е хлъзгав заради разлято по асфалтовата настилка масло. Водачите да се движат с повишено внимание. Служители на областно пътно управление започнаха опесъчаване.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ