Теди Еротеева  организира „Хоро край Пирина” в Сандански

Теди Еротеева е родена в град София през 1995 година. Баща ѝ е от Пиринския край, а майка ѝ от Шопския. Отраснала в семейство, в което традициите и народната музика са присъствали винаги, тя от дете е пленена от българския фолклор. От малка участва в различни вокални групи, а на 16 години започва да се занимава професионално с народно пеене. Записва песни от македонската фолклорна област, а на някои от тях пише текстовете и музиката сама. Сред авторските и песни са „Засвирете музиканти“, „Грейни, грейни“, „Песен за село Бельово“,“ Пирине, земьо“ и други. На първите три написва и музиката.  Теди завършва „Национална природо-математическа гимназия“ през 2014 година и през същата е приета студентка по фармация в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Макар да няма музикално образование, тя казва че „ най-добрият учител е опитът“. Младата певица е участвала в много фестивали, сред които е и „Пирин-Фолк“ през 2015г. Поставила си е за цел да докосне сърцата на хората и да ги накара да се влюбят в българските народни песни, така както тя самата.

Дами и господа читатели на Топ Преса, днес Ви срещам с народната певица Теди, която съвсем случайно и аз срещнах в гр. Сандански.

 Здравей Теди! Срещам те в Сандански. Какво те води тук?

– Здравейте! Води ме едно много хубаво събитие, което ще се случи през юни, в хубавия южен град – Сандански. Става въпрос за един голям, международен фестивал, който се провежда за 5-та поредна година в Летния театър. Казва се „Хоро край Пирина” и събира на една сцена любители и детски танцови състави от цялата страна и чужбина.

Предполагам, че ти ще пееш или ще ни изненадаш с някое хоро? Да не си сменила пеенето с танци?

– Не. Аз ще изляза на сцената на фестивала, за да изпея едни от най-обичаните народни песни. Едва ли мога да покажа особено добри танцувални умения, но моите танцьори от ансамбъл „Македонци” определено могат. Те са неизменна част от участията ми в последната година и ще са с мен на сцената. Подготвили сме за публиката много интересни неща, които ще могат да видят на 22 юни (събота), когато ще пея аз. Фестивалът е 2 дни и през втория ден гост изпълнител ще бъде емблемата на нашия фолклор – Володя Стоянов Воеводата. Той ще пее на 23 юни (неделя) в Мелник, където ще се проведе и награждаването на отличените танцови групи. Ще се извие едно голямо, нашенско хоро. Като се започне от събота в Сандански, та чак до неделя в Мелник.

Звучи много интересно. Твоите фенове често могат да видят в социалните мрежи снимки на теб и Володя. Вие се познавате лично, нали?

– Така е. Имах удоволствието да се запозная с него и бих казала честта! Той е страхотен човек и винаги, когато се видим говорим много. Искрено се радвам, че той ще бъде част от фестивала „Хоро край Пирина”и ще пеем на една сцена заедно…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене